iltasyazilim
FD Üye
Balon balığı, son zamanlarda ürkütücü haberlere konu olarak, bir kabus gibi ortaya meydana çıkan, zehirli bir balıktır
Genellikle Akdeniz, Ege ve Marmara Denizleri ’nde, taşlı ve yosunlu alanlarda yaşamlarını sürdüren balon balıkları, su diplerinde yatarak, kafasının üst bölümünde bulunan gözleri ile küçük canlıları ya da diğer balıkları avlamaktadırlar Baharın gelmesi ile beraber, daha çok Nisan ve Mayıs aylarında, kışı geçirdikleri derin sulardan sahil bölgelerine, kimi vakit da acı su bölgelerine yönelerek, Temmuz ile Eylül arasındaki süreçte üremelerini gerçekleştirmektedirler Bir üreme döneminde, az daha 10 ile 20000 adet yumurta aralarında yumurta döken balon balıklarının özel olarak avcılığı yapılmamaktadır Eti zehirli ve bu nedenle de değersizdir*Balon balıkları, Tetraodontidae familyasına aittir Bilimsel ismi, Lagocephalus sceleratus ’tur Balon balıkları, kimi zaman 110 cm ’lik bir badana dek ulaşabilmektedir Ağırlıkları ise, en fazla 7 kg olabilmektedir
Balon balıklarının fiziki özellikleri ise, sırtının koyu renkli olması ile açıklanırken, ilave olarak ise siyah, kahverengi, ve üstünde siyah veya koyu yeşil renkli noktaların sırt kısımda bulunduğu bilgisi verilebilmektedir Bu tür balıkların karın bölgeleri beyaz renklidir Tabi taraflarında iki adet gümüş renkli şerit yer alan balon balıkları, bu yönleri ile ayırt edilebilmektedir
Balon balıkları, tetradoksin adı ile aşina, kuvvetli bir zehirli madde içermektedirler Bilhassa adale kasılmalarına yol açan ve felce bile neden olabilen tetradoksin maddesi, hemen hemen tüm kurbağa balıkları türlerinde (balon balıkları) bulunmaktadır Her ne kadar zehirli olmasından dolayı avlanmasa ve yenilmese de, Japonya ’da bu balık türü bazı işlemler geçirmesinin arkasında yemek için hazırlanmış ayla getirilebilmektedir*Balon balığının zehrinin kaynağı olan tetradotoksin maddesi, 300 dereceye dek ısıtıldığında bile bozunmamaktadır aynı zamanda bu zehir, antipatik, kokusuz ve renksizdir
Japonya ’da ve bu balıktan yemek yemek yapılan ülkelerde, balon balığı yemeğinin hazırlanması, kayıtlı yasalar ile kontrol aşağı tutulur Hem, bu balığın yemeği, konusunda bir eğitim almış ve uzman aşçılar göre yapılmaktadır Hatalı bir işlem, balığı tüketen insanı öldürmeye yetmektedir
1984 yılında, Japonya ’daki bütün restoranlarda satışı yasaklanmış olan bu balığın, en nefis yerinin karaciğer bölgesi olduğu rivayet edilse de, bununla beraber en zehirli yerinin de karaciğer olduğu bilinmektedir*Balon balığı, suda karşılaşılması halinde zehirli veya zararlı değildir Bu balığın zehirli özelliği, yenildiği anda ortaya çıkmaktadır Yani, denizde yüzerken ya da balığın ellenmesi hallerinde, kişilere herhangi bir tehlikeli şart yaratmamaktadır
Litaratür:
http:kimyacacombalonbaligi
Genellikle Akdeniz, Ege ve Marmara Denizleri ’nde, taşlı ve yosunlu alanlarda yaşamlarını sürdüren balon balıkları, su diplerinde yatarak, kafasının üst bölümünde bulunan gözleri ile küçük canlıları ya da diğer balıkları avlamaktadırlar Baharın gelmesi ile beraber, daha çok Nisan ve Mayıs aylarında, kışı geçirdikleri derin sulardan sahil bölgelerine, kimi vakit da acı su bölgelerine yönelerek, Temmuz ile Eylül arasındaki süreçte üremelerini gerçekleştirmektedirler Bir üreme döneminde, az daha 10 ile 20000 adet yumurta aralarında yumurta döken balon balıklarının özel olarak avcılığı yapılmamaktadır Eti zehirli ve bu nedenle de değersizdir*Balon balıkları, Tetraodontidae familyasına aittir Bilimsel ismi, Lagocephalus sceleratus ’tur Balon balıkları, kimi zaman 110 cm ’lik bir badana dek ulaşabilmektedir Ağırlıkları ise, en fazla 7 kg olabilmektedir
Balon balıklarının fiziki özellikleri ise, sırtının koyu renkli olması ile açıklanırken, ilave olarak ise siyah, kahverengi, ve üstünde siyah veya koyu yeşil renkli noktaların sırt kısımda bulunduğu bilgisi verilebilmektedir Bu tür balıkların karın bölgeleri beyaz renklidir Tabi taraflarında iki adet gümüş renkli şerit yer alan balon balıkları, bu yönleri ile ayırt edilebilmektedir
Balon balıkları, tetradoksin adı ile aşina, kuvvetli bir zehirli madde içermektedirler Bilhassa adale kasılmalarına yol açan ve felce bile neden olabilen tetradoksin maddesi, hemen hemen tüm kurbağa balıkları türlerinde (balon balıkları) bulunmaktadır Her ne kadar zehirli olmasından dolayı avlanmasa ve yenilmese de, Japonya ’da bu balık türü bazı işlemler geçirmesinin arkasında yemek için hazırlanmış ayla getirilebilmektedir*Balon balığının zehrinin kaynağı olan tetradotoksin maddesi, 300 dereceye dek ısıtıldığında bile bozunmamaktadır aynı zamanda bu zehir, antipatik, kokusuz ve renksizdir
Japonya ’da ve bu balıktan yemek yemek yapılan ülkelerde, balon balığı yemeğinin hazırlanması, kayıtlı yasalar ile kontrol aşağı tutulur Hem, bu balığın yemeği, konusunda bir eğitim almış ve uzman aşçılar göre yapılmaktadır Hatalı bir işlem, balığı tüketen insanı öldürmeye yetmektedir
1984 yılında, Japonya ’daki bütün restoranlarda satışı yasaklanmış olan bu balığın, en nefis yerinin karaciğer bölgesi olduğu rivayet edilse de, bununla beraber en zehirli yerinin de karaciğer olduğu bilinmektedir*Balon balığı, suda karşılaşılması halinde zehirli veya zararlı değildir Bu balığın zehirli özelliği, yenildiği anda ortaya çıkmaktadır Yani, denizde yüzerken ya da balığın ellenmesi hallerinde, kişilere herhangi bir tehlikeli şart yaratmamaktadır
Litaratür:
http:kimyacacombalonbaligi