Başarısızlık Korkusu başarısızlık korkusu Birçok kusuru almak kuşkusuz kötüdür Ama bilmezlikten ulaşmak daha kötüdür (Pascal) Korkunun ecele faydası dost yok (Türk atasözü) Amerika’da kısa vakit önce binden fazlasporcu üzerinde yapılan bir araştırmada, sporculara performanslarını maksimum ölçüde kullanamama nedenleri sorulmuş, gelen yanıtlar içinde en birçok “Maç öncesi ve esnasında başarısızlık duygusuyla çaba etme doğrultusunda olmuştur Her düzeydeki sporcunun en büyük endişesi olan başarısızlık korkusu, sporcunun kendine olan güven eksikliğinin yanı sıra, rakibin gücüne ve hava koşullarına da bağlıdır Sahiden herhangi bir işin içine kazanıp kaybetmek girdiğinde stres ve zorluk kendiliğinden ortaya çıkar Sporcu galip gelmek ve kaybetmekle aleyhinde karşıyadır Kimse sahaya kaybetmeye çıkmaz Herkes galip gelmek için oynar En devasız, kazanma şansı asgari sporcu veya takımların bile tekrar tekrar istatistiki bir kazanma şansları vardır Maç ya da müsabaka bitmeden kimsenin kazanması garanti değildir Sporcu, kazandığı süre varolduğunu hisseder Ondan istenen, yüksek performansa ulaşıp maçı kazanmasıdır Özellikle futbol gibi popüler sporlarda, sporcu kazanınca taklit edilen, başarısız olunca yerden yere vurulan, beğenilmeyen biridir Para, şan, yardım, kabul edilme ve iyi bir hayat, yalnızca kazanınca kendisine verilir Dolayısıyla başarısızlık korkusu, sporcunun yeteneklerine engel olan, onu güçsüzleştiren, büyümesini engelleyen bir durumdur Yeteneksizlik Korkusu Çoğu sporcunun ortak üzüntü ve korkularından birisi de yetersizlik duygusudur Yeteneksizlik, somut ya da zihinsel özelliklerde olabilir Sporcunun kendini idrak biçimi problemin temelini oluşturur Sporcu kendini yetkisiz görüyorsa, iyi bir performans sergilemez Kendini yetersiz görme, rakibini yüceltmeye neden olup yenilginin zeminini hazırlayabilir Bu durumda sporcu iki kişiyle uğraş eder Kendisi ve rakibiyle Kendini beceriksiz hisseden sporcu çoğunlukla negatif bir tavır sergiler “Bana ne oluyor?, “Neyim var?, “Olmayacak, galiba gibi yorumlarla kendine kızar, bağırır, konsantrasyonunu kaybeder ve birtakım bahanelere sarılmaya çalışır Kontrolü Kaybetme Korkusu Teknik, kondisyon ve zihinsel bütünlüğün olduğu yerde, denetim doğal bir sonuç olarak gelir Kontrolü kaybetme, mutlaka bu üç unsurun biri veya birkaçının eksikliğinin sonucunda oluşur Muhalif gerçekte çok güçlüyse, yapabileceğinin en iyisini ortaya koyup negatif sonuçtan ders edinmek iyi bir strateji olabilir Lakin böyle bir şart ortada yoksa ve kazanılabilecek olan bir maç kaybediliyorsa, sporcunun teknik ve kondisyon becerilerinden daha çok zihinsel stratejilerini gözden geçirmelidir Teftiş daima sporcunun elinde değildir Sporcunun elinde olmayan birtakım unsurlar vardır Bunlar; seyirci, çevre koşulları ve rakiptir Ama sporcu kendi performans ve davranışları üstünde yoklama kurabilir Nitekim önemli olan budur Özellikle hava koşulları ve seyirciler, denetim edilemeyen unsurlar aralarında yer alır