Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Başkentgaz'ın patronu Mehmet Torun: Madem yanlıştı, Kızılay kabul etmeseydi

Başkentgaz'ın patronu Mehmet Torun: Madem yanlıştı, Kızılay kabul etmeseydi
0
66

dadaş

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
70
Goz%2Dyasartan%2Dhayirseverlik%2DTURGEV%2De%2Dde%2D30%2Dmilyonluk%2Dbagis%2D231158%2Ejpg

Torun Kızılay üzerinden yapılan bağışın TÜRGEV'in yurduna gideceğini bilmediğini söylerken vergiden kaçınmadıklarını savundu. Torun, “Ben bu bağışın şerefiyesinin Kızılay’a kalmasını istiyorum. Madem yanlıştı, Kızılay kabul etmeseydi” diye konuştu.

Başkentgaz'ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na yaptığı bağış günlerdir tartışılıyor. Kızılay Lideri Kerem Kınık şirketin ‘vergiden kaçmadığını vergiden kaçındığını' söylerken Torunlar GYO'nun İdare Şurası Lider Vekili Mehmet Torun Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya'nın sorularını yanıtlarken, “Ben bu bağışın şerefiyesinin Kızılay'a kalmasını istiyorum. Madem yanlıştı, Kızılay kabul etmeseydi” dedi.

İşte Torun ile yapılan söyleşinin ilgili kısmı:

Soru: Siz 2015'te 13,4 milyon, 2016'da 16,5 milyon, 2017 yılında 30 milyon, 2018'de de tartışılan 8 milyon bağışınız var. Niçin vergi değil de bağış? Devlete vergi vermekten hoşlanmıyor musunuz?

Torun: Daha eski yıllara baktığınızda bizim ne kadar vergi verdiğimizi görürsünüz.

Soru: Kızılay'a yardımı veriyorsunuz. Kızılay Ensar Vakfı'na aktarıyor; o da TÜRGEV'e transfer yapıyor. Neden dolaylı bir yola başvurdunuz. Neden direkt vermediniz?

Torun: Bizim buradaki muhatabımız Ensar Vakfı… Kamu faydasına çalışan bir vakıf olduğu kararı bulunan bir vakfa bağış yapmakla Kızılay'a bağış yapmak ortasında hukuk ve ekonomik açıdan bir fark yoktur. Sıkıntımızın rastgele bir ekonomik menfaat olmadığı bağışçı olmamızdan da anlaşılmaktadır.

Soru: Fark vardır, birinde vergi sıfırdır, başkasında fakat %5 kısmını bağış yapabilirsiniz.

Torun: Kızılay'da matrahınız kadarını düşerseniz, başkasında kurum çıkarının yüzde 5'ini düşebilirsiniz. Yüzde 5'i aşan kısmı vergiye tabidir. Yan 100 milyon liralık bir kurum yararınız varsa 10 milyon da yardım yapmışsanız, bunun 5 milyonu vergi dışıdır, geriye kalan 5 milyonu ise vergiye tabidir. Takdir edersiniz ki bizim yararımızın hududu bu %5 oranını çok rahat karşılıyor. Biz Kızılay yahut Ensar olsun hangisine yaparsak yapalım, matrahtan indireceğimiz kısım birebir.

Soru: Diyorsunuz ki Kızılay ile Ensar'a bağış yapma ortasında hukuk ve ekonomik bir fark yok. O vakit neden direkt kendilerine yapma yerine dolambaçlı yol izlediniz? Siz Kızılay'a, Kızılay Ensar'a, Ensar da TÜRGEV'e. Bu da “Kızılay Keyman Adası mı?” tenkitler yaratıyor. Buna ne diyeceksiniz?

Torun: Bizim buradaki niyetimiz şu; Kızılay le bizim diğer bağışlarımız da var. Bu işin şerefiyesi Kızılay'a ilişkin olsun. Bağış da bizden kaynaklansın istedik. Yoksa biz kendi paramıza ne üzere bir şey düşünebiliriz. Zati para bizim. Yani diğerinin parası da antin kuntin yapalım, ortadan götürelim diye düşünüldüğü söylenebilir. Ancak para bizim. Bizim antin kuntin işimiz olmaz.  

Soru: Bu derece tenkit aldıktan sora kendinizi yalnız hissediyor musunuz?

Torun: Eeeeğ…. Hissetmiyorum.

Soru: Kimse sahip çıkmadı mı? Bir dakika bu kişi de bağış yapıyor, neden
eleştiriyorsunuz denilmediği için üzgün müsünüz?

Torun: Sahip çıkılmadığını da düşünmüyorum, kesinlikle ki kelam hakkı olan da bir gün kelam hakkını kullanır, bir bildiği vardır herhalde…

Soru: Kızılay üzerinden Ensar'a kaideli bağış yaparken TÜRGEV'in New York'taki yurduna gideceğini biliyor muydunuz?

Torun: Hayır… Ensar Vakfı bunu gösteriyor.