Galibiyet Güdümlü İnsan işinde varisi olmak için dua işyerinde başarıya ulaşmak için dua girişimciliği ve üstün gayretleri sonucu olmuş örnek kişiler üstün gayretleri sonucu olmuş kişiler girişimciliği ve Başarının Gerisinde İnsan Meslek yaşamının yükselen beklentilerini karşılayabilmek için, bir yanlamasına başarı yönelimi yüksek bireyleri işyerine sürüklemek, diğer yanlamasına onlara kendilerini gerçekleştirecek ortamı düzenlemek, yarının yöneticilerinin görevlerinin başında gelecektir Iş, insanı memnuniyet etmeye yetmez Enerjimi işe vermeyi aklımdan bile geçirmem Kendimi işten soyutladım; yalnızca bir gelir kaynağı olarak bakıyorum Büromu çiçeklerle donattım; evden radyomu, seramik ayaklı lambamı getirdim Koca binada sırtı kapıya, yüzü pencereye dönük oturan tek kişi benim Olan biten her şeye arkamı döndüm Zamanımı karneyle dağıtıyorum bundan böyle; günde iki saatimi şirkete ayırıp geri kalan zamanda kendi işime bakıyorum 28 yaşında, büyük bir yayınevinde yazar olarak çalışan Nora Watson, işiyle ilişkisini böyle anlatıyor Fiilen de bir takım halk yaptıkları işi bir “zorla yaptırılan iş veya bir “mecburiyet olarak görürken, bazıları da hayat amaçlarını gerçekleştirebilecekleri bir bölge, kendilerini geliştirip ifade edebilecekleri bir ortam olarak algılamaktadırlar Bu farkın farklı alanlara yönlendirilmiş nedenleri olabilir, fakat en esas fark, insanların bir ölçüde doğuştan olan getirdikleri, bir ölçüde de ilk yetişme yıllarında kazandıkları yapı özelliklerinden beslenen görüş açılarıdır Bu perspektif kişinin ihtiyaçlarını, motivasyonunu, değerlerini ve yönelimlerini büyük ölçüde biçimlendirir “Taş ustalığının tarihi taa eski Mısırlılara değin uzanır Taştan duvar örmek şahane bir iştir Hiç de yorucu değildir Zaten yapmaktan şımartma aldığınız hiçbir şey yorucu değildir Yaptığın işe kendini kaptırırsın, sözde zaman durur Bitsin de gideyim diye düşünmezsin bile Taş benim hayatımdır Ara Sıra taşla ilgili hayaller kurarım Aklıma bir şey takıldı mı gece uyanır, hesaplar, çizimler yaparımBu sözler de, ilk gençliğinden beri taş ustalığı yapan 57 yaşındaki Carl Murray Bates’e ait Yazının başında yer alan Nora’nın yaklaşımına taban tabana ters bir perspektif sergiliyor Bu örnekler bile bize çalışma davranışını anlayabilmek için insanların ihtiyaçlarını ve güdülerini tanımanın önemini göstermeye yetiyor Kişinin özel yaşamında veya işyerinde yaptığı işten zevk alması, işine dört elle sarılması ve başarılı olmak için çaba göstermesi, cümbür cemaat gibi bilim adamlarının da ilgisini çekmiştir 22 yıldır bir otelin lobisinde, haftanın altı günü, akşam üzeri saat 530’tan sabahtan 5’e kadar piyano çalan Hot Michaels’ın işini böylesine bir fedâkarca sürdürmesinin aşağı yatan nedir? “Yaptığım işin bitmesini hiç istemiyorum Emeklilik günüm geldiğinde bundan nefret edilen şey edeceğim Çünkü bu hareketliliği seviyorum Bir gün bir yerlerden dört milyon dolar miras kalsa, yine piyano çalmaya devam ederdim; burada ya da diğer bir yerde Nedenini açıklamak güç Şu insan selinin giriş çıkışından haz alıyorum Başarının Kimyası Başarılı kişiler her zaman insanların ilgisini çekmiştir Tarih baştan başa sivrilmiş bireylerin başarılarının arkasından “esrarı neşelendirmek, “galibiyet reçetelerini çözmek için, kimi kere kendi ağızlarından, kimi defa objektif bir gözlemci göre oluşturulan öyküler, kitaplara, söyleşilere, hatta film senaryolarına, tiyatro oyunlarına konu olmuştur 1950’li yıllardan sonradan da bilim adamları başarının bileşenlerini incelemeye girişmişlerdir Bu konunun öncüsü olan Harvard’lı ünlü psikolog McClelland başarılı kişilerle daha az başarılı olanları karşılaştırarak, “galibiyetyı belirleyen özellikleri bulmaya çalışmıştır McClelland’ın uzun yıllar sürdürdüğü incelemeler sonucunda, başarılı kişileri diğerlerinden ayırt eden yetkinliğin temelinde bir motivasyonun, daha açık anlatmak icabında galibiyet motivasyonunun olduğu görülmüştür Galibiyet güdüsünü tasvir etmek istersek, kişinin yaptığı işi sürekli olarak “en iyi yapma arzusu, yapılan her işte belirtilen bir mükemmellik düzeyine varmak çabası olduğunu söyleyebiliriz Başarı ihtiyacı, güçlükleri yenmek, gücünü denemek, zor olan bir şeyi mümkün olan en kısa zamanda ve en iyi biçimde yapmaya gayret etme isteğidir Başarı yönelimi yüksek bir kişinin en belirgin özellikleri şunlardır: Netice odaklıdır: Yaptığı işin maddi sonuçlarını edinmek ister Sonuca ulaşmamış iş onun için anlamlı değildir Hesaplanmış tehlike alır: Sınırlarını zorlayan fakat başarılabilir, orta düzeyde tehlike almayı seçim eder Kendini sınamayı sever, fakat galibiyet şansı olmayan ve gerçeklerle bağdaşmayan durumlardan da uzak durur Geribildirim olmak ister: Yüksek galibiyet güdüsüne sahip kişiler, yaptıkları işin, gösterdikleri çabanın karşılığını bakmak isterler Bu Nedenle galibiyet düzeylerini değer biçme şansı kazanır, hedeflerini mevcut duruma uyma olanağı bulurlar İşine dört elle sarılır: Galibiyet güdüsü yüksek birey işine çok bağlıdır ve yoğun biçimde işine gömülür Bir işi yarıda ayrılmak zorunda kaldığında rahatsız olur, işten başını kaldırmakta zorlanır Bireysel mesuliyet üstlenir: Bir işin yapılmasının ve sonuçlandırılmasının sorumluluğunu yüklenir Ilave görevlere talip olur ve kimsesiz çalışmaktan şımartma alırlar “Yaptığım her işte en iyi almak istemişimdir her zaman da başkalarının yaptığından daha iyisini yapmışımdır Ben öbür çocuklar gibi diken üstünde yaşamam; ondan kork, bundan kork Eğer bir şeyin bana yarar sağlayacağını görürsem, yaparım Denemeden bilemezsin Benim ofisim herkesinkinden farklıdır Çocuklar ofislerinden ‘hücre’ diye laf ederler Bense ofisimi kendim düzenledim, bakımlı olsun istedim Müşteriler oyalansın diye TV, radyo, kitap, mecmua filan koydum Bir satıcı olarak da, kendimi müşterinin yerine koymakta ustayımdır Taşralı topluluk bir aileden geldiği için okuma fırsatı bulamayan, fakat başarılı bir araba satıcısı olan Johnny Bosworth işini böyle anlatıyor