iltasyazilim
FD Üye
Bartının Yemekleri nelerdir,Bartının bölgesel Yemekleri,Bartın İli Bölgesel Yemekleri ,Bartının Yemek tarifleri,Bartın Yemekleribartın geleneksel yemek tarifleri
Bartının Yemekleri
Bartın yemekleri etli, sebzeli, sütlü, hamur işli ve zeytinyağlı yemekler ile pilav, çorba ve tatlı çeşitlerinden oluşur Dikkati çeken diğer bir husus ise benzer türe ait yiyeceklerden öyle fazla çeşidin olmasıdır Mesela, ondan fazla dolma ve pilav çeşidine rastlanır Bartın mutfağı ile ilgili yapılan araştırmalarda, yüzden pozitif çeşide rastlanmıştır ve bu koşul açık açık yöre mutfağının zenginliğini ortaya koymaktadır
Pum Pum Çorbası
Malzemeler:
10 yemek kaşığı darı unu,
150 gr margarin veya 1 fincan zeytinyağı,
50 gr kıyma, pastırma veya sucuk
2 dilim ekmek, 6 su bardağı su,
1 yemek kaşığı salça,
1 yemek yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri,
1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
Bir tencereye darı unu ve su konularak karıştırılır Ateşe konulup bir süre kaynatılmaya devam edilir Öbür bir tavada da kıyma ile küp biçiminde doğranmış 1 dilim ekmek yağda kavrulur ve kaynamakta olan çorbanın içine katılır (Arzu edilirse bir su bardağı süt ek edilebilir Süt ek edilecekse un bir kaşık artırılır) Tuzlu ve karabiber konulup bir süre daha kaynatıldıktan sonradan ateşten alınır Üzerine, küp küp doğranıp yağda kızartılan ekmek ile salçayla yapılan sos ve rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek sıcak servis yapılır
Yumurtalı İsput
Malzemeler:
1 kg ısbut,
100 gr margarin
3–4 adet yumurta,
2 baş soğan, 50 gr kıyma ya da pastırma,
Yeterince tuzlu ve karabiber
Hazırlanışı:
Isbutlar en ince ayrıntısına kadar yıkanır, atık kısımları kesilip ayıklandıktan sonradan 2 cm uzunluğunda olabilecek şekilde doğranır Tencereye konulan ısbutların üzerini örtecek kadar su konularak ateşte pişirilir Haşlana ısbutlar ılıyınca avuç içinde sıkılarak başka bir barbar alınır Ayrı bir tencerede de yağ eritilerek önce doğranan soğanlar kızarıncaya kadar birlikte kavrulur Bu kez diğer kaptaki ısbutlar soğan veya kıyma tenceresine konularak birkaç dakika daha kavrulduktan sonra içine yumurtalar kırılıp yeterince tuz ve karabiber ilave edilerek karıştırılır Yumurtalar pişince yemek ateşten indirilir Sıcak olarak servis yapılır
Kabak Burması
Malzemeler:
1 kg un, 1 adet yumurta,
½ tatlı kabak(Orta irtifa),
1 kase ceviz içi,
1 paket margarin,
2 kg şeker,
½ limon
Hazırlanışı:
Önce un içine bir yumurta kırılıp yeteri kadar su ile yoğrularak kulak memesi yumuşaklığında özlü bir hamur elde edilir 10 dakika bekletildikten sonra beş eşit parçaya bölünen hamurdan yufkalar açılıp örtü üzerine yayılır İç malzemesi olarak, kabağın kabukları soyulup içi temizlendikten sonradan kalın bir rende ile rendelenir Kabağın içine havanda dövülen ceviz içi ve bir kadeh toz şeker katılıp karıştırılarak hazırlanır sonra, ilk açılan yufkadan başlanarak hazırlanan iç malzemesi (beş yufkaya eşdeğer miktarda) yufka üstüne serpilir 4 eşdeğer parçaya bölünen yufka, el ile uç kısmından başlayıp biraz sımsıkı bükülüp rulo biçimine getirilir Evvelden yağlanan tepsi ya da siniye ortasından açmak üzere yuvarlak sararak yerleştirilir Öteki yufkalarda aynı şekilde tepsiye dizilir sonra üstüne fırça ile erimiş yağ sürülür ve fırına verilerek rengi pembeleşinceye dek pişirilir Daha önce, şekerin bir tencere içinde dörtbeş bardak suyla ateşte 5–10 dk eriyinceye kadar kaynatılıp karıştırılması, içine de yarım limon suyu sıkılmasıyla elde edilen ve soğutulan şerbet tepsi üstüne gezdirilir Üzerine bir kumaş örtülerek şekerin çekmesi sağlanır sonradan servis yapılır
Pirinçli Mantı
Malzemeler:
İç Malzemesi: 2 su bardağı pirinç,
½ su bardağı yağ,
½ kg kıyma, 2 adet orta yükseklik soğan,
Tuzlu,
Karabiber
Hamur Malzemesi:
½ kg un,
2 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı tuzlu,
Yeteri değin su,
1 pk etsu ya da benzer oranda kaynatılmış kemik suyu
Hazırlanışı:
İç Malzemesi: Bir tarafta bir tencere içersinde 2 kaşık margarin yağı ile soğanlar hafifçe börttürülür, sonradan kıyma katılarak kavrulur Yıkanıp hazırlanan ve eksik haşlanmış pirinç tencerenin içine konur ve 1–2 dk dek birlikte kavrulur sonradan içine 2 bardak su katılır, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilir ve 1 nehir kaşığı karabiber serpilip karıştırılır ve kapak tekrar kapatılır Hamur Malzemesi: Unun içine 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz konulur, su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır Hamur iki parçaya bölünerek her parçası 2–3 mm incelikte açılır Bu hamurlar 7–8 cmlik kareler halinde kesilir Hazırlanan pirinçli doğru, kareler halinde kesilen her hamurun ortasına yarım kaşık kadar konur Hamurların dört ucu sırayla için üzerine içten köşelerden kapatılır (veya dört ucu besbelli birleştirilir) Fırın tepsisi bir tedarik margarin yağı ile yağlanır, hazırlanan parçalar katlanan kısımlar üste gelecek şekilde tepsinin içine yerleştirilir Üzerine fırça ile akıcı yağ sürülür (ya da ocakta alt tarafı kızınca, alt üst edilerek iki taraf kızartılabilir) Kızaran mantılar fırından çıkarılınca daha önce kaynatılan kemik suyundan mantıların üzerini örtecek değin konur Bitmiş yarım alev üzerinde, mantılar suyunu çekinceye kadar pişirilir Sıcak olarak servis yapılır (Mantılar evvelden hazırlanıp, yeneceği süre suyu konup ateşte pişirilebilir
Amasra Salatası
Malzemeler:
Salatalık,
Domates,
Havuç,
Kuru ve yeşil soğan,
Marul,
Kırmızılâhana,
Yeşilbiber,
Piyaz,
Maydanoz,
Çükündür,
Roka,
Turp,
Semizotu,
Dereotu,
Nane,
Girift turşu,
Limon,
Sirke,
Tuzlu ve zeytinyağı
YİYECEK & IÇECEK
Bartın mutfağı ile ilgili olarak yapılan araştırmalarda saptama edilen 100'den fazla yemek yemek çeşidi yöre mutfağının zenginliğini açıkça ortaya koymaktadır Oysa, kentleşme sürecinin beslenme kültürünü de değiştirdiği, geleneksel mutfağı adeta unutulmaya yüz tuttuğu ve Bartın'a özgü olmasa da Karadeniz mutfağının tipik özelliklerini içeren bazı yemeklerin Bartın mutfağının da başyemekleri olduğu söylenebilir
Bugün Bartın mutfağında geleneksel olarak hamur işi, sebze yemekleri ve balık, beslenmenin temel ürünlerini oluşturur Özellikle, kışlık, yazlık gıda gibi ayrımlar ve çeşitler azalsa da geleneksel kış yemekleri için, yöre ürünlerinden yazdan hazırlanan kışlık erzaklar aralarında kavurma, sucuk, bulgur, domates ve fasulye kurusu, erişte, kuru yufka, keşkek, tarhana, pekmez, reçel, turşu, marmelât ve komposto ile sebze konserveleri manâlı yer miktar
Bartın'ın en ünlü yemekleri ise Pirinçli Mantı, Ham Börek, Gartlaç, Çöven Ekmeği, Kırtıl, Halışka, Isbıt, Sütlü Armut, Pumpum Çorbası, Gelinteli olarak bilinir *
Bartının Yemekleri
Bartın yemekleri etli, sebzeli, sütlü, hamur işli ve zeytinyağlı yemekler ile pilav, çorba ve tatlı çeşitlerinden oluşur Dikkati çeken diğer bir husus ise benzer türe ait yiyeceklerden öyle fazla çeşidin olmasıdır Mesela, ondan fazla dolma ve pilav çeşidine rastlanır Bartın mutfağı ile ilgili yapılan araştırmalarda, yüzden pozitif çeşide rastlanmıştır ve bu koşul açık açık yöre mutfağının zenginliğini ortaya koymaktadır
Pum Pum Çorbası
Malzemeler:
10 yemek kaşığı darı unu,
150 gr margarin veya 1 fincan zeytinyağı,
50 gr kıyma, pastırma veya sucuk
2 dilim ekmek, 6 su bardağı su,
1 yemek kaşığı salça,
1 yemek yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri,
1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
Bir tencereye darı unu ve su konularak karıştırılır Ateşe konulup bir süre kaynatılmaya devam edilir Öbür bir tavada da kıyma ile küp biçiminde doğranmış 1 dilim ekmek yağda kavrulur ve kaynamakta olan çorbanın içine katılır (Arzu edilirse bir su bardağı süt ek edilebilir Süt ek edilecekse un bir kaşık artırılır) Tuzlu ve karabiber konulup bir süre daha kaynatıldıktan sonradan ateşten alınır Üzerine, küp küp doğranıp yağda kızartılan ekmek ile salçayla yapılan sos ve rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek sıcak servis yapılır
Yumurtalı İsput
Malzemeler:
1 kg ısbut,
100 gr margarin
3–4 adet yumurta,
2 baş soğan, 50 gr kıyma ya da pastırma,
Yeterince tuzlu ve karabiber
Hazırlanışı:
Isbutlar en ince ayrıntısına kadar yıkanır, atık kısımları kesilip ayıklandıktan sonradan 2 cm uzunluğunda olabilecek şekilde doğranır Tencereye konulan ısbutların üzerini örtecek kadar su konularak ateşte pişirilir Haşlana ısbutlar ılıyınca avuç içinde sıkılarak başka bir barbar alınır Ayrı bir tencerede de yağ eritilerek önce doğranan soğanlar kızarıncaya kadar birlikte kavrulur Bu kez diğer kaptaki ısbutlar soğan veya kıyma tenceresine konularak birkaç dakika daha kavrulduktan sonra içine yumurtalar kırılıp yeterince tuz ve karabiber ilave edilerek karıştırılır Yumurtalar pişince yemek ateşten indirilir Sıcak olarak servis yapılır
Kabak Burması
Malzemeler:
1 kg un, 1 adet yumurta,
½ tatlı kabak(Orta irtifa),
1 kase ceviz içi,
1 paket margarin,
2 kg şeker,
½ limon
Hazırlanışı:
Önce un içine bir yumurta kırılıp yeteri kadar su ile yoğrularak kulak memesi yumuşaklığında özlü bir hamur elde edilir 10 dakika bekletildikten sonra beş eşit parçaya bölünen hamurdan yufkalar açılıp örtü üzerine yayılır İç malzemesi olarak, kabağın kabukları soyulup içi temizlendikten sonradan kalın bir rende ile rendelenir Kabağın içine havanda dövülen ceviz içi ve bir kadeh toz şeker katılıp karıştırılarak hazırlanır sonra, ilk açılan yufkadan başlanarak hazırlanan iç malzemesi (beş yufkaya eşdeğer miktarda) yufka üstüne serpilir 4 eşdeğer parçaya bölünen yufka, el ile uç kısmından başlayıp biraz sımsıkı bükülüp rulo biçimine getirilir Evvelden yağlanan tepsi ya da siniye ortasından açmak üzere yuvarlak sararak yerleştirilir Öteki yufkalarda aynı şekilde tepsiye dizilir sonra üstüne fırça ile erimiş yağ sürülür ve fırına verilerek rengi pembeleşinceye dek pişirilir Daha önce, şekerin bir tencere içinde dörtbeş bardak suyla ateşte 5–10 dk eriyinceye kadar kaynatılıp karıştırılması, içine de yarım limon suyu sıkılmasıyla elde edilen ve soğutulan şerbet tepsi üstüne gezdirilir Üzerine bir kumaş örtülerek şekerin çekmesi sağlanır sonradan servis yapılır
Pirinçli Mantı
Malzemeler:
İç Malzemesi: 2 su bardağı pirinç,
½ su bardağı yağ,
½ kg kıyma, 2 adet orta yükseklik soğan,
Tuzlu,
Karabiber
Hamur Malzemesi:
½ kg un,
2 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı tuzlu,
Yeteri değin su,
1 pk etsu ya da benzer oranda kaynatılmış kemik suyu
Hazırlanışı:
İç Malzemesi: Bir tarafta bir tencere içersinde 2 kaşık margarin yağı ile soğanlar hafifçe börttürülür, sonradan kıyma katılarak kavrulur Yıkanıp hazırlanan ve eksik haşlanmış pirinç tencerenin içine konur ve 1–2 dk dek birlikte kavrulur sonradan içine 2 bardak su katılır, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilir ve 1 nehir kaşığı karabiber serpilip karıştırılır ve kapak tekrar kapatılır Hamur Malzemesi: Unun içine 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz konulur, su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır Hamur iki parçaya bölünerek her parçası 2–3 mm incelikte açılır Bu hamurlar 7–8 cmlik kareler halinde kesilir Hazırlanan pirinçli doğru, kareler halinde kesilen her hamurun ortasına yarım kaşık kadar konur Hamurların dört ucu sırayla için üzerine içten köşelerden kapatılır (veya dört ucu besbelli birleştirilir) Fırın tepsisi bir tedarik margarin yağı ile yağlanır, hazırlanan parçalar katlanan kısımlar üste gelecek şekilde tepsinin içine yerleştirilir Üzerine fırça ile akıcı yağ sürülür (ya da ocakta alt tarafı kızınca, alt üst edilerek iki taraf kızartılabilir) Kızaran mantılar fırından çıkarılınca daha önce kaynatılan kemik suyundan mantıların üzerini örtecek değin konur Bitmiş yarım alev üzerinde, mantılar suyunu çekinceye kadar pişirilir Sıcak olarak servis yapılır (Mantılar evvelden hazırlanıp, yeneceği süre suyu konup ateşte pişirilebilir
Amasra Salatası
Malzemeler:
Salatalık,
Domates,
Havuç,
Kuru ve yeşil soğan,
Marul,
Kırmızılâhana,
Yeşilbiber,
Piyaz,
Maydanoz,
Çükündür,
Roka,
Turp,
Semizotu,
Dereotu,
Nane,
Girift turşu,
Limon,
Sirke,
Tuzlu ve zeytinyağı
YİYECEK & IÇECEK
Bartın mutfağı ile ilgili olarak yapılan araştırmalarda saptama edilen 100'den fazla yemek yemek çeşidi yöre mutfağının zenginliğini açıkça ortaya koymaktadır Oysa, kentleşme sürecinin beslenme kültürünü de değiştirdiği, geleneksel mutfağı adeta unutulmaya yüz tuttuğu ve Bartın'a özgü olmasa da Karadeniz mutfağının tipik özelliklerini içeren bazı yemeklerin Bartın mutfağının da başyemekleri olduğu söylenebilir
Bugün Bartın mutfağında geleneksel olarak hamur işi, sebze yemekleri ve balık, beslenmenin temel ürünlerini oluşturur Özellikle, kışlık, yazlık gıda gibi ayrımlar ve çeşitler azalsa da geleneksel kış yemekleri için, yöre ürünlerinden yazdan hazırlanan kışlık erzaklar aralarında kavurma, sucuk, bulgur, domates ve fasulye kurusu, erişte, kuru yufka, keşkek, tarhana, pekmez, reçel, turşu, marmelât ve komposto ile sebze konserveleri manâlı yer miktar
Bartın'ın en ünlü yemekleri ise Pirinçli Mantı, Ham Börek, Gartlaç, Çöven Ekmeği, Kırtıl, Halışka, Isbıt, Sütlü Armut, Pumpum Çorbası, Gelinteli olarak bilinir *