iltasyazilim
FD Üye
Bayat ekmekle sofralarınızı şölene çevirin
Ekmeği bayatlamadan muhafaza edebilmek ve bayatlamış olan ekmeklerimizi son kez gözden geçirip onlarla harika tadlar elde etmek mümkünSizlere bayat ekmeği değerlendirme yöntemleri
23 Ekim 2007 09:36
* Ekmeğin küflenmesini önlemek için,ekmeği tahtalardan yapılmış bir ızgara üzerine koyarsak küflenme ortadan kalkar
*Ekmeklerin uzun süre dayanması için bir torbaya koyup hava almasını engelleyelimBöylece56 gün bayatlamadan dayanmasını sağlamış oluruz
*Ekmek durup dururken dolabın da küfleniyorsa,ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterli olacaktır
*Ekmekleri ekmek kutusunda saklamak için,küçük bir kabın içerisine bir miktar tuz koyup,ekmek kutunuzun bir köşesine yerleştirinEkmekler daha geç bayatlayacaktır
*Bayatlamış ekmekleri taze hale getirmek için,üzerine su serpip folyo kağıdına saralım ve 510 dakika fırında bekletelimBir başka yöntem ise;bir tencerenin içine su koyalım ve suyla temas etmeyecek şekilde üzerine bir iliştir yerleştirelimSonra dilimler halinde kesilen ekmekleri iliştirin üzerine koyup,tencerenin kapağını kapatalım Bir iki dakika kaynattıktan sonra da ekmekleri çıkaralım
*Ekmeği daha düzgün kesmek için, bıçağımızı ateşe tutarak yada 23 dakika kadar kaynar suda bekleterek işimizi kolaylaştırabiliriz
*Bayat ekmekleri değerlendirmenin pek çok yolu vardırKöfte yapımın da ve çorbaların yanında kızartılarak ikram edileceği gibi,ekmek tatlısı,kanepe,tirit ,papara gibi değişik lezzette yemekler hazırlamak için de kullanılabilirBu nedenle mümkün olduğunca çöpe ekmek atmamaya gayret edelim
*Bayat ekmekleri fırında kıtırlaştırıp toz halina getirirseniz,pratik bir galeta unu elde etmiş olursunuz
*Bayat ekmekleri mikserde un haline getirinBuzdolabı poşetine koyun ve buzlukta saklayınİstediğiniz zaman köfte veya başka bir yemekte rahatlıkla kullanabilirsiniz
*Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup,çorbalarınızda kullanmak üzere buzdolabında saklayabilirsiniz
*Bayat ekmekleri ufak ufak doğrayıp tepsiye yerleştiriyoruzÜzerine beşamel sosve onun üzerine de kaşar peyniri koyup fırına veriyoruzÜzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruzİşte,afiyetle yiyebileceğimiz bir lezzet
*Bayat ekmeği ince ince dilimliyoruzÜzerine az miktarda süt serpiyoruzVe kızgın yağda bir yüzünü kızartıyoruz,sonra ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyuyoruzPeynirler erimeye başlayınca üzerine kekik ve karabiber serpip,sıcak sıcak servis yapıyoruz
*Bir kabın içine 2 tane yumurta,tulum peyniri(beyaz peynir,kaşarvbde olabilir),zeytinyağı ve istediğimiz baharatları koyuyoruzİçine ayrıca 1 küçük domates rendeliyoruzİyice karıştırdıktan sonra bayat ekmek dilimlerinin üzerine bu karışımdan bolca sürüyoruzPul biber de serpip fırına veriyoruzÜzeri kızarınca fırından çıkarıyoruz
*Ekmek kutusunun içerisine soyulmuş bir patates veya elma koymak da ,ekmeğin uzun süre taze kalmasını sağlar
Oktay usta'nın mutfak sırları
Linkleri sadece kayıtlı üyelerimiz görebilirForumTR üyesi olmak için tıklayınızQUOTE
Ekmeği bayatlamadan muhafaza edebilmek ve bayatlamış olan ekmeklerimizi son kez gözden geçirip onlarla harika tadlar elde etmek mümkünSizlere bayat ekmeği değerlendirme yöntemleri
23 Ekim 2007 09:36
* Ekmeğin küflenmesini önlemek için,ekmeği tahtalardan yapılmış bir ızgara üzerine koyarsak küflenme ortadan kalkar
*Ekmeklerin uzun süre dayanması için bir torbaya koyup hava almasını engelleyelimBöylece56 gün bayatlamadan dayanmasını sağlamış oluruz
*Ekmek durup dururken dolabın da küfleniyorsa,ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterli olacaktır
*Ekmekleri ekmek kutusunda saklamak için,küçük bir kabın içerisine bir miktar tuz koyup,ekmek kutunuzun bir köşesine yerleştirinEkmekler daha geç bayatlayacaktır
*Bayatlamış ekmekleri taze hale getirmek için,üzerine su serpip folyo kağıdına saralım ve 510 dakika fırında bekletelimBir başka yöntem ise;bir tencerenin içine su koyalım ve suyla temas etmeyecek şekilde üzerine bir iliştir yerleştirelimSonra dilimler halinde kesilen ekmekleri iliştirin üzerine koyup,tencerenin kapağını kapatalım Bir iki dakika kaynattıktan sonra da ekmekleri çıkaralım
*Ekmeği daha düzgün kesmek için, bıçağımızı ateşe tutarak yada 23 dakika kadar kaynar suda bekleterek işimizi kolaylaştırabiliriz
*Bayat ekmekleri değerlendirmenin pek çok yolu vardırKöfte yapımın da ve çorbaların yanında kızartılarak ikram edileceği gibi,ekmek tatlısı,kanepe,tirit ,papara gibi değişik lezzette yemekler hazırlamak için de kullanılabilirBu nedenle mümkün olduğunca çöpe ekmek atmamaya gayret edelim
*Bayat ekmekleri fırında kıtırlaştırıp toz halina getirirseniz,pratik bir galeta unu elde etmiş olursunuz
*Bayat ekmekleri mikserde un haline getirinBuzdolabı poşetine koyun ve buzlukta saklayınİstediğiniz zaman köfte veya başka bir yemekte rahatlıkla kullanabilirsiniz
*Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup,çorbalarınızda kullanmak üzere buzdolabında saklayabilirsiniz
*Bayat ekmekleri ufak ufak doğrayıp tepsiye yerleştiriyoruzÜzerine beşamel sosve onun üzerine de kaşar peyniri koyup fırına veriyoruzÜzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruzİşte,afiyetle yiyebileceğimiz bir lezzet
*Bayat ekmeği ince ince dilimliyoruzÜzerine az miktarda süt serpiyoruzVe kızgın yağda bir yüzünü kızartıyoruz,sonra ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyuyoruzPeynirler erimeye başlayınca üzerine kekik ve karabiber serpip,sıcak sıcak servis yapıyoruz
*Bir kabın içine 2 tane yumurta,tulum peyniri(beyaz peynir,kaşarvbde olabilir),zeytinyağı ve istediğimiz baharatları koyuyoruzİçine ayrıca 1 küçük domates rendeliyoruzİyice karıştırdıktan sonra bayat ekmek dilimlerinin üzerine bu karışımdan bolca sürüyoruzPul biber de serpip fırına veriyoruzÜzeri kızarınca fırından çıkarıyoruz
*Ekmek kutusunun içerisine soyulmuş bir patates veya elma koymak da ,ekmeğin uzun süre taze kalmasını sağlar
Oktay usta'nın mutfak sırları
Linkleri sadece kayıtlı üyelerimiz görebilirForumTR üyesi olmak için tıklayınızQUOTE