bamya (Okra Ocker Bamia Gombo Bamias Okra Gumbo) Mutedil iklimlerde yillik, sicak iklimlerde ise, bir kaç kere yetistirilebilen, boyu 12 metreye değin uzayan, yapraklari asma yapragina benzer, meyvesi bes bölmeli, tohumlari yuvarlak ve yesilimtrak gri renkte bir sebze Türkiye’de yetistigi yerler: Memleketimizde sebze olarak hemen her tarafta yetistirilmektedir Akdeniz çevresi, en müsait ve önemli yetisme bölgesidir Türkiye’nin Erzurum, Kars gibi soguk ve yüksek yerleri hariç, hemen hemen her yerinde yetistirilebilmektedir En çok Akdeniz ve Ege bölgesindeki ovalar ile Amasya’da ziraati yapilir Memleketimizde, Sultani, Amasya ve Balikesir bamya çesitleri taninmistir Kullanildigi yerler: Faydali bir sebzedir Ağıt veya kuru olarak sarf edilir Konserveleri de yapilir Meyveleri müsilajlidir Kabizlik tedavisi ve barsaklarin uyumlu çalismasi için faydalidir alıntıdır