iltasyazilim
FD Üye
BALIK BUĞULAMA
Malzemeler ; 4 kişi için
Temizlenmiş balıklar düz bir tencerenin dibine sıralanır Üzerlerine zeytinyağ, tuz ve su konur İnce ince doğranmış maydanozlar serpilir Hepsinin üstüne ince ince dilimlenmiş maydanoz konur
Tencerenin kapağı kapatılıp 1015 dakika kadar pişirilir
1 Kg Balık
1 çay bardağı ZeytinYağ
1 adet Limon
1 çay bardağı Su
1 demet maydanoz
Tuz
Buğulama Uskumru, Tekir, Hamsi ya da Sardalya balıklarından yapılabilir
Afiyet olsun
MARİNİYER USUL BALIK
Malzemeler ; 4 kişi için
Bir tencereye 1 Kg temizlenmiş beyaz etli balık, 2,5 bardak su, 1 soğan, maydanoz ya da dereotu, tuz konularak ½ saat kadar kaynatılır (köpükler kepçe ile alınır)
Pişirilen balıkların deri ve kılçıkları alınır Servis tabağının ortasına konularak soğan, ince ince kıyılmış sarımsak, hazırladığımız balık sosu, limon, maydanoz ve dereotu ile süslenir
Servis soğuk olarak yapılır
1 Kg Beyaz etli balık
2,5 bardak Su
1 adet Soğan
Maydanoz ya da Dereotu
Tuz
Balık Sosu
SÜSLEMEK İÇİN
1 adet Kuru Soğan
45 diş Sarımsak
Maydanoz ve Dereotu
Limon
(Levrek, Kefal, Mercan, İskorpit, Kırlangıç gibi balıklardan yapılabilir)
Afiyet olsun
MERCAN BALIĞI DOLMASI
Malzemeler ; 4 kişi
Tüm malzeme karıştırılır Mercan Balıklarının açılmış olan kasırn kısmına eşitt bir şekilde doldurulur
Balıkların üstüne ayrıca zeytinyağ sürülür Yağlı kağıda sarılarak Orta ısıda fırında 30 dakika pişirilir
4 adet Mercan Balığı
2 adet Havuç
5 diş Sarımsak
23 yemek kaşığı Zeytinyağ
10 sap ince kıyılmış Maydanoz
2 Limonun Suyu
Tuz, Karabiber, Kimyon, Kırmızı Biber
Sıcak olarak servis yapılır
Afiyet olsun
BALIK ÇORBASI
Malzemeler ; 6 kişi için
Büyük bir tencereye, balık ve küçük küçük kesilmiş soğanlar, kereviz sapları, havuç, limon suyu, pırasa, sarımsak (isteğe bağlı) konulur ve 10 bardak su ilave edilerek orta ateşte bir taşım kaynatılır Kaynayınca altını kısıp, üstte oluşan köpükleri delikli bir kepçe ile toplayınız
Daha sonra kekik, defne yaprağı, maydanoz, tuz ve karabiberi katarak 20 dakika kadar daha kaynatınız
Tencereyi ateşten alıp, Suyu süzünüz
Bir tencereye yağ konularak, un kavrulur Üzerine 6 bardak balık suyu ilave edilir
Bu karışıma arzu edilirse yağda kavrulmuş Domates ya da Salça ilave edilir
Kılçıkları ayıklanmış balık etleri didiklenerek ilave edilir
Bu çorbaya arzuya göre pirinç ya da patates parçaları ilave edilebilir Terbiye de yapılabilir
Balık etleri fazla kaynatıldığında, lezzetini kaybeder Bu nedenle, balık kılçıkları, baş ve kuyrukları kaynatılarak balık suyu elde edilebilir Ancak hatırlanması gereken yağlı etli balıkların kılçıkları ağır bir koku bırakır Bu nedenle yağsız etli balıkların kılçığını kullanmak daha iyidir
1 Kg Balık (beyaz etli bir balık, İskorpit ya da Kefal olabilir)
2 Kereviz Sapı
2 büyükçe Kuru Soğan
1 adet Havuç
1 sap Pırasa
2 çorba kaşığı Limon Suyu
3 diş Sarımsak (isteğe bağlı)
10 su bardağı Su
10 sap Maydanoz
1 kahve fincanı Un
3 adet Domates ya da 12 yemek kaşığı Salça (isteğe bağlı)
12 kahve fincanı Zeytinyağ
1 tatlı kaşığı Kekik
1 adet Defne Yaprağı
Tuz, Kara Biber
Afiyet olsun
BALIK FIRINDA
Kefal, Palamut
Malzemeler ; 4 kişi için
Pulları kazınmış, içi temizlenmiş balıklar 2 cm kalınlığında halkalar şeklinde kesilir ve fırın tepsisine sıralanır
Tavaya, ince yarımay şeklinde kesilmiş soğanlar konularak, ½ fincan zeytinyağında hafifçe pembeleştirilir Üstüne küçük küçük doğranmış domatesler ilave edilir 5 dakika kadar kavrulduktan sonra üzerine su, sarımsak, karabiber, tuz, yarım limonun suyu ve kalan 1 fincan zeytinyağ konularak 1520 dakika kadar daha pişirilir
Bu karışım, tepsideki balıkların üstüne ilave edilir Üstüne ince kıyılmış maydanoz ve ince ince kesilmiş yarım limon dilimleri yerleştirilir ve kızgın fırında 2530 dakika pişirilir
1 Kg Balık
1,5 kahve fincanı ZeytinYağ
1 adet Limon
2 orta boy Kuru Soğan
3 orta boy Domates
3 diş Sarımsak
1 bardak Su
1 demet maydanoz
Tuz, Karabiber
Soğuduktan sonra servis yapılır
Afiyet olsun
BALIK KÖFTESİ
Malzemeler ;
Temizlenmiş balıklar 1 adet soğanla birlikte haşlanır
Balıklar sudan alınıp, etleri ayıklanır Buna ıslatılıp, suyu sıkılmış ekmek içi, rendelenmiş 1 adet soğan, ince kıyılmış maydanoz, 1 yumurta, tuz ve karabiber eklenerek, yoğrulur Yuvarlak köfteler halinde şekillendirilir
Yuvarlak koöfteler önce una sonra da çırpılımış iki adet yumurtaya bulanır Sonra tavada kızartılır
2 Palamut ya da 1 Torik Balığı
2 adet Kuru Soğan
2 dilim bayat Ekmek içi
3 adet Yumurta
10 sap Maydanoz
2 fincan Yağ
1 çay bardağı Un
Tuz, Karabiber
Sıcak olarak servis yapılır
Afiyet olsun
BALIK SOSU
Malzemeler ;
Bir tavaya zeytinyağ ve unu koyarak hafifçe kavurun Buna balık suyunu, tuz ve biberi ilave edip, boza kıvamına gelinceye kadar pişirmeli, sonra ateşten almalı
1 ¼ su bardağı Balık Suyu
13 kahve fincanı Zeytinyağ
1 yemek kaşığı silme Un
Tuz, Kırmızı Biber
Afiyet olsun
SOSLU DİL BALIĞI
Malzemeler ; 4 kişi için
Temizlenmiş 4 adet Dil Balığını tuzlayıp 1 saat kadar bekletin
1 saat sonra unlayarak, az yağda kızartın
Balığın Sosunu hazırlamak için, 34 yeşil soğanı, küçük küçük kesip 2 kaşık tereyağında sote edin Üzerine 1 adet limonun suyunu ekleyin Suyunu biraz çekince, kırmızı biberi ve ince ince kesilmiş maydanozu ekleyip, altını söndürün
Balıkları servis tabağına yerleştirin Üstüne hazırladığınız sosu yayarak ekleyin En üstüne de isteğe bağlı olarak, hafifçe erittiğiniz tereyağını dökerseniz, güzel bir koku verir
4 adet orta boy Dil Balığı
34 adet Taze Yeşil Soğan
kızartmak için Sıvıyağ
3 yemek kaşığı Tereyağ
1 çorba kaşığı Limon Suyu
510 sap Maydanoz
Tuz, Kırmızı Biber
Balıkları servis tabağına yerleştirirken, yanlarına tere ya da yeşillik, domates ile süsleme yapabilirsiniz
Afiyet olsun
Malzemeler ; 4 kişi için
Temizlenmiş balıklar düz bir tencerenin dibine sıralanır Üzerlerine zeytinyağ, tuz ve su konur İnce ince doğranmış maydanozlar serpilir Hepsinin üstüne ince ince dilimlenmiş maydanoz konur
Tencerenin kapağı kapatılıp 1015 dakika kadar pişirilir
1 Kg Balık
1 çay bardağı ZeytinYağ
1 adet Limon
1 çay bardağı Su
1 demet maydanoz
Tuz
Buğulama Uskumru, Tekir, Hamsi ya da Sardalya balıklarından yapılabilir
Afiyet olsun
MARİNİYER USUL BALIK
Malzemeler ; 4 kişi için
Bir tencereye 1 Kg temizlenmiş beyaz etli balık, 2,5 bardak su, 1 soğan, maydanoz ya da dereotu, tuz konularak ½ saat kadar kaynatılır (köpükler kepçe ile alınır)
Pişirilen balıkların deri ve kılçıkları alınır Servis tabağının ortasına konularak soğan, ince ince kıyılmış sarımsak, hazırladığımız balık sosu, limon, maydanoz ve dereotu ile süslenir
Servis soğuk olarak yapılır
1 Kg Beyaz etli balık
2,5 bardak Su
1 adet Soğan
Maydanoz ya da Dereotu
Tuz
Balık Sosu
SÜSLEMEK İÇİN
1 adet Kuru Soğan
45 diş Sarımsak
Maydanoz ve Dereotu
Limon
(Levrek, Kefal, Mercan, İskorpit, Kırlangıç gibi balıklardan yapılabilir)
Afiyet olsun
MERCAN BALIĞI DOLMASI
Malzemeler ; 4 kişi
Tüm malzeme karıştırılır Mercan Balıklarının açılmış olan kasırn kısmına eşitt bir şekilde doldurulur
Balıkların üstüne ayrıca zeytinyağ sürülür Yağlı kağıda sarılarak Orta ısıda fırında 30 dakika pişirilir
4 adet Mercan Balığı
2 adet Havuç
5 diş Sarımsak
23 yemek kaşığı Zeytinyağ
10 sap ince kıyılmış Maydanoz
2 Limonun Suyu
Tuz, Karabiber, Kimyon, Kırmızı Biber
Sıcak olarak servis yapılır
Afiyet olsun
BALIK ÇORBASI
Malzemeler ; 6 kişi için
Büyük bir tencereye, balık ve küçük küçük kesilmiş soğanlar, kereviz sapları, havuç, limon suyu, pırasa, sarımsak (isteğe bağlı) konulur ve 10 bardak su ilave edilerek orta ateşte bir taşım kaynatılır Kaynayınca altını kısıp, üstte oluşan köpükleri delikli bir kepçe ile toplayınız
Daha sonra kekik, defne yaprağı, maydanoz, tuz ve karabiberi katarak 20 dakika kadar daha kaynatınız
Tencereyi ateşten alıp, Suyu süzünüz
Bir tencereye yağ konularak, un kavrulur Üzerine 6 bardak balık suyu ilave edilir
Bu karışıma arzu edilirse yağda kavrulmuş Domates ya da Salça ilave edilir
Kılçıkları ayıklanmış balık etleri didiklenerek ilave edilir
Bu çorbaya arzuya göre pirinç ya da patates parçaları ilave edilebilir Terbiye de yapılabilir
Balık etleri fazla kaynatıldığında, lezzetini kaybeder Bu nedenle, balık kılçıkları, baş ve kuyrukları kaynatılarak balık suyu elde edilebilir Ancak hatırlanması gereken yağlı etli balıkların kılçıkları ağır bir koku bırakır Bu nedenle yağsız etli balıkların kılçığını kullanmak daha iyidir
1 Kg Balık (beyaz etli bir balık, İskorpit ya da Kefal olabilir)
2 Kereviz Sapı
2 büyükçe Kuru Soğan
1 adet Havuç
1 sap Pırasa
2 çorba kaşığı Limon Suyu
3 diş Sarımsak (isteğe bağlı)
10 su bardağı Su
10 sap Maydanoz
1 kahve fincanı Un
3 adet Domates ya da 12 yemek kaşığı Salça (isteğe bağlı)
12 kahve fincanı Zeytinyağ
1 tatlı kaşığı Kekik
1 adet Defne Yaprağı
Tuz, Kara Biber
Afiyet olsun
BALIK FIRINDA
Kefal, Palamut
Malzemeler ; 4 kişi için
Pulları kazınmış, içi temizlenmiş balıklar 2 cm kalınlığında halkalar şeklinde kesilir ve fırın tepsisine sıralanır
Tavaya, ince yarımay şeklinde kesilmiş soğanlar konularak, ½ fincan zeytinyağında hafifçe pembeleştirilir Üstüne küçük küçük doğranmış domatesler ilave edilir 5 dakika kadar kavrulduktan sonra üzerine su, sarımsak, karabiber, tuz, yarım limonun suyu ve kalan 1 fincan zeytinyağ konularak 1520 dakika kadar daha pişirilir
Bu karışım, tepsideki balıkların üstüne ilave edilir Üstüne ince kıyılmış maydanoz ve ince ince kesilmiş yarım limon dilimleri yerleştirilir ve kızgın fırında 2530 dakika pişirilir
1 Kg Balık
1,5 kahve fincanı ZeytinYağ
1 adet Limon
2 orta boy Kuru Soğan
3 orta boy Domates
3 diş Sarımsak
1 bardak Su
1 demet maydanoz
Tuz, Karabiber
Soğuduktan sonra servis yapılır
Afiyet olsun
BALIK KÖFTESİ
Malzemeler ;
Temizlenmiş balıklar 1 adet soğanla birlikte haşlanır
Balıklar sudan alınıp, etleri ayıklanır Buna ıslatılıp, suyu sıkılmış ekmek içi, rendelenmiş 1 adet soğan, ince kıyılmış maydanoz, 1 yumurta, tuz ve karabiber eklenerek, yoğrulur Yuvarlak köfteler halinde şekillendirilir
Yuvarlak koöfteler önce una sonra da çırpılımış iki adet yumurtaya bulanır Sonra tavada kızartılır
2 Palamut ya da 1 Torik Balığı
2 adet Kuru Soğan
2 dilim bayat Ekmek içi
3 adet Yumurta
10 sap Maydanoz
2 fincan Yağ
1 çay bardağı Un
Tuz, Karabiber
Sıcak olarak servis yapılır
Afiyet olsun
BALIK SOSU
Malzemeler ;
Bir tavaya zeytinyağ ve unu koyarak hafifçe kavurun Buna balık suyunu, tuz ve biberi ilave edip, boza kıvamına gelinceye kadar pişirmeli, sonra ateşten almalı
1 ¼ su bardağı Balık Suyu
13 kahve fincanı Zeytinyağ
1 yemek kaşığı silme Un
Tuz, Kırmızı Biber
Afiyet olsun
SOSLU DİL BALIĞI
Malzemeler ; 4 kişi için
Temizlenmiş 4 adet Dil Balığını tuzlayıp 1 saat kadar bekletin
1 saat sonra unlayarak, az yağda kızartın
Balığın Sosunu hazırlamak için, 34 yeşil soğanı, küçük küçük kesip 2 kaşık tereyağında sote edin Üzerine 1 adet limonun suyunu ekleyin Suyunu biraz çekince, kırmızı biberi ve ince ince kesilmiş maydanozu ekleyip, altını söndürün
Balıkları servis tabağına yerleştirin Üstüne hazırladığınız sosu yayarak ekleyin En üstüne de isteğe bağlı olarak, hafifçe erittiğiniz tereyağını dökerseniz, güzel bir koku verir
4 adet orta boy Dil Balığı
34 adet Taze Yeşil Soğan
kızartmak için Sıvıyağ
3 yemek kaşığı Tereyağ
1 çorba kaşığı Limon Suyu
510 sap Maydanoz
Tuz, Kırmızı Biber
Balıkları servis tabağına yerleştirirken, yanlarına tere ya da yeşillik, domates ile süsleme yapabilirsiniz
Afiyet olsun