elektronikci
FD Üye
Kış aylarının vazgeçilmez lezzet balkabağı tezgahlarda yerini almaya başladı. Hem lezzetli hem de yararlı olan balkabağını kalın ve büyük olduğu için dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları bulunuyor. Peki bol lifli olan sebzeler arasında yer alan balkabağı nasıl seçili, nasıl soyulur? Balkabağı soymanın püf noktaları...
Balkabağı kabakgiller familyasından olan bir sebzedir. faydaları saymakla bitmeyen balkabağı Çok iyi bir beta-karoten, magnezyum, C, K, E vitamini, fosfor ve demir kaynağıdır. Yemekten çorbalara ve tatlıya kadar birçok farklı şekilde tüketebileceğiniz balkabağı özellikle soğuk havalarda vücudun enerjisini arttırır. Çok büyük boyutlara ulaşan balkabağı seçerken kelek çıkmaması için rengine ve büyüklüğüne dikkat etmeniz gerekiyor. Balkabağını aldıktan sonra doğrama ve soyma aşamasında zorlanmadan dilimlemenizi kolaylaştıran birkaç püf noktasını sizlerle paylaşacağız. İşte balkabağı soymak ile ilgili tüm merak edilenler...
BALKABAĞI NASIL SEÇİLİR?
- Yüksek lif içerdiği için kabızlığı önleyici etkisi de bulunan balkabağını seçerken orta büyüklükte olmasına dikkat edin.
- Ayrıca balkabağının dış görünümünün mat olanını seçin.
- Balkabağının hemen altında sarılık olup olmadığını kontrol edin. Eğer sarılık varsa bu toprağın altında yeterince olgunlaştığı anlamı taşımaktadır.
- Sert ve gergin kabuklu olan balkabağını tercih edin.
- Beneksiz ve çatlaksız olan olan kabakları seçmeye özen gösterin.
- Ayrıca eğer pazardan dilimlenmiş bir şekilde balkabağı alacaksınız mutlaka lif lif ayrılmayan dilimleri alın. Balkabağı dilimlerine dokunduğunuzda da orta sertlikte olanları seçebilirsiniz. Turuncu renginde olanları seçmeniz balkabağının tadının daha güzel ve olgun olduğunu da göstermektedir.
BALKABAĞI NASIL SOYULUR?
- Kasım ayından itibaren tüketilmeye başlanan balkabağını kesmeden önce çatal ile bazı bölgelerine batırarak hava almasını sağlayın.
- Daha sonra keskin bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye dikkatli bir şekilde kesin.
- Ardından balkabağının içinde bulunan çekirdekleri güzelce temizleyin. Bütün içini çatal yardımıyla temizledikten sonra mikrodalga fırının içine atın. Yaklaşık 1 dakika kadar fırında ısınan balkabağı yumuşayacaktır.
BALKABAĞI NASIL DİLİMLENİR?
Böylece ısınan ve yumuşayan balkabağını dilimlere ayırabilirsiniz. Dilimlere ayırdıktan sonra her dilimi çok kalın olamayacak şekilde soyabilirsiniz. İçeriğinde bulunan vitamini fazla almadan soymanız gerekiyor.
Son olarak hazırlamak istediğiniz tarife göre istediğiniz boyutlarda doğrayabilirsiniz. Eğer kabak tatlısı yapacaksanız büyük dilimler şeklinde kesebilirsiniz. Çorba tarifinde kullanmak isterseniz küp küp doğrayabilirsiniz.