Bardak menekşe Gloxinia Ozellikleri
Bardak menekşe Bakımı
Bardak menekşe Yetiştirme
imagesbardakmeneksegloxinia5afb0209a672e
Botanik Adı: Sinningia speciosa
Sinonimi: Gloxinia speciosa
Familyası: Gesneriaceae
Vatanı: Brezilya
Tanımı: Yaprakları tuylu, iri veya kucuk; cicekleri cok değişik renklerde, kadife gibi tuylu ve borazan şeklindedir
Diğer Turleri: Doğada 20 turu bulunan Sinningia cinsinin sus bitkileri yetiştiriciliğinde onemli olan tek turu S speciosadır
YETİŞME İSTEKLERİ
Sıcaklık: Dinlenme doneminde 1216 oCde muhafaza edilmesi gereken yumrular 21 oCde surmeye başlarlar Bitkinin en duşuk buyume sıcaklığı 18 oC, yazın en yuksek sıcaklık 23 oCdir
Orantılı Nem: Yuksek orantılı nem (% 7580) ister
Işık: Yarı golge yerleri severler Ozellikle cicekli halde iken doğrudan guneş ışığı alan yerlerde bulundurulmamalıdır
Saksı Harcı: Yumrular Şubat ayında nemli turbaya dikilmeli, surmeye başlayınca John Innes saksı kompostu No 2ye alınmalıdır Ayrıca, hacim olarak 3 kısım tınlı toprak, 1 kısım turba, 1 kısım yanmış ahır gubresi ve 1 kısım kumun karışımından elde edilen harc da kullanılabilir Bir başka harc ise, yine hacim olarak eşit miktarlarda tınlı toprak, turba, yaprak curuntusu ve kumun (veya perlitin) karışımından oluşur
URETİM TEKNİĞİ
Esas uretim tarzı tohum ile olmasına karşın, yaprak ve surgun celikleriyle de uretilebilirler Tonum ekimi, John Innes tohum kompostuna ŞubatMart aylarında yapılır Cimlendirme ortamı olarak hacim olarak eşit miktarlarda ince turba ve orman toprağı karışımına az miktarda kum eklenmesiyle hazırlanan harc da kullanılabilir Ekim kasaları 2022 oCde ve orantılı nemi yuksek bir yerde muhafaza edilir Sulamanın alttan kapillarite yoluyla yapılmasına dikkat edilmelidir Bu koşullarda tohumlar 23 hafta icerisinde cimlenirler Once kasalara, 45 hafta sonra 8 cmlik saksılara şaşırtılan fideler 3040 gun sonra 12 cmlik saksılara alınırlar Celikle uretme, 57,5 cm uzunluğundaki dip surgunlerinin yumrudan da bir parca alarak Mart veya Nisan başında ayrılması suretiyle olur Yaprak celikleri ise HaziranTemmuz aylarında alınır Alınan celikler hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilirler Ortam sıcaklığı 21 oC dolayında tutulursa 34 hafta icerisinde koklenme gercekleşir
BAKIM ONLEMLERİ
Saksı Değiştirme: Her yıl ŞubatMart aylarında yapılır
Gubreleme: MartMayıs ayları arası haftada bir kez 2 gl kompoze, HaziranAğustos ayları arası ise 2 haftada bir kez 2 gl potasyumca zengin kompoze gubre verilir
Sulama: Bitkiler ciceklenme suresince (MayısEylul ayları arası) kirecsiz su, olanaklı ise yağmur suyu ile bolca sulanmalı, ancak yapraklara su puskurtulmemeli ve sulama yaparken yaprakların ıslanmamasına ozen gosterilmelidir Sonbaharda verilen su azaltılarak yaprakların sararması ve dokulmesi sağlanmalıdır Ekimden Ocaka değin dinlenme donemi boyunca bitkilere cok az su verilmelidir Dormant yumrulara Şubat ayından itibaren yeniden su verilmeye başlanır
Budama: Kuruyan, curuyen yaprak ve cicekler (saplar ile birlikte) kesilip uzaklaştırılmalıdır
Hastalıklar ve Zararlılar: Onemli hastalıkları Virus, Kok Curukluğu, Soğanımsı govde curukluğu (Pythium ve Thielaviopsis tarafından oluşturulur), Kulleme ve Kurşuni Kuf; zararlıları ise Kırmızı Orumcekler, Yaprak bitleri ve Unlu Bitlerdir
Orijini ve Gelişmesi: Orijini Brezilyadır Mayısekim arası guzel kadifemsi kırmızı cicekler verir Yumru koklu bir bitkidir Nem ve sıcaklık sabit olunca cicekler uzun sure dayanır
Toprak: Torf + kum + kestane toprağı karışımı uygundur
Gubreleme: Gubreyi en cok seven bitkidir Şubattan ciceklenmeye kadar her hafta cicekli gubre solusyonu verilir Ciceklenince gubre kesilir
Sulama: Yazın ve ilkbaharda toprak daima nemli tutulur ve kurutulmaz Su en az 25 oC sıcaklıkta olmalıdır Ekimde ciceklenme bitince su yavaş yavaş azaltılır Yapraklar solmaya başlayınca tamamen kesilir
Saksı Değiştirme: Yumru saksıdan cıkarılır ve kuru torf icinde 610 oCde muhafaza edilir Şubatta yumrular nemli torfa konur ve sıcak tutulur Surgunler gorulunce toprak karışımı ile saksıya dikilir (yumruların uzeri 2 cm kalınlıkta ortulur) ve sıcak tutulur
Işık: Yarı golgeyi sever Direkt ışık iyi gelmez
Sıcaklık: Şubatekim arası minimum 1822 oC uygundur
Hava: Nemli havayı sever Cicek ve yapraklara su damlatılmamalıdır Aksi halde lekeler oluşur Toprak yuzeyi her zaman nemli olmalıdır
Uretim: Tohum, yaprak veya govde celiği ile yapılır
Not: Cok kuru havada yaprak kenarları kıvrılır ve kahverengi olur
Bardak menekşe Bakımı
Bardak menekşe Yetiştirme
imagesbardakmeneksegloxinia5afb0209a672e
Botanik Adı: Sinningia speciosa
Sinonimi: Gloxinia speciosa
Familyası: Gesneriaceae
Vatanı: Brezilya
Tanımı: Yaprakları tuylu, iri veya kucuk; cicekleri cok değişik renklerde, kadife gibi tuylu ve borazan şeklindedir
Diğer Turleri: Doğada 20 turu bulunan Sinningia cinsinin sus bitkileri yetiştiriciliğinde onemli olan tek turu S speciosadır
YETİŞME İSTEKLERİ
Sıcaklık: Dinlenme doneminde 1216 oCde muhafaza edilmesi gereken yumrular 21 oCde surmeye başlarlar Bitkinin en duşuk buyume sıcaklığı 18 oC, yazın en yuksek sıcaklık 23 oCdir
Orantılı Nem: Yuksek orantılı nem (% 7580) ister
Işık: Yarı golge yerleri severler Ozellikle cicekli halde iken doğrudan guneş ışığı alan yerlerde bulundurulmamalıdır
Saksı Harcı: Yumrular Şubat ayında nemli turbaya dikilmeli, surmeye başlayınca John Innes saksı kompostu No 2ye alınmalıdır Ayrıca, hacim olarak 3 kısım tınlı toprak, 1 kısım turba, 1 kısım yanmış ahır gubresi ve 1 kısım kumun karışımından elde edilen harc da kullanılabilir Bir başka harc ise, yine hacim olarak eşit miktarlarda tınlı toprak, turba, yaprak curuntusu ve kumun (veya perlitin) karışımından oluşur
URETİM TEKNİĞİ
Esas uretim tarzı tohum ile olmasına karşın, yaprak ve surgun celikleriyle de uretilebilirler Tonum ekimi, John Innes tohum kompostuna ŞubatMart aylarında yapılır Cimlendirme ortamı olarak hacim olarak eşit miktarlarda ince turba ve orman toprağı karışımına az miktarda kum eklenmesiyle hazırlanan harc da kullanılabilir Ekim kasaları 2022 oCde ve orantılı nemi yuksek bir yerde muhafaza edilir Sulamanın alttan kapillarite yoluyla yapılmasına dikkat edilmelidir Bu koşullarda tohumlar 23 hafta icerisinde cimlenirler Once kasalara, 45 hafta sonra 8 cmlik saksılara şaşırtılan fideler 3040 gun sonra 12 cmlik saksılara alınırlar Celikle uretme, 57,5 cm uzunluğundaki dip surgunlerinin yumrudan da bir parca alarak Mart veya Nisan başında ayrılması suretiyle olur Yaprak celikleri ise HaziranTemmuz aylarında alınır Alınan celikler hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilirler Ortam sıcaklığı 21 oC dolayında tutulursa 34 hafta icerisinde koklenme gercekleşir
BAKIM ONLEMLERİ
Saksı Değiştirme: Her yıl ŞubatMart aylarında yapılır
Gubreleme: MartMayıs ayları arası haftada bir kez 2 gl kompoze, HaziranAğustos ayları arası ise 2 haftada bir kez 2 gl potasyumca zengin kompoze gubre verilir
Sulama: Bitkiler ciceklenme suresince (MayısEylul ayları arası) kirecsiz su, olanaklı ise yağmur suyu ile bolca sulanmalı, ancak yapraklara su puskurtulmemeli ve sulama yaparken yaprakların ıslanmamasına ozen gosterilmelidir Sonbaharda verilen su azaltılarak yaprakların sararması ve dokulmesi sağlanmalıdır Ekimden Ocaka değin dinlenme donemi boyunca bitkilere cok az su verilmelidir Dormant yumrulara Şubat ayından itibaren yeniden su verilmeye başlanır
Budama: Kuruyan, curuyen yaprak ve cicekler (saplar ile birlikte) kesilip uzaklaştırılmalıdır
Hastalıklar ve Zararlılar: Onemli hastalıkları Virus, Kok Curukluğu, Soğanımsı govde curukluğu (Pythium ve Thielaviopsis tarafından oluşturulur), Kulleme ve Kurşuni Kuf; zararlıları ise Kırmızı Orumcekler, Yaprak bitleri ve Unlu Bitlerdir
Orijini ve Gelişmesi: Orijini Brezilyadır Mayısekim arası guzel kadifemsi kırmızı cicekler verir Yumru koklu bir bitkidir Nem ve sıcaklık sabit olunca cicekler uzun sure dayanır
Toprak: Torf + kum + kestane toprağı karışımı uygundur
Gubreleme: Gubreyi en cok seven bitkidir Şubattan ciceklenmeye kadar her hafta cicekli gubre solusyonu verilir Ciceklenince gubre kesilir
Sulama: Yazın ve ilkbaharda toprak daima nemli tutulur ve kurutulmaz Su en az 25 oC sıcaklıkta olmalıdır Ekimde ciceklenme bitince su yavaş yavaş azaltılır Yapraklar solmaya başlayınca tamamen kesilir
Saksı Değiştirme: Yumru saksıdan cıkarılır ve kuru torf icinde 610 oCde muhafaza edilir Şubatta yumrular nemli torfa konur ve sıcak tutulur Surgunler gorulunce toprak karışımı ile saksıya dikilir (yumruların uzeri 2 cm kalınlıkta ortulur) ve sıcak tutulur
Işık: Yarı golgeyi sever Direkt ışık iyi gelmez
Sıcaklık: Şubatekim arası minimum 1822 oC uygundur
Hava: Nemli havayı sever Cicek ve yapraklara su damlatılmamalıdır Aksi halde lekeler oluşur Toprak yuzeyi her zaman nemli olmalıdır
Uretim: Tohum, yaprak veya govde celiği ile yapılır
Not: Cok kuru havada yaprak kenarları kıvrılır ve kahverengi olur