Başbakan sayın recep tayyip erdoğan' ın ııözürlüler şurası konuşması Hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum “Lokal Yönetimler ve Özürlüler temasındaki II Özürlüler Şurası'nın yapılmasından nedeniyle duyduğum mutluluğu açıklama ederek sözlerime açmak istiyorum Günümüzde özürlülük konusu evrensel normlara oturtulmuş ve devletlere bu alanda tayin ve sorumluluklar yüklenmiştir Özürün türü ve derecesi ne olursa olsun, özürlülerimizin insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürme ve onurlu bir aza sıfatıyla toplumda yer alma hakları vardır Bu husus Anayasamızın 61 maddesinde “Devlet sakatların korunmaları ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alır denilmek suretiyle güvence altına alınmıştır Çabucak artan teknoloji tamamen dünyanın gitgide artarak küçüldüğü küreselleşme sürecinde, gelişim ve değişimi sosyal ve siyasal boyutlarıyla dikkatle izleyip ölçmek mecburiyetindeyiz İnsanlığın sefalet, terör, ve çevre sorunları gibi özürlüleri yakından ilgilendiren ve adından çoğu kez söz edilen çağımızın küresel sorunları arasında ayrımcılık manâlı yer tutmaktadır Ülkemiz açısından demin farkına varılmamış olan bu sorunun vatandaşlarımızın sağduyusu, kurum ve kuruluşlarımızın aklıselim yaklaşımları ve öngörülü politikalarla bir ebat kazanmayacağına inancımız tamdır Özürlülerimiz ve yakınlarının güvensizlik, şüphecilik ve kuvvetsizlik tutum ve davranışlarına düşmemeleri için toplumumuzun üstüne düşeni yerine getireceğine inanmaktayız Çünkü, ülkemizde olumsuz anlamdaki ayrımcılığın aksine; sağlık durumu, eğitim, istihdam, sosyal hizmet ve yardımlar hususlarında artı ayrımcılığa varan gayretler özendirme görmektedir Devletimiz defalarca özürlü vatandaşların yanına olmuştur Sosyal devlet olmanın gereği; derslik ve tabakalar aralarında ahengi temin etmek ve toplumsal barışı tesis etmeye karşın olarak daha alçak gelir gruplarının idareli durumlarında iyileştirmeler yapmaya devam edilmiştir Özürlü aylıklarında 2003 yılında yüzde yüz, 7 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren Özürlüler Kanunu ile ikiüç kata ulaşan artışlar sağlanmıştır Bu vatandaşlarımız, eğitim ve rehabilitasyon alanlarında keza desteklenmektedir Özürlüler alanında yapılan hizmetleri topluma aleyhinde sorumluluğun bir ifadesi olarak kabul etmemiz gerekiyor Mesela, yapılan düzenlemelerden çocukların, hamilelerin, yaşlıların, kaza ve hastalık dolayısıyla bir süre özürlü şartlarında yaşayan geçici özürlü diye tanımlanabilen vatandaşlarımızın da yararlandıklarına tanık oluruz Sadece özürlülere özgü gibi algılanan haklar ve kolaylıklar, günün birinde başkalarının da işine yarayabilmektedir Özürlülerin sorunları aralarında işsizliğin öncelikli sorun olarak herkesi etkilediği bilinmektedir Bu husus sadece özürlülere kasıtlı olarak durum olmayıp, ülkemizin önemli bir sorunudur İstihdam konusunda neler yapılabilir düşüncesinden hareketle bu yıl, “2005 Özürlüler İstihdam Yılı duyuru edilmiştir İstihdam Yılı'nda, ağır özürlüler için korumalı işyerlerinin yaygınlaştırılması hedeflenmiştir Bir fazla sorunun kaynağında bilinçsizlik, dayanışma eksikliği ve idareli yetersizlikler bulunmaktadır Türkiye tarihsel, kültürel ve engin doğal zenginlikleri olan, 72 milyon nüfusuyla bölgenin en genç ve etkin nüfusa sahip ülkesidir Bu durum meslek, eğitim ve sağlık durumu gibi alanlarda bir takım eksiklerimize karşın ülkemiz için önemli bir menfaat yaratmaktadır Özürlülerimizi yalnızca sorunları bulunan kesim gibi algılamak yerine bu vatandaşlarımızın, ülke ekonomisine ve kültürel birikimine ne denli katkıları olur yaklaşımıyla değerlendirildiğinde, konu öbür bir çehreye bürünecektir Sonuçta, 85 milyon özürlümüze sorunlarıyla gündeme gelen kesim yerine, ülkemiz entelektüel sermayesinin kayda değer bir parçası gözüyle bakılacaktır Son yıllarda yasal ve yapı düzenlemelerde önemli gelişmeler sağlanmıştır İl özel idaresi ve belediye kanunları yenilenerek bu kurumların hizmet alanları genişletilmiştir Yeni kanunlarda özürlülere karşın bir çok hizmet lokal yönetimlere görev olarak verilmiştir bundan böyle il özel idaresi ve belediyeler, hemşehrileri olan özürlülere daha bereketli ve kaliteli hizmet sunabileceklerdir Özürlüler için yapılan ve yapılacaklar bir lütuf değildir Ülkemiz insanının ve bunun ayrılmaz güzide parçasını oluşturan özürlülerimiz güzel olan her şeye lâyıktır Şura'nın özürlüler konusuna özel yük ve layık vermesi, sorunların çözümünü kolaylaştırıcı bir etki yapacağı muhakkaktır bu vesileyle Şura'yı düzen edenlere teşekkür ediyor, hepinize başarılar diliyor ve kutluyorum özel baskı