
Eski vakitlerden günümüze kadar gelen balıktan sonra tahin helvası tüketilmesinin aslında vücuda birçok yararı olduğunu biliyor musunuz? Herkesin son yıllarda merak ettiği sorulardan biri olan 'balıktan sonra neden tahin helvası yenir?' karşılığını bilirkişilere sorduk. Herkesi bilgilendirecek ve tüm sorulara karşılık olabilecek içeriğimize kesinlikle göz atın.
Çok eski yıllardan itibaren Karadeniz yöresinde meşhur olan "balıktan sonra helva yiyin ki balık öldüğünü anlasın!" lafını duymuşsunuzdur. Velev meskende velev dışarıda balık yediğinizde menülerde sıcak helva kesinlikle olur. Bilhassa balık ve deniz restoranında fırında kızartılarak servis edilen helva, vazgeçilmez bir ikili olmuş. Günümüzde hala devam ettirilen bu balık-helva ikilisi toplumsal medyada merak konusu haline geldi. Pekala balık yedikten sonra neden helva servis edildiğini biliyor musunuz? Merak edilen bu soruyu mercek altına aldık. Gelin birlikte öğrenelim...

Omega-3 bakımından hayli güçlü olan balık, tıpkı hengamda yüksek orantıda iyot, demir, çinko üzere mineraller içeriyor. Balık yedikten sonra oluşan hafif mide rahatsızları, halsizlik ve şişkinliğin asıl sebebi de balığın kan şekerini düşüyor olması.

Bu kan şekerini önlemek için ise balığın bayat olmasına karşılık sütlü tatlıların yenilmesini önerilmediğinden, en ülkü tatlının tahin helvası olduğu söyleniyor. Hem sağlıklı hem de şekerini dengeleyen tahin helvası, balıktan sonra vücutta oluşabilecek ağır metalleri sıfırlayarak, vücuttaki fosfor ölçüsünü düzenleyerek midedeki asit istikrarı sıradanlaştırıyor.
İşte bu kadar!
Bunu öğrendiğimize nazaran, nefis mi nefis sıcacık bir helva yemeğe ne dersiniz?
FIRINDA HELVA TANIMI:
GEREÇLER
300 gram tahin helvası
1 yemek kaşığı limon suyu
1,5 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay bardağı sütü

YAPILIŞI
Helvaları küp biçiminde doğrayın ve toprak kaselerin içerisine yerleştirin.
Akabinde oda sıcaklığında olan sütü, limonu ve tereyağını karıştırarak kaselerin içerisine eşit bir biçimde yerleştirin.
190 radde fırında üzeri kızana kadar pişirin. Sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...