Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ile birlikte ulaşım da en büyük sorunlardan biri oldu. Dört kişilik bir ailenin gidiş dönüş şehirlerarası ulaşımı, minimum fiyatı geçiyor. Bilhassa Kurban Bayramı öncesinde hem vatandaşlar hem de şirketler yaşanan krize isyan etti.
Bir taban fiyata bilet
Sözcü’den Batuhan Serim’in haberine nazaran; Yolcular artan fiyatlardan epey muzdarip. Keyfi seyahatler neredeyse sıfırlanmış durumda. Yurttaşlar genelde iş için ya da bir zorunluluktan ötürü kent değiştiriyor.
Vatandaşlar, fiyatlar bu halde artmaya devam ederse artık seyahat edemeyeceklerini lisana getiriyor. Zira 4 kişilik bir ailenin yalnızca gidiş-geliş bileti neredeyse bir taban fiyat ediyor.
‘Ailemle gidememek beni üzüyor’
Fiyatlardan ötürü şikayet eden yolculardan biri de İmam Kısa. İstanbul-Ankara ortası seyahat eden İmam Kısa’nın şikayeti şu formda;
Yolculuk Ankara’ya. Bileti 354 liraya aldım. Geçen sene 100 liraydı. (Bu fiyatlar bütçenizi zorluyor mu?) Zorluyor. Gücümüz yetmiyor ki. Taban fiyatla çalışıyoruz, nasıl gidip gelelim? (Fiyatlar bu türlü artarsa eski sıklıkta seyahat edebilecek misiniz?) Hayır. Geçen bayram gitmedim, bu bayram mecbur kaldığım için gidiyorum. Ailemle gitmem mümkün değil, o yüzden tek başıma gideceğim. (Üzüyor mu bu durum sizi?) Hem de felaket. Bu türlü bir durumu daha evvel hiç görmedik. Yaşım 50, bu durumu birinci sefer yaşıyorum.”
‘Allah isteği için bizi kurtarın’
Bir öbür vatandaş Osman İmam’ın ise söyledikleri şu biçimde;
Ben Van’a gidiyorum. Birkaç ay evvel bilet fiyatı 300 liraydı. Geçen günlerde 650 liraya çıktı. Şu an 750 lira. Gidiş, geliş 1500 lira. Bu Allah’tan reva mıdır, bunu bizim başımıza getiriyorlar. Hakikaten güç durumdayız. Allah isteği için birileri gelsin bizi kurtarsın. Biz bunu istiyoruz. Yazık Türkiye’ye. Türkiye battı gitti.”
Firmalar da şikayetçi
Normalde okulların tatile girmesiyle birlikte otogarda yoğunluğun başladığını; bayramın gelmesiyle de ek seferler koyulduğunu belirten Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Lideri Birol Özcan, şu an otogarın bomboş olduğunu lisana getirdi.
Okulların kapandığı tarih olan 17 Haziran Cuma günü, Türkiye’nin en büyük otogarı olan Esenler Otogarı’ndan çıkan otobüs sayısının 1365 olduğunu söyleyen Özcan, olağanda bu sayının bu tarihlerde 2200’lere çıktığını; bayramda ve arifeden evvel ise ek seferlerle bir arada 2500-2800’leri bulduğunu vurguladı.