Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Batırık nedir? Batırık nasıl yapılır?

Batırık nedir? Batırık nasıl yapılır?
0
119

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
batirik_nedir_batirik_nasil_yapilir_1571646433_5952.jpg

İlk bakışta cıvık bulgur pilavını andıran fakat yanında köftesiyle servis edilen batırık, bir çeşit sulu salatadır. İçindeki domates, salatalık ve bulgurdan ötürü kısırı andıran bu lezzet, İç Anadolu bölgesinin güneyi ve Akdeniz bölgesinde çok fazla yapılır? Tarifini merak edenler için yazımızda yer verdik.

Batırık, soğuk bir çorba ya da sulu bir salata olarak tanımlanan yöresel bir yemektir. İçerisinde bulunan malzemelerin kısıra benzemesiyle Mersin, Konya, Karaman gibi birçok yörede karşımıza çıkan bu lezzet özellikle yaz aylarında sofralarda mutlaka bulunuyor. Mersin'in ilçelerinde daha çok tüketilen, yöresel bir çorba tarzı yemek olan batırığın sulandırılmamış halinden kısır olarak da yenilmektedir. Bir kez tadına bakanların hayran kaldığı batırık, ismi ile çok farklı olsa da tadıyla akıllarda mutlaka kalıyor. Peki evde batırık nasıl yapılır? 

IbVRR_1571647542_3774.jpg

BATIRIK TARİFİ:

MALZEMELER

1 adet kuru soğan
5 adet domates
1 çay bardağı susam
4 çay bardağı ince bulgur
1 su bardağı su
1 yemek kaşık salça
1 çay bardağı fıstık
Yarım su bardağı tahin
3 adet salatalık
Tuz
Çeyrek lahana ya da pancar
Yarım limon
Nar ekşisi
Limon
Su

GAIbd_1571646449_8818.jpg

YAPILIŞI

1 su bardağı suyla bulguru ıslatın. Bulgur suyu çekene kadar domatesleri rendeleyip, salçayla birlikte bulgura ekleyin.

Güzelce yoğurduktan sonra soğan ve salatalıkları küp küp doğrayın.

Maydanozları ince ince kıyıp, iyice yumuşayana kadar yoğurmaya devam edin.

Lahana ve pancarları haşlayıp doğrayın. 

Bir tavada fıstık ve susamı kavurun. En sonra içerisine tahini ilave edin.

Bu sosu blenderdan geçirip, tuz ile birlikte bulgura ekleyin.

Malzemenin bir kısmını ayırıp köfte gibi şekil verin. Kalan malzemeye miktarına göre soğuk su ekleyin.

Limon suyu, nar ekşisi ve tuz ilave ederek, haşlanan pancarlarla süsleyin.

Kaselere koyarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...
 
858,478Konular
981,301Mesajlar
29,565Kullanıcılar
Üst Alt