Ailesiyle birlikte Hatay’ın İskenderun ilçesinde, 29 Temmuz günü, bir yerde çay içerken polisle kimlik denetimi sırasında yaşanan tartışmanın akabinde gözaltına alınan Hatay Barosu Lideri Ekrem Dönmez, o gece yaşananları anlattı.
Polisin öbür masalarda oturanlara da kimlik sorduğunu, kendisini de tanımadığını belirten Ekrem Dönmez, “Özellikle bana gelmedi. Rutin denetimdi. Ben de baro lideri olduğumu söylemedim zira orada ailesiyle çay içen sıradan bir vatandaştım. Ben olağan yol denetimlerinde de nedenini öğrenmeden kimlik göstermem” dedi.
Kaçma riski olmayan bireylere kimlik denetiminin nedeninin söylenmesi gerektiğini lisana getiren Dönmez, “Kapalı bir yerde, kaçma riski olmayan bir yerde polis kimlik denetimi yapıyorsa nedenini söylemek zorunda. Bu ülkede polis kıyafeti giyip, insan kaçırıldı. Vatandaşın polise hem kimlik sorma hem de arama nedenini öğrenme hakkı var. Ben sade bir vatandaş olarak bu hakkımı kullanmak istedim” şeklinde konuştu.
"KAMERA AÇILMADAN EVVEL POLİSLERİN TUTUMU KABADAYI GİBİYDİ"
Medyada planlanmış bir olay olduğuna dair söylentiler olduğunu, “Yakında CHP’den vekil olur” ya da “Gösterseydiniz kimliğinizi, bu kadar uzatmasaydınız” diyenler olduğunu aktaran Dönmez, şöyle devam etti:
“Planlı diye bir şey olabilir mi? Ayrıyeten kamera açılmayan bir kısım var. O denli görüntüdeki üzere nazik değillerdi son derece kabaydılar. Bu hal, ‘ben devletim sorgulamadan ne istersem yapacaksın’ hali. Haklarınızı kullanmak istediğinizde sorun o vakit başlıyor. Bana vatandaştan yüzlerce ileti geldi. Emsal uygulamalar yaşadıklarına dair. Karşıtını düşünelim polis orada münasebetini söylese, kimliğini gösterse hem hakikat olanı yapmış olacak hem sorun yaşanmayacak.”
"KİMSE POLİSİN NEDEN GEREKÇEYİ AÇIKLAMADIĞINI SORGULAMIYOR"
Duvar gazetesinden Burcu Özkaya Günaydın'a konuşan Dönmez, polisin kendisini gözaltına almaya orada karar verdiğini, gözaltı süreci için savcıya dahi sormaya gerek duymadığının altını çizerken, “Bu çok önemli bir olaydır. Hukuku, hukukçular uygular. Bu, polisin görevi değildir. 4 saat savcı kararı olmadan gözaltında tutuldum. Vilayet Emniyet Müdürü ‘Kimlik verseydin’ diyor. Kimse polisin neden orada gerekçeyi açıklamadığını sorgulamıyor. Süleyman Soylu açıklama yaptı, polisine sahip çıktı. Nerede kaldı vatandaşın hakkı, nerede kaldı hukuk” dedi.
"POLİSİN YETKİSİNİN ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLADIĞI YERDE HAK ARAYAN ŞİDDETLE KARŞILAŞIR"
Polisin “Ben devletim gücünü, şiddetini”, toplumsal medya, çoklu baro düzenlemelerinden aldığını ve birebir zihniyetin eseri olduğunu söyleyen Dönmez, “İdari ve yargısal olarak önemli meseleler var bunlar değişmeli. Hukuk devleti miyiz yoksa polis devleti mi? Ben polise avukat ve baro lideri olduğumu söyleseydim, bu sorun yaşanmayacaktı. Lakin o baskıcı hale getirilip keyfi biçimde artırılan polis yetkisinin bir vatandaşın özgürlüğünü gölgelediği yerde hak aramaya kalktığınızda şiddetle karşılaşırsınız. Benim yaşadığım da buna örnekti” diye konuştu.