iltasyazilim
FD Üye
Baş Ağrısı Baş Ağrıları
Baş Ağrıları
Yaşamının herhangi bir döneminde baş ağrısından yakınmayan insan yoktur Oysa baş ağrılarını iki şekilde ölçmek gerekir Birincisi dağıtılmış hastalıkların bulgusu olarak baş ağrısı, ikincisi ise başlı başına bir hastalık olarak baş ağrısı Birinci gruptaki baş ağrıları genelde gözlerden, kulak, burun, boğaz hastalıklarından, dişlerden kaynaklanan baş ağrılarıdır Genellikle bu nesil baş ağrılarının teşhis ve tedavisi daha kolaydır
Baş ağrılarını şu şekilde sınıflandırmak mümkündür:
Migren tipi damarsal baş ağrıları,
Gerilim baş ağrısı,
Kombine yani damarsal ve gerilim baş ağrısının birlikte bulunuşu,
Migren dışı damarsal baş ağrısı,
Psikiyatrik nedenlere emrindeki baş ağrısı,
Kafa içinde inflamasyona yan baş ağrısı,
Gözden, kulaktan, dişlerden, burun ve sinüslerden kaynaklanan baş ağrıları,
Boyundaki yapılardan kaynaklanan baş ağrıları
Migren
Migrenin Belirtileri Nelerdir?
En sık rastlanan semptom, hafiften başlayarak çok şiddetli, zonklayıcı karaktere dönüşen baş veya boyun ağrılarıdır Sancı genelde (fakat defalarca yok) başın bir tarafında olur ve en düşük bir kaç saat devam eder Sancı geçtikten sonradan migren hastası kendini genel olarak bitap ve bitkin hisseder Ara Sıra de bir sevinç duygusu taşıyabilir
Diğer belirtiler (bu belirtiler baş ağrısından önce veya baş ağrısı sırasında olabilir):
Kabızlık veya ishal
Çabuk Sinirlenme
Mide bulantısı ve veya kusma
Işığa karşı duyarlık
Gürültüye aleyhinde alınganlık
Kokulara karşısında alınganlık
Kafa derisinde hassasiyet
Kan damarlarında gözle görülebilen genişleme
Boyun ve ya da omuz ağrısı veya tutukluğu
Vücudun gönder noktalarında (eller, ayaklar) sancı, sızı
Dokunma hissinde azalma
Aura dönemi ( Çoğunlukla olağan migrende sancı başlangıcından önce) belirtileri:
Görme duyusunda bozukluklar
Kör noktalar
Işık noktaları görme
Görme duyusunun tünel gibi olması
Görme ve duyma ile ilgili halusinasyonlar (yanılsamalar)
Zikzak şekilleri görme
Gelin teli şeklinde görüntüler
Vücudun bazı bölgelerinde duyu yitimi
Kulak çınlaması
Konuşma bozuklukları
Diğer duyular ile ilgili bozukluklar
Öteki sık rastlanan belirtiler:
Karın şişliği
Üşüme, el ve ayaklarda soğukluk
Esneme
Ağız kuruluğu
Vücutta su toplanması
Terlemede artma
Burun akması
Sık idrara çıkma
Özlem – tatlı yeme isteği veya iştahsızlık
Konsantrasyon bozukluğu, dikkatin azalması, düşüncede yavaşlama
Kelime bulma güçlüğü, konuşurken takılma
Durgunluk, donukluk bazen de aktivitede aşırı artma
Yürek atışlarının hızlanması
Yüksekten başı dönme
Migreni Başlatan Etkenler Nelerdir?
Migrenin fizyolojik nedenleri ne olursa olsun, böylece fazla migren hastası, migreni başlatan bazı faktörler tespit etmişlerdir Bu faktörler her migren hastası için farklılıklar göstermekle birlikte en sık ifade edilenleri şunlardır:
Çevresel faktörler:
Doruk değişiklikleri
Hava kirliliği (ozon ve sis)
Parlak güneş ışığı ya da lamba ışığı
Flüoresan ışıklar veya titrek herhangi bir ışık (örneğin; tavan vantilatörlü odalar, jaluzi içinde
süzülen güneş ışığı, bilgisayar monitörleri)
Saçın kuyruk biçiminde sımsıkı bağlanması veya saç tokaları
Yüksek ve devamlı şamata (örneğin; bebek ağlaması, vantilatör sesi, şiddet kaynaklarının sesi,
yankılanan koridorlar vs)
Parfümler
Kuvvetli diğer kokular ve kimyasal maddeler: Bez boyası, duvar boyası, çöp kokusu, otomobil
egzoz dumanı vs
Hava durumundaki şartların değişmesi (basınç farklılıkları, nemde farklılık, hava sıcaklığında değişim,
kuvvetli rüzgar, fırtına)
Havasız ortamlar
Mevsimsel şartların değişmesi (güz ve ilkbahar en fena zamanlardır)
Cacophony Rosemary El'Hage
Yiyecek ve içecekler:
Alkol ( özellikle kırmızı şarap)
Sentetik tatlandırıcılar
Kafein ( fakat bazı hastalarda migreni azaltır)
Hindistan cevizi ve hindistan cevizi yağı ( güneş losyonları da dahil)
Narenciye
Çin yemekleri
Hazırlanmış çorbalar
Hazır peynir tozu maddeleri
Soya proteini ve soya sosları
Baharat ve hazır soslar
Et terbiyesi için hazırlanmış soslar
Bira mayası
İçlenmiş şarküteri ürünleri
Hazır, yağsız kavrulmuş fındık ve fıstık
Bazı patates cipsleri
Peynir suyu
Zeytinyağı
Turşular
Tuz
Ekşi krema ya da yoğurt
Soğan, Domates, Ispanak, Taze bezelye, Patlıcan, Fasulye gibi sebzeler
Kızartmalar
Deniz ürünleri
Tavuk ciğeri
Yiyeceklerde kullanılan boya maddeleri ( bilhassa kırmızı)
Buğday ürünleri
Muz, Kivi, Mango, Ananas, Kırmızı erik, Çilek gibi bir takım meyveler
Çikolata
Darı
Papaya *
Baş Ağrıları
Yaşamının herhangi bir döneminde baş ağrısından yakınmayan insan yoktur Oysa baş ağrılarını iki şekilde ölçmek gerekir Birincisi dağıtılmış hastalıkların bulgusu olarak baş ağrısı, ikincisi ise başlı başına bir hastalık olarak baş ağrısı Birinci gruptaki baş ağrıları genelde gözlerden, kulak, burun, boğaz hastalıklarından, dişlerden kaynaklanan baş ağrılarıdır Genellikle bu nesil baş ağrılarının teşhis ve tedavisi daha kolaydır
Baş ağrılarını şu şekilde sınıflandırmak mümkündür:
Migren tipi damarsal baş ağrıları,
Gerilim baş ağrısı,
Kombine yani damarsal ve gerilim baş ağrısının birlikte bulunuşu,
Migren dışı damarsal baş ağrısı,
Psikiyatrik nedenlere emrindeki baş ağrısı,
Kafa içinde inflamasyona yan baş ağrısı,
Gözden, kulaktan, dişlerden, burun ve sinüslerden kaynaklanan baş ağrıları,
Boyundaki yapılardan kaynaklanan baş ağrıları
Migren
Migrenin Belirtileri Nelerdir?
En sık rastlanan semptom, hafiften başlayarak çok şiddetli, zonklayıcı karaktere dönüşen baş veya boyun ağrılarıdır Sancı genelde (fakat defalarca yok) başın bir tarafında olur ve en düşük bir kaç saat devam eder Sancı geçtikten sonradan migren hastası kendini genel olarak bitap ve bitkin hisseder Ara Sıra de bir sevinç duygusu taşıyabilir
Diğer belirtiler (bu belirtiler baş ağrısından önce veya baş ağrısı sırasında olabilir):
Kabızlık veya ishal
Çabuk Sinirlenme
Mide bulantısı ve veya kusma
Işığa karşı duyarlık
Gürültüye aleyhinde alınganlık
Kokulara karşısında alınganlık
Kafa derisinde hassasiyet
Kan damarlarında gözle görülebilen genişleme
Boyun ve ya da omuz ağrısı veya tutukluğu
Vücudun gönder noktalarında (eller, ayaklar) sancı, sızı
Dokunma hissinde azalma
Aura dönemi ( Çoğunlukla olağan migrende sancı başlangıcından önce) belirtileri:
Görme duyusunda bozukluklar
Kör noktalar
Işık noktaları görme
Görme duyusunun tünel gibi olması
Görme ve duyma ile ilgili halusinasyonlar (yanılsamalar)
Zikzak şekilleri görme
Gelin teli şeklinde görüntüler
Vücudun bazı bölgelerinde duyu yitimi
Kulak çınlaması
Konuşma bozuklukları
Diğer duyular ile ilgili bozukluklar
Öteki sık rastlanan belirtiler:
Karın şişliği
Üşüme, el ve ayaklarda soğukluk
Esneme
Ağız kuruluğu
Vücutta su toplanması
Terlemede artma
Burun akması
Sık idrara çıkma
Özlem – tatlı yeme isteği veya iştahsızlık
Konsantrasyon bozukluğu, dikkatin azalması, düşüncede yavaşlama
Kelime bulma güçlüğü, konuşurken takılma
Durgunluk, donukluk bazen de aktivitede aşırı artma
Yürek atışlarının hızlanması
Yüksekten başı dönme
Migreni Başlatan Etkenler Nelerdir?
Migrenin fizyolojik nedenleri ne olursa olsun, böylece fazla migren hastası, migreni başlatan bazı faktörler tespit etmişlerdir Bu faktörler her migren hastası için farklılıklar göstermekle birlikte en sık ifade edilenleri şunlardır:
Çevresel faktörler:
Doruk değişiklikleri
Hava kirliliği (ozon ve sis)
Parlak güneş ışığı ya da lamba ışığı
Flüoresan ışıklar veya titrek herhangi bir ışık (örneğin; tavan vantilatörlü odalar, jaluzi içinde
süzülen güneş ışığı, bilgisayar monitörleri)
Saçın kuyruk biçiminde sımsıkı bağlanması veya saç tokaları
Yüksek ve devamlı şamata (örneğin; bebek ağlaması, vantilatör sesi, şiddet kaynaklarının sesi,
yankılanan koridorlar vs)
Parfümler
Kuvvetli diğer kokular ve kimyasal maddeler: Bez boyası, duvar boyası, çöp kokusu, otomobil
egzoz dumanı vs
Hava durumundaki şartların değişmesi (basınç farklılıkları, nemde farklılık, hava sıcaklığında değişim,
kuvvetli rüzgar, fırtına)
Havasız ortamlar
Mevsimsel şartların değişmesi (güz ve ilkbahar en fena zamanlardır)
Cacophony Rosemary El'Hage
Yiyecek ve içecekler:
Alkol ( özellikle kırmızı şarap)
Sentetik tatlandırıcılar
Kafein ( fakat bazı hastalarda migreni azaltır)
Hindistan cevizi ve hindistan cevizi yağı ( güneş losyonları da dahil)
Narenciye
Çin yemekleri
Hazırlanmış çorbalar
Hazır peynir tozu maddeleri
Soya proteini ve soya sosları
Baharat ve hazır soslar
Et terbiyesi için hazırlanmış soslar
Bira mayası
İçlenmiş şarküteri ürünleri
Hazır, yağsız kavrulmuş fındık ve fıstık
Bazı patates cipsleri
Peynir suyu
Zeytinyağı
Turşular
Tuz
Ekşi krema ya da yoğurt
Soğan, Domates, Ispanak, Taze bezelye, Patlıcan, Fasulye gibi sebzeler
Kızartmalar
Deniz ürünleri
Tavuk ciğeri
Yiyeceklerde kullanılan boya maddeleri ( bilhassa kırmızı)
Buğday ürünleri
Muz, Kivi, Mango, Ananas, Kırmızı erik, Çilek gibi bir takım meyveler
Çikolata
Darı
Papaya *