iltasyazilim
FD Üye
Batırık Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
*2 su bardağı ince bulgur(düğürcük)
*2 su bardağı kavrulmuş ve ince çekilmiş yer fıstığı
*1 kuru soğan
*1 kilo domates
*34 tane salatalık
*1 adet marul
*1 demet maydanoz
*1 demet nane
*1 bağ yeşil soğan(45)tane
*3 adet yeşil biber
*Limon suyu, nar ekşisi
*1 yemek kaşığı biber salçası,
*1 yemek kaşığı domates salçası
*Kimyon, karabiber, kuru nane
*Haşlanmış doğranmış beyaz lahana
Batırık Yapımı Tarifi Yapılışı Derin bir tepsiye ince bulguru koyuyoruz blendırda iyice çektiğimiz dometeslerin bir kısmıyla ıslatıyoruz Salçayı ve baharatları bir arada karıştırıyoruz sonra bu karışımla bulguru ovuyoruz Ardında çekilmiş olan fıstıkları ekleyip iyice yoğuruyoruz Tıpkı kısır gibi ardından çok ince kıydığınız salatalık, biber ve tüm yeşillikleri ekliyoruz, limon suyunu ve nar ekşisini ekleyip damak tadımıza göre ayarlıyoruz İyice karıştırıyoruz
Arzuya göre kısırından biraz ayırıyoruz Batırığın sulusu içinde kalan karışımın üzerine 6 bardak soğuk su ile kalan limon suyunu ve nar ekşisini ekliyoruz Arzuya göre tuz ve limonunu artırabilirsiniz sonra bir kepçe yardımıyla soğuk soğuk servis edebilirsiniz Servis yaparken batırığı tabağa koyduktan sonra üzerine haşlanmış ve doğranmış beyaz lahana, kara lahana, marul domates, salatalık ekleyebilirsiniz Yazın daha kıvamlı hazırlayıp içerisine buz atabilirsiniz Sıcak yaz günlerinde serinletecek bir yiyecektir
Silifkemizin vazgeçilmez bir lezzetidir Tahin kullanıldığını söyleniyor fakat bizim çevremizde bu şekilde yapılıyor Baharat olarak kuru fesleğende ekleyebilirsiniz Kısırının yanında haşlanmış lahana, mor lahana, asma yaprağı, brokoli, domates salatalık ve marul tüketebilirsiniz
Püf noktası yerfıstığının miktarıdır bulgurla aynı oranda olması gerekir yağını ondan aldığı için az olursa lezzeti de güzel olmaz Afiyet olsun
*2 su bardağı ince bulgur(düğürcük)
*2 su bardağı kavrulmuş ve ince çekilmiş yer fıstığı
*1 kuru soğan
*1 kilo domates
*34 tane salatalık
*1 adet marul
*1 demet maydanoz
*1 demet nane
*1 bağ yeşil soğan(45)tane
*3 adet yeşil biber
*Limon suyu, nar ekşisi
*1 yemek kaşığı biber salçası,
*1 yemek kaşığı domates salçası
*Kimyon, karabiber, kuru nane
*Haşlanmış doğranmış beyaz lahana
Batırık Yapımı Tarifi Yapılışı Derin bir tepsiye ince bulguru koyuyoruz blendırda iyice çektiğimiz dometeslerin bir kısmıyla ıslatıyoruz Salçayı ve baharatları bir arada karıştırıyoruz sonra bu karışımla bulguru ovuyoruz Ardında çekilmiş olan fıstıkları ekleyip iyice yoğuruyoruz Tıpkı kısır gibi ardından çok ince kıydığınız salatalık, biber ve tüm yeşillikleri ekliyoruz, limon suyunu ve nar ekşisini ekleyip damak tadımıza göre ayarlıyoruz İyice karıştırıyoruz
Arzuya göre kısırından biraz ayırıyoruz Batırığın sulusu içinde kalan karışımın üzerine 6 bardak soğuk su ile kalan limon suyunu ve nar ekşisini ekliyoruz Arzuya göre tuz ve limonunu artırabilirsiniz sonra bir kepçe yardımıyla soğuk soğuk servis edebilirsiniz Servis yaparken batırığı tabağa koyduktan sonra üzerine haşlanmış ve doğranmış beyaz lahana, kara lahana, marul domates, salatalık ekleyebilirsiniz Yazın daha kıvamlı hazırlayıp içerisine buz atabilirsiniz Sıcak yaz günlerinde serinletecek bir yiyecektir
Silifkemizin vazgeçilmez bir lezzetidir Tahin kullanıldığını söyleniyor fakat bizim çevremizde bu şekilde yapılıyor Baharat olarak kuru fesleğende ekleyebilirsiniz Kısırının yanında haşlanmış lahana, mor lahana, asma yaprağı, brokoli, domates salatalık ve marul tüketebilirsiniz
Püf noktası yerfıstığının miktarıdır bulgurla aynı oranda olması gerekir yağını ondan aldığı için az olursa lezzeti de güzel olmaz Afiyet olsun