Probiyotik kelime anlamı olarak yunanca ‘yaşam için’ anlamına geliyor.Vücudun doğal dengesini koruyan,bağışıklığı güçlendiren dost bakterilerdir.
Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir?
Probiyotikler bağırsak florasına yerleşerek burada ve vücudumuzda birçok fayda sağlar.
-
Kalın bağırsakta K vitamini ve B grubu vitaminlerin sentezinde görevlidir. -
Özellikle Helicobakter Pylori enfeksiyonuyla oluşan ishal tedavisinde olumlu etkileri vardır. -
Kabızlığı önlemeye yardımcı olurlar. -
Kanser tedavisinde olumlu etkileri vardır. -
LDL kolesterolün düşürülmesine fayda sağlar. -
Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudunuzu hastalıklara karşı korur. -
Alerjik semptomları azaltmaya yardımcıdır. -
Mutluluk hormonu olan serotoninin büyük bir kısmı bağırsaklardan salgılanmaktadır.Bu yüzden probiyotik düzeyiniz sizi depresyona ve strese karşı korur. -
Antibiyotik kullanımında ve sonrasında bağırsak floranız bozulur.Probiyotik desteğiyle bu florayı düzenleyebilirsiniz. -
Probiyotikler gaz ve şişkinliğin düzenlenmesine yardımcıdır. -
Yapılan çalışmalar sonucuna göre bağırsağınızdaki probiyotik sayısı artarsa diabet olma riskininde azaldığı saptanmıştır.
Probiyotik Besinler Nelerdir?
Günümüzde probiyotik gıdalar Lactobacillus ve Bifodobacterium karışımlarından oluşmaktadır.Bazı gıdalar sacoharomycos mayaları içermektedir.
-
Ev yapımı yoğurt,kefir,peynir gibi süt ürünleri -
Anne sütü -
Tarhana -
Kimchi(100’den fazla sebzenin tuzlu suda bekletilmesiyle yapılır.) -
Kombu çayı -
Sauerkraunt(lahanadan yapılan bir tür turşu) -
Turşu,sirke,nar ekşisi,boza gibi fermente ürünler -
Besin ve içeceklere bu bakterilerin eklendiği gıdalar -
Probiyotik bakterilerin canlı kısımlarından hazırlanan farmakolojik ürünler(kapsül,tablet,saşe..)