* Susuz kalmaktan kaçınmak için çokça su tüketiniz, düşük kalorili yahut kalorisiz likitleri tercih ediniz. Tüm likitler kafeinsiz olmalıdır.
* Öğünlerden en az yarım saat evvel (30 dk) likit alımını kesmeliyiz, Yemeklerden (45dk) sonra likit alımına başlamalıyız kısaca katı likit ayrımı yapmalıyız.
* Günde en az 2,5 lt su alınmalıdır. Birinci devirlerde olmasada amaç daha sonra tutturulucaktır. Suyu küçük yudumlar halinde tüketmeliyiz…
* Asitli gazlı ve bira üzere içeceklerin ömür uzunluğu yasak olduğunu unutmamalıyız.
* Alkol tasarrufunu yasak olduğunu ısrarla vurgulamak durumundayız en azından birinci 3 ay…
* Proteinden varlıklı beslenerek kas dokunuzu koruyabilirsiniz. Yumurta, et, balık, peynir, yoğurt ve gayri süt eserleri yüksek protein içerir. Gayeniz günde 65-75 gr protein almak olmalıdır. Birinci birkaç ayda bu gayelere ulaşamayacağınızı düşünerek telaşlanmayınız.
* Operasyon sonrası birinci hafta berrak sıvılarla besleniyoruz kemik suyu, posasız elma havuç suyu, şekersiz komposto, sulandırılmış ayran ve süt.
* Operasyon sonrası 2. hafta koyu çorbalar kemik suyuna (örnek tarhana), koyu ayran, posalı elma havuç suyu.
* Operasyon sonrası üçüncü hafta püre devri yoğurt, rafadan yumurta, az yağlı peynir, püre haline getirilmiş et suyuyla protein bakımından zenginleştirilmiş zerzevat püreleri, ton balığı vb.
* Operasyon sonrası dördüncü hafta Katı besinlere geçiş Haşlanma yahut fırında balık hanede pişen zerzevat yemekleri, muz vb.
* Operasyon sonrası beşinci hafta her seferinde bir katı denenerek her lokmada en az 15 sefer çiğnenerek tavuk, tavuk kalça eti, yumuşak kuzu eti denenebilir.
* Ülkümüze yaklaşasıya kadar pilav, makarna, bulgur, un, hamur işleri, mısır, 3 ay kadar kuru baklagillerden uzak durulmalı.
* En az 35 gün narenciyeden uzak durulmalı (portakal, mandaline, greyfurt, limon gibi)
* Pastalar, ekler, kekler, şerbetli tatlılar, cipsler, ketçap, mayonez, soslar ziyade yağlı salçalı yemekler, terayağ, margarin, kremalı soslardan uzak durulmalı.
* Yapay yiyecekler, paketlenmiş azıklar hayatımızda bölge almıyor artık.
* By-pass yapılan hastalarda nizamlı vitamin takviyesi gerekir, mide küçültme (sleeve gastrektomi) ameliyatlarında gereksinim olmayabilir.
* Öğünlerden en az yarım saat evvel (30 dk) likit alımını kesmeliyiz, Yemeklerden (45dk) sonra likit alımına başlamalıyız kısaca katı likit ayrımı yapmalıyız.
* Günde en az 2,5 lt su alınmalıdır. Birinci devirlerde olmasada amaç daha sonra tutturulucaktır. Suyu küçük yudumlar halinde tüketmeliyiz…
* Asitli gazlı ve bira üzere içeceklerin ömür uzunluğu yasak olduğunu unutmamalıyız.
* Alkol tasarrufunu yasak olduğunu ısrarla vurgulamak durumundayız en azından birinci 3 ay…
* Proteinden varlıklı beslenerek kas dokunuzu koruyabilirsiniz. Yumurta, et, balık, peynir, yoğurt ve gayri süt eserleri yüksek protein içerir. Gayeniz günde 65-75 gr protein almak olmalıdır. Birinci birkaç ayda bu gayelere ulaşamayacağınızı düşünerek telaşlanmayınız.
* Operasyon sonrası birinci hafta berrak sıvılarla besleniyoruz kemik suyu, posasız elma havuç suyu, şekersiz komposto, sulandırılmış ayran ve süt.
* Operasyon sonrası 2. hafta koyu çorbalar kemik suyuna (örnek tarhana), koyu ayran, posalı elma havuç suyu.
* Operasyon sonrası üçüncü hafta püre devri yoğurt, rafadan yumurta, az yağlı peynir, püre haline getirilmiş et suyuyla protein bakımından zenginleştirilmiş zerzevat püreleri, ton balığı vb.
* Operasyon sonrası dördüncü hafta Katı besinlere geçiş Haşlanma yahut fırında balık hanede pişen zerzevat yemekleri, muz vb.
* Operasyon sonrası beşinci hafta her seferinde bir katı denenerek her lokmada en az 15 sefer çiğnenerek tavuk, tavuk kalça eti, yumuşak kuzu eti denenebilir.
* Ülkümüze yaklaşasıya kadar pilav, makarna, bulgur, un, hamur işleri, mısır, 3 ay kadar kuru baklagillerden uzak durulmalı.
* En az 35 gün narenciyeden uzak durulmalı (portakal, mandaline, greyfurt, limon gibi)
* Pastalar, ekler, kekler, şerbetli tatlılar, cipsler, ketçap, mayonez, soslar ziyade yağlı salçalı yemekler, terayağ, margarin, kremalı soslardan uzak durulmalı.
* Yapay yiyecekler, paketlenmiş azıklar hayatımızda bölge almıyor artık.
* By-pass yapılan hastalarda nizamlı vitamin takviyesi gerekir, mide küçültme (sleeve gastrektomi) ameliyatlarında gereksinim olmayabilir.