Balkabagi, çok taraflı besleyici ve tatlı tadıyla bilinen turuncu renkli bir kış kabağıdır.Genellikle bir zerzevat olarak düşünüldüğü halde Balkabagi teknik olarak bir meyvedir.
pişirme gayeli birçok farklı kullanımına sahiptir ve birçok tatlı ve tuzlu tanımlara eksiksiz bir katkı sağlar.
Balkabagi yalnızca lezzetli değil, birebir vakitte bir dizi vitamin, mineral, lif ve antioksidan içerir.
Besin Hususları bakımından Güçlü ve Kalori Bakımından Düşük
Balkabagi çiğ yiyebilseniz de, bu kış kabağı yaygın olarak kavrulur yahut fırınlanır.
Bir fincan (205 gram) pişmiş balkabagi (1) sağlar:
-Kalori: 82
-Karbonhidrat: 22 gram
-Protein: 2 gram
-Elyaf: 7 gram
-A Vitamini: Referans Günlük Alımın (RDI)% 457’si
-C Vitamini: RDI’nın% 52’si
-E Vitamini: RDI’nın% 13’ü
-Tiamin (B1): RDI’nin% 10’u
-Niasin (B3): RDI’nin% 10’u
-Piridoksin (B6): RDI’nin% 13’ü
-Folat (B9): RDI’nin% 10’u
-Magnezyum: RDI’nin% 15’i
-Potasyum: RDI’nın% 17’si
-Manganez: RDI’nin% 18’i
Gördüğünüz üzere Balkabagi kalorisi düşük, fakat değerli besinlerle dolu.
Üstte listelenen vitamin ve minerallerin yanı sıra, yeterli bir kalsiyum, demir, fosfor ve bakır kaynağıdır.
Vitamin ve Minerallerle Doludur
Balkabagi birçok vitamin ve mineral için eksiksiz bir kaynaktır.
Pişirilmiş Balkabagi bir fincan (205 gram) porsiyonu, A vitamini için RDI’nın% 450’sinden ve C vitamini için RDI’nın% 50’sinden fazlasını sağlar).
Balkabagi rengini veren bitki pigmentleri olan beta karoten, beta-kriptoksantin ve alfa-karoten üzere karotenoidler bakımından da zengindir.
Bu bileşikler provitamin A karotenoidleridir, yani bedeniniz onları A vitamini etkin formları olan retina ve retinoik aside dönüştürür .
A vitamini hücre büyümesini, göz sıhhatini, kemik sıhhatini ve bağışıklık işlevini düzenlemek için gereklidir.
Ayrıyeten, fetal büyüme ve gelişme için hayati kıymete sahiptir ve bu da anneler için kıymetli bir vitamindir.
Balkabagi ayrıyeten C vitamini bakımından da zengindir – bağışıklık işlevi, kollajen sentezi, yara güzelleşmesi ve doku tamiri için gerekli suda çözünür bir besindir .
Hem A hem de C vitaminleri bedeninizdeki güçlü antioksidanlar olarak fonksiyon görür ve hücrelerinizi özgür radikal denilen istikrarsız moleküllerin neden olduğu ziyanlardan korur.
E Vitamini, balkabağının özgür radikal hasarına karşı korunmasına yardımcı olan ve Alzheimer hastalığı üzere yaşa bağlı durumlar riskinizi azaltabilecek diğer bir antioksidandır (5).
Bu kış kabağı bedeninizin güç ve kırmızı kan hücresi oluşumu için gereksinimi olan folat ve B6 dahil B vitaminleriyle de doludur.
Dahası, bunların tümünün yanı sıra kemik sıhhatinde değerli roller oynayan magnezyum, potasyum ve mangan bakımından yüksektir .
Örneğin, manganez kemik dokusu oluşumunda, kemik dokusu oluşturma sürecinde yardımcı bir faktördür.
Yüksek Antioksidan İçeriği Hastalık Riskini Azaltır.
Kanser
Araştırmalar, balkabağında bulunan karotenoid antioksidanların ve C vitamini üzere birtakım antioksidanlarda yüksek diyetlerin kimi kanserlerin riskini azaltabileceğini göstermiştir.
Örneğin, çalışmalar beta-karoten ve C vitamini diyetinin daha fazla alınmasının akciğer kanseri riskini azalttığını göstermiştir.
18 çalışmanın gözden geçirilmesi, en yüksek beta karoten alımı olan bireylerin, en düşük almış olanlara göre% 24 daha düşük bir akciğer kanseri riskine sahip olduğunu göstermiştir ).
21 çalışmanın incelenmesinde, her 100 mg C vitamini için akciğer kanseri riskinin% 7 oranında azaldığı tespit edildi.
Dahası, 13 çalışmanın gözden geçirilmesi ile , daha yüksek kanda beta-karoten düzeylerinin olması , kanserden vefat de dahil olmak üzere, tüm nedenlere bağlı vefat riskini kıymetli ölçüde düşürdüğünü göstermiştir.
Balkabağının yüksek antioksidan içeriği, kalp hastalığı, akciğer kanseri ve zihinsel gerileme dahil olmak üzere makul durumların riskini azaltabilir.
Bir fincan (205 gram) pişmiş balkabagi yalnızca 83 kaloriye sahiptir ve 7 gram lif sağlar – çok kilo ve beden yağını kaybetmek istiyorsanız harika bir seçimdir.
Hem çözünmez hem de çözünür lif içerir. Bilhassa, çözünür liflerin yağ kaybı ile bağlantılı olduğu ve iştahı azalttığı gösterilmiştir; bu da kalori alımınızı denetim etmeye çalıştığınızda kıymetlidir ).
Birçok çalışma, daha yüksek bir diyet lifi alımının kilo kaybını arttırdığını ve beden yağını azalttığını keşfetmiştir.
4.667 çocuk ve gençten oluşan bir çalışmada obezite riskinin en az lif tüketenlere kıyasla en yüksek lif alımı olanlarda% 21 oranında azaldığı gösterilmiştir .
Ayrıyeten, yüksek lifli diyetler vakitle yükün korunmasına yardımcı olabilir. Bayanlarda yapılan 18 aylık bir çalışma, en fazla lif alımı yapanların, en az alımı olanlara nazaran daha fazla kilo verdiğini buldu – bu da lifin uzun vadeli kilo kaybı için kıymetli olduğunu gösteriyor .
Yemeklerinize balkabagi eklemek, açlığı azaltmak ve lif alımınızı artırmak için kusursuz bir yoldur.
Özetle ;
Balkabagi kıymetli vitaminler, mineraller ve hastalıklarla çaba eden antioksidanlar bakımından zengindir.
Bu düşük kalorili, lif bakımından varlıklı kış kabağı, kilo vermenize ve kanser, kalp hastalığı ve zihinsel düşüş üzere şartlara karşı korunmanıza yardımcı olabilir.
Ayrıyeten, çok taraflıdır ve hem tatlı hem de tuzlu yiyeceklere basitçe eklenir.
Balkabağını istikrarlı bir diyete dahil etmek sıhhatinizi artırmak için kolay ve lezzetli bir yoldur.