Av yasağının kalkmasıyla “Vira bismillah” denildi, ağlar denize atıldı. Balıklar tezgahlarda alanını aldı. Balıkseverler oldukça mutlu. Ama üç tarafı denizlerle çevrili olmasına karşın Türkiye'de balık tüketimi yerküre ortalamasına nazaran son radde az. Meğer balığın, kalp ve damar illetlerinden dimağ gelişimine, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden diyabete dek sayısız yararı bulunuyor. Balıktaki 10 mucizeyi incelersek;
1. GRİPTEN KORUYOR
Sonbahar geldi, grip dönemi açıldı. Mevsim geçişlerinde çok sık kapımızı çalabilen gribe karşı balık çok değerli bir kalkan. Mahsusen mevsiminde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine son kademe yarar sağlıyor. Balığın gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmış durumda. Siz siz olun tam da serisi açılmışken haftada 3 defa balık yemeyi ihmal etmeyin.
2. ŞİFALI YAĞLARIN KAYNAĞI
Balıkta gayri hayvansal kaynaklı besinlerin bilakis doymuş yağ alanına, doymamış yağ asitleri denilen omega-3 yağ asitleri bulunuyor. Omega-3 vücudun üretmediği ve en çokça balıkta bulunan son radde yararlı bir yağ. Mahsusen soğuk su balıklarından somon, uskumru, sardalye ve ton balığı omega-3'ten en varlıklı balıklar. Yapılan çalışmalar Omega-3'ün sıhhat açısından sayısız yararını ortaya koyuyor.
3. ZEKA GELİŞİMİNİ DESTEKLİYOR
Balık iyottan varlıklı bir besin kaynağı ve iyot zeka gelişiminde değerli rol oynuyor. Balık yiyen evlatların zeka puanlarında artış meydana geldiği ve öğrenme kabiliyetlerinin arttığı görülüyor. Bilhassa gebeliğin birinci üç ayında tertipli balık tüketen validelerin bebeklerinde öğrenme, algılama ve bebeklik periyodunda kavrama, tutma üzere el fonksiyonlarında artış olduğu saptanmış durumda. Bebek ve çocuklarda zeka gelişimini destekleyen balığın bileşimindeki DHA, görme ve nörolojik gelişimin sağlıklı bir biçimde gelişmesinde son kademe aktif rol oynuyor.
4. KALP DOSTU
Balığın tam bir kalp dostu olduğunu biliyor muydunuz? Sıhhat için kesinlikle sofranızda balığa mekan verin. Balığın içerisindeki omega 3 yağ asitleri berbat kolesterolü (LDL) düşürürken âlâ kolesterolü (HDL) artırıyor. Kandaki trigliserit yani özgür yağların düşürülmesini sağlıyor. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden koruyor, kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını sağlıyor.
5. KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİYOR
Sayısız yararı olan balığın kemikleri de güçlendirdiğini söylesek! Yanlış duymadınız. Münhasıran de kılçığı ile yenilebilen küçük balıklar kalsiyumdan varlıklı ve bu da kemiklerin güçlenmesini sağlıyor. Beslenme ve Diyet Bilirkişisi Hande Seven, balığın bu özelliği binaenaleyh kemik erimesi sorunu yaşayanların, menopoz periyodundaki hatunların ve yaşlıların bol bol balık tüketmesini tavsiye ediyor.
6. KALİTELİ PROTEİN KAYNAĞI
Proteinler vücut için çok kıymetli besin ögeleri. Vücudun bir manada çimentosunu oluşturuyor. Hücrelerin onarılması ve yeni dokuların prodüksiyonu için olmazsa olmaz besin öğeleri. Fakat yağlarda olduğu üzere onları depolayamıyoruz. Daima tüketerek vücudumuza kazandırmamız gerekiyor. Balığın da aralarında nokta aldığı kimi besinler kaliteli protein yağlarını oluşturuyor. Balık da en değerli yüksek pahalı protein kaynağı olarak öne çıkıyor.
7. DEPRESYONDAN KORUYOR
Ağır iş ortamı ve günlük hayatın koşuşturmacasında dertler üst üste gelebiliyor. Hele de kişilik itibariyle yatkın olanlarda gerilim alanını depresyona da bırakabiliyor. Yapılan çalışmalar bilhassa somon, uskumru ve ton balığı üzere yüksek nispette Omega-3 yağ asitlerini barındıran balıkların depresyona karşı büyük yarar sağladığını ortaya koyuyor.
8. DİYABETE KARŞI BALIK TÜKETİN
Münhasıran kimi balık çeşitlerinde bolca bulunan Omega-3 gençlerde diyabet riskini kıymetli ölçüde azaltıyor. İnsülinin işlevini artırıyor, tip 2 diyabete karşı muhafaza sağlıyor. Bu nedenle diyabet hastalarının ve diyabet riski taşıyanların bol bol balık tüketmesi çok yararlı.
9. ALZHEIMER RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR
İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte çağın illeti olarak gitgide daha sık görülen Alzheimer'a karşı haftada 3 defa balık tüketmek büyük ehemmiyet taşıyor. Çünkü balık yağının ve Omega-3 yağ asitinin yararlarından biri de Alzheimer riskini düşürmesi. Alzheimer'ın yol açtığı hafıza kaybını önlemede güçlü bir silah olan balık bilhassa de buğulama ya da ızgara olarak tüketilmeli.
10. ROMATOİD ARTRİT'E YARARLI
Omega-3 yağ asitleri dokuların hasar görmesine neden olan mekanizmaların geri dönüşümünü sağlayarak anti-inflamatuar tesir gösteren en güçlü besin bileşenleri. Mahsusen artrit hastalarında görülen eklem romatizmasının azaltılması ve mevcut ağrıların giderilmesinde balık tüketiminin değerli yararları olmaktadır.
1. GRİPTEN KORUYOR
Sonbahar geldi, grip dönemi açıldı. Mevsim geçişlerinde çok sık kapımızı çalabilen gribe karşı balık çok değerli bir kalkan. Mahsusen mevsiminde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine son kademe yarar sağlıyor. Balığın gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmış durumda. Siz siz olun tam da serisi açılmışken haftada 3 defa balık yemeyi ihmal etmeyin.
2. ŞİFALI YAĞLARIN KAYNAĞI
Balıkta gayri hayvansal kaynaklı besinlerin bilakis doymuş yağ alanına, doymamış yağ asitleri denilen omega-3 yağ asitleri bulunuyor. Omega-3 vücudun üretmediği ve en çokça balıkta bulunan son radde yararlı bir yağ. Mahsusen soğuk su balıklarından somon, uskumru, sardalye ve ton balığı omega-3'ten en varlıklı balıklar. Yapılan çalışmalar Omega-3'ün sıhhat açısından sayısız yararını ortaya koyuyor.
3. ZEKA GELİŞİMİNİ DESTEKLİYOR
Balık iyottan varlıklı bir besin kaynağı ve iyot zeka gelişiminde değerli rol oynuyor. Balık yiyen evlatların zeka puanlarında artış meydana geldiği ve öğrenme kabiliyetlerinin arttığı görülüyor. Bilhassa gebeliğin birinci üç ayında tertipli balık tüketen validelerin bebeklerinde öğrenme, algılama ve bebeklik periyodunda kavrama, tutma üzere el fonksiyonlarında artış olduğu saptanmış durumda. Bebek ve çocuklarda zeka gelişimini destekleyen balığın bileşimindeki DHA, görme ve nörolojik gelişimin sağlıklı bir biçimde gelişmesinde son kademe aktif rol oynuyor.
4. KALP DOSTU
Balığın tam bir kalp dostu olduğunu biliyor muydunuz? Sıhhat için kesinlikle sofranızda balığa mekan verin. Balığın içerisindeki omega 3 yağ asitleri berbat kolesterolü (LDL) düşürürken âlâ kolesterolü (HDL) artırıyor. Kandaki trigliserit yani özgür yağların düşürülmesini sağlıyor. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden koruyor, kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını sağlıyor.
5. KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİYOR
Sayısız yararı olan balığın kemikleri de güçlendirdiğini söylesek! Yanlış duymadınız. Münhasıran de kılçığı ile yenilebilen küçük balıklar kalsiyumdan varlıklı ve bu da kemiklerin güçlenmesini sağlıyor. Beslenme ve Diyet Bilirkişisi Hande Seven, balığın bu özelliği binaenaleyh kemik erimesi sorunu yaşayanların, menopoz periyodundaki hatunların ve yaşlıların bol bol balık tüketmesini tavsiye ediyor.
6. KALİTELİ PROTEİN KAYNAĞI
Proteinler vücut için çok kıymetli besin ögeleri. Vücudun bir manada çimentosunu oluşturuyor. Hücrelerin onarılması ve yeni dokuların prodüksiyonu için olmazsa olmaz besin öğeleri. Fakat yağlarda olduğu üzere onları depolayamıyoruz. Daima tüketerek vücudumuza kazandırmamız gerekiyor. Balığın da aralarında nokta aldığı kimi besinler kaliteli protein yağlarını oluşturuyor. Balık da en değerli yüksek pahalı protein kaynağı olarak öne çıkıyor.
7. DEPRESYONDAN KORUYOR
Ağır iş ortamı ve günlük hayatın koşuşturmacasında dertler üst üste gelebiliyor. Hele de kişilik itibariyle yatkın olanlarda gerilim alanını depresyona da bırakabiliyor. Yapılan çalışmalar bilhassa somon, uskumru ve ton balığı üzere yüksek nispette Omega-3 yağ asitlerini barındıran balıkların depresyona karşı büyük yarar sağladığını ortaya koyuyor.
8. DİYABETE KARŞI BALIK TÜKETİN
Münhasıran kimi balık çeşitlerinde bolca bulunan Omega-3 gençlerde diyabet riskini kıymetli ölçüde azaltıyor. İnsülinin işlevini artırıyor, tip 2 diyabete karşı muhafaza sağlıyor. Bu nedenle diyabet hastalarının ve diyabet riski taşıyanların bol bol balık tüketmesi çok yararlı.
9. ALZHEIMER RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR
İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte çağın illeti olarak gitgide daha sık görülen Alzheimer'a karşı haftada 3 defa balık tüketmek büyük ehemmiyet taşıyor. Çünkü balık yağının ve Omega-3 yağ asitinin yararlarından biri de Alzheimer riskini düşürmesi. Alzheimer'ın yol açtığı hafıza kaybını önlemede güçlü bir silah olan balık bilhassa de buğulama ya da ızgara olarak tüketilmeli.
10. ROMATOİD ARTRİT'E YARARLI
Omega-3 yağ asitleri dokuların hasar görmesine neden olan mekanizmaların geri dönüşümünü sağlayarak anti-inflamatuar tesir gösteren en güçlü besin bileşenleri. Mahsusen artrit hastalarında görülen eklem romatizmasının azaltılması ve mevcut ağrıların giderilmesinde balık tüketiminin değerli yararları olmaktadır.