iltasyazilim
FD Üye
Bartının Yöresel Yemekleri nelerdir,Bartın yemek Kültürü , Bartın Mutfağı , Bartın Yemekleri,Bartının Ünlü Yemekleri
Bartın'ın mutfak geleneğini belirleyen unsurlar aralarında, halkın hayata manzara tarzı, gelenek ve görenekleri, karşılıklı kişilik, pişirme teknikleri, iklim ve ekolojik dengelerin büyük payı vardır
Fazla dağıtılmış ve lezzetli Bartın yemekleri etli, sebzeli, sütlü, hamur işli ve zeytinyağlı yemekler ile pilav, çorba ve tatlı çeşitlerinden oluşur
Dikkati çeken başka bir husus ise aynı türe ait yiyeceklerden pek fazla çeşidin olmasıdır Mesela 10'dan artı dolma ve pilav çeşidine rastlanır
Bartın mutfağı ile ilgili yapılan araştırmalarda, 100'den artı çeşide rastlanmış ve bu şart dobra dobra yöre mutfağının zenginliğini ortaya koymaktadır
BARTIN'DAN YEMEK TARİFLERİ
PUM PUM ÇORBASI
MALZEMELER:
10 yemek kaşığı darı unu,
150 gr margarin ya da 1 fincan zeytinyağı,
50 gr kıyma, pastırma veya sucuk
2 dilim ekmek, 6 su bardağı su,
1 yemek yemek kaşığı salça,
1 yemek yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri,
1 tatlı kaşığı tuzlu ve karabiber
HAZIRLANIŞI:
Bir tencereye mısır unu ve su konularak karıştırılır Ateşe konulup bir zaman kaynatılmaya devam edilir Ayrı bir tavada da kıyma ile küp biçiminde doğranmış 1 dilim ekmek yağda kavrulur ve kaynamakta olan çorbanın içine katılır (Özlem edilirse bir su bardağı süt ilave edilebilir Süt ilave edilecekse un bir kaşık artırılır) Tuz ve karabiber konulup bir vakit daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır Üstüne, küp küp doğranıp yağda kızartılan ekmek ile salçayla yapılan sos ve rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek sıcak servis yapılır
YUMURTALI İSPUT
MALZEMELER:
1 kg ısbut,
100 gr margarin
34 adet yumurta,
2 baş soğan, 50 gr kıyma veya pastırma,
Yeterince tuzlu ve karabiber
HAZIRLANIŞI:
Isbutlar adamakıllı yıkanır, atık kısımları kesilip ayıklandıktan sonra 2 cm uzunluğunda olabilecek şekilde doğranır Tencereye konulan ısbutların üzerini örtecek değin su konularak ateşte pişirilir Haşlana ısbutlar ılıyınca avuç içinde sıkılarak diğer bir vahşi alınır Bambaşka bir tencerede de yağ eritilerek önce doğranan soğanlar kızarıncaya kadar birlikte kavrulur Bu defa diğer kaptaki ısbutlar soğan veya kıyma tenceresine konularak birkaç dakika daha kavrulduktan sonradan içine yumurtalar kırılıp yeterince tuzlu ve karabiber ek edilerek karıştırılırYumurtalar pişince yemek ateşten indirilir Sıcak olarak servis yapılır
KABAK BURMASI
MALZEMELER VE ÖLÇÜLERİ (12 KARAKTER) :
1 kg un, 1 adet yumurta,
½ tatlı kabak(Orta boy),
1 kase ceviz içi,
1 paket margarin,
2 kg şeker,
½ limon
HAZIRLANIŞ VE SUNUM :
Önce un içine bir yumurta kırılıp yeteri dek su ile yoğrularak kulak memesi yumuşaklığında özlü bir hamur elde edilir 10 dakika bekletildikten sonra beş eşit parçaya bölünen hamurdan yufkalar açılıp örtü üstüne yayılır İç malzemesi olarak, kabağın kabukları soyulup içi temizlendikten sonradan kalın bir rende ile rendelenir Kabağın içine havanda dövülen ceviz içi ve bir bardak toz şeker katılıp karıştırılarak hazırlanır daha sonra, ilk açılan yufkadan başlanarak hazırlanan iç malzemesi (beş yufkaya eşdeğer miktarda) yufka üzerine serpilir 4 eşdeğer parçaya bölünen yufka, el ile gönder kısmından başlayıp biraz sıkıca bükülüp rulo biçimine getirilir Önceden yağlanan tepsi yada siniye ortasından başlamak üzere daire şeklinde sararak yerleştirilir Diğer yufkalarda benzer şekilde tepsiye dizilir daha sonra üzerine fırça ile erimiş yağ sürülür ve fırına verilerek rengi pembeleşinceye dek pişirilir Daha önce, şekerin bir tencere içinde dörtbeş kadeh suyla ateşte 510 dk eriyinceye değin kaynatılıp karıştırılması, içine de yarım limon suyu sıkılmasıyla elde edilen ve soğutulan şerbet tepsi üzerine gezdirilir Üzerine bir bez örtülerek şekerin çekmesi sağlanır daha sonra servis yapılır *
Bartın'ın mutfak geleneğini belirleyen unsurlar aralarında, halkın hayata manzara tarzı, gelenek ve görenekleri, karşılıklı kişilik, pişirme teknikleri, iklim ve ekolojik dengelerin büyük payı vardır
Fazla dağıtılmış ve lezzetli Bartın yemekleri etli, sebzeli, sütlü, hamur işli ve zeytinyağlı yemekler ile pilav, çorba ve tatlı çeşitlerinden oluşur
Dikkati çeken başka bir husus ise aynı türe ait yiyeceklerden pek fazla çeşidin olmasıdır Mesela 10'dan artı dolma ve pilav çeşidine rastlanır
Bartın mutfağı ile ilgili yapılan araştırmalarda, 100'den artı çeşide rastlanmış ve bu şart dobra dobra yöre mutfağının zenginliğini ortaya koymaktadır
BARTIN'DAN YEMEK TARİFLERİ
PUM PUM ÇORBASI
MALZEMELER:
10 yemek kaşığı darı unu,
150 gr margarin ya da 1 fincan zeytinyağı,
50 gr kıyma, pastırma veya sucuk
2 dilim ekmek, 6 su bardağı su,
1 yemek yemek kaşığı salça,
1 yemek yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri,
1 tatlı kaşığı tuzlu ve karabiber
HAZIRLANIŞI:
Bir tencereye mısır unu ve su konularak karıştırılır Ateşe konulup bir zaman kaynatılmaya devam edilir Ayrı bir tavada da kıyma ile küp biçiminde doğranmış 1 dilim ekmek yağda kavrulur ve kaynamakta olan çorbanın içine katılır (Özlem edilirse bir su bardağı süt ilave edilebilir Süt ilave edilecekse un bir kaşık artırılır) Tuz ve karabiber konulup bir vakit daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır Üstüne, küp küp doğranıp yağda kızartılan ekmek ile salçayla yapılan sos ve rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek sıcak servis yapılır
YUMURTALI İSPUT
MALZEMELER:
1 kg ısbut,
100 gr margarin
34 adet yumurta,
2 baş soğan, 50 gr kıyma veya pastırma,
Yeterince tuzlu ve karabiber
HAZIRLANIŞI:
Isbutlar adamakıllı yıkanır, atık kısımları kesilip ayıklandıktan sonra 2 cm uzunluğunda olabilecek şekilde doğranır Tencereye konulan ısbutların üzerini örtecek değin su konularak ateşte pişirilir Haşlana ısbutlar ılıyınca avuç içinde sıkılarak diğer bir vahşi alınır Bambaşka bir tencerede de yağ eritilerek önce doğranan soğanlar kızarıncaya kadar birlikte kavrulur Bu defa diğer kaptaki ısbutlar soğan veya kıyma tenceresine konularak birkaç dakika daha kavrulduktan sonradan içine yumurtalar kırılıp yeterince tuzlu ve karabiber ek edilerek karıştırılırYumurtalar pişince yemek ateşten indirilir Sıcak olarak servis yapılır
KABAK BURMASI
MALZEMELER VE ÖLÇÜLERİ (12 KARAKTER) :
1 kg un, 1 adet yumurta,
½ tatlı kabak(Orta boy),
1 kase ceviz içi,
1 paket margarin,
2 kg şeker,
½ limon
HAZIRLANIŞ VE SUNUM :
Önce un içine bir yumurta kırılıp yeteri dek su ile yoğrularak kulak memesi yumuşaklığında özlü bir hamur elde edilir 10 dakika bekletildikten sonra beş eşit parçaya bölünen hamurdan yufkalar açılıp örtü üstüne yayılır İç malzemesi olarak, kabağın kabukları soyulup içi temizlendikten sonradan kalın bir rende ile rendelenir Kabağın içine havanda dövülen ceviz içi ve bir bardak toz şeker katılıp karıştırılarak hazırlanır daha sonra, ilk açılan yufkadan başlanarak hazırlanan iç malzemesi (beş yufkaya eşdeğer miktarda) yufka üzerine serpilir 4 eşdeğer parçaya bölünen yufka, el ile gönder kısmından başlayıp biraz sıkıca bükülüp rulo biçimine getirilir Önceden yağlanan tepsi yada siniye ortasından başlamak üzere daire şeklinde sararak yerleştirilir Diğer yufkalarda benzer şekilde tepsiye dizilir daha sonra üzerine fırça ile erimiş yağ sürülür ve fırına verilerek rengi pembeleşinceye dek pişirilir Daha önce, şekerin bir tencere içinde dörtbeş kadeh suyla ateşte 510 dk eriyinceye değin kaynatılıp karıştırılması, içine de yarım limon suyu sıkılmasıyla elde edilen ve soğutulan şerbet tepsi üzerine gezdirilir Üzerine bir bez örtülerek şekerin çekmesi sağlanır daha sonra servis yapılır *