balıkların belli başlı goc yolları nerelerdir?
Kuresel iklim değişikliği, Turkiye'deki balıkların goc modellerini de bozdu
Avrupa Cevre Ajansı (ACA) tarafından hazırlanan raporda, denizlerdeki su sıcaklığı ve mevsimsel ruzgarlardaki yon değişikliklerinin balıkların goc yollarını değiştirdiği belirtildi
Goc yollarındaki değişikliklerin balık stoklarını etkilediğine işaret edilen raporda, yuksek ekonomik değere sahip palamut, lufer ve uskumru gibi goc eden balık turlerinin goc yollarındaki değişiklikler anlatılıyor
Bu tur balıkların sonbaharda Akdeniz'e doğru, ilkbaharda ise Karadeniz'e doğru goc ettikleri belirtilen raporda, her gecen yıl daha az sayıda balığın boğazlar uzerinden goc ettiği vurgulandı
Goc yollarındaki değişikliklere, en fazla su sıcaklığındaki ve mevsimsel ruzgarlardaki değişikliklerin neden olduğu anlatılan acıklamada, şunlar kaydedildi:
''Bu turler doğru su sıcaklığı, yem miktarı ve yeterli beslenme suresi gibi şartlara ihtiyac duyarlar Yirmi yıl once Eylul ayında guneye goc ediyorlardı Karadeniz'de su sıcaklığının ısınmasıyla birlikte, balıkların artık Ekim ayının ortasına veya Kasım ayının başına kadar guneye goc etmesine gerek kalmamıştır Bu da balıkların Akdeniz'de daha kısa bir sure kalmasına ve neticesinde kuzeye donduklerinde sayı ve hacim olarak daha kucuk olmalarına neden olmaktadır''
Sıcak suların balıklar icin tehdit oluşturduğuna dikkat cekilen raporda şu tespitlerde bulunuldu:
''Bu balıklar adaptasyon gecirdikce, metabolizmaları hızlanıyor Daha hızlı ve coğu zaman daha kucuk yetişkin boyutuna kadar buyuyorlar ve yuksek metabolizmalarını desteklemek uzere daha fazla yeme ve daha fazla oksijene ihtiyac duyuyorlar Aynı zamanda, su sıcaklığı yukseldikce, suyun iceriğindeki oksijen miktarı da azalmaktadır Bircok balık oksijen sıkışması olarak adlandırılan tehlikeyle karşı karşıyadır İhtiyacları artarken, kaynakları azalmaktadır
İklim değişikliği ayrıca deniz suyunun tuzluluk oranını, asitliliğini ve katman oluşturma şekillerini de değiştirmektedir Bu değişikliklerin etkileri oldukca yıkıcı olabilir Mercan kayalıklarının yıkılması, istilacı turlerin ve hastalıkların yayılması, piramidin en ustundeki turlerin yok olması ve nihayetinde deniz besin zincirinin tum yapısının değişmesi, bu ciddi etkilerden bazılarıdır''
KARADENİZ'DEKİ HAMSİ STOKLARI
Raporda ayrıca, Karadeniz'deki hamsilerin sayısının 1980'den itibaren ceşitli nedenlerle azalmaya başladığı belirtildi
Bu duruma, aşırı avlanma, su sıcaklıklarının artması, kuzey batı Atlantik'ten gelen yeni bir tur taraklı denizanasının bolgeyi istila etmesinin neden olduğu bildirilen raporda, ''Bu denizanası turu Karadeniz'den gelen kargo gemilerinden boşaltılan balast sularından, balık larvalarından ve organizmalarla beslenmektedir Boylece hamsi suruleri icin gerekli besin kalmamaktadır'' denildi
Raporda, bu gelişmelere karşın son donemde Karadeniz'deki ekosistemde bazı iyileşme calışmaları gorulduğu de kaydedildi
Kuresel iklim değişikliği, Turkiye'deki balıkların goc modellerini de bozdu
Avrupa Cevre Ajansı (ACA) tarafından hazırlanan raporda, denizlerdeki su sıcaklığı ve mevsimsel ruzgarlardaki yon değişikliklerinin balıkların goc yollarını değiştirdiği belirtildi
Goc yollarındaki değişikliklerin balık stoklarını etkilediğine işaret edilen raporda, yuksek ekonomik değere sahip palamut, lufer ve uskumru gibi goc eden balık turlerinin goc yollarındaki değişiklikler anlatılıyor
Bu tur balıkların sonbaharda Akdeniz'e doğru, ilkbaharda ise Karadeniz'e doğru goc ettikleri belirtilen raporda, her gecen yıl daha az sayıda balığın boğazlar uzerinden goc ettiği vurgulandı
Goc yollarındaki değişikliklere, en fazla su sıcaklığındaki ve mevsimsel ruzgarlardaki değişikliklerin neden olduğu anlatılan acıklamada, şunlar kaydedildi:
''Bu turler doğru su sıcaklığı, yem miktarı ve yeterli beslenme suresi gibi şartlara ihtiyac duyarlar Yirmi yıl once Eylul ayında guneye goc ediyorlardı Karadeniz'de su sıcaklığının ısınmasıyla birlikte, balıkların artık Ekim ayının ortasına veya Kasım ayının başına kadar guneye goc etmesine gerek kalmamıştır Bu da balıkların Akdeniz'de daha kısa bir sure kalmasına ve neticesinde kuzeye donduklerinde sayı ve hacim olarak daha kucuk olmalarına neden olmaktadır''
Sıcak suların balıklar icin tehdit oluşturduğuna dikkat cekilen raporda şu tespitlerde bulunuldu:
''Bu balıklar adaptasyon gecirdikce, metabolizmaları hızlanıyor Daha hızlı ve coğu zaman daha kucuk yetişkin boyutuna kadar buyuyorlar ve yuksek metabolizmalarını desteklemek uzere daha fazla yeme ve daha fazla oksijene ihtiyac duyuyorlar Aynı zamanda, su sıcaklığı yukseldikce, suyun iceriğindeki oksijen miktarı da azalmaktadır Bircok balık oksijen sıkışması olarak adlandırılan tehlikeyle karşı karşıyadır İhtiyacları artarken, kaynakları azalmaktadır
İklim değişikliği ayrıca deniz suyunun tuzluluk oranını, asitliliğini ve katman oluşturma şekillerini de değiştirmektedir Bu değişikliklerin etkileri oldukca yıkıcı olabilir Mercan kayalıklarının yıkılması, istilacı turlerin ve hastalıkların yayılması, piramidin en ustundeki turlerin yok olması ve nihayetinde deniz besin zincirinin tum yapısının değişmesi, bu ciddi etkilerden bazılarıdır''
KARADENİZ'DEKİ HAMSİ STOKLARI
Raporda ayrıca, Karadeniz'deki hamsilerin sayısının 1980'den itibaren ceşitli nedenlerle azalmaya başladığı belirtildi
Bu duruma, aşırı avlanma, su sıcaklıklarının artması, kuzey batı Atlantik'ten gelen yeni bir tur taraklı denizanasının bolgeyi istila etmesinin neden olduğu bildirilen raporda, ''Bu denizanası turu Karadeniz'den gelen kargo gemilerinden boşaltılan balast sularından, balık larvalarından ve organizmalarla beslenmektedir Boylece hamsi suruleri icin gerekli besin kalmamaktadır'' denildi
Raporda, bu gelişmelere karşın son donemde Karadeniz'deki ekosistemde bazı iyileşme calışmaları gorulduğu de kaydedildi