Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

BAYRAMI BAYRAM TADINDA GEÇİRMEK İÇİN

BAYRAMI BAYRAM TADINDA GEÇİRMEK İÇİN
0
118

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68


Hepimiz için manevi değeri büyük olan kurban bayramına sayılı günler kala insanları saran telaş bayram boyunca devam eder. Ve bu telaş bayramda ara öğünlerin atlanması, beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi gibi sorunlara neden olur. Bayramınızın bayram tadında geçmesi için obezite, mide hastalığı, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları gibi rahatsızlıklarınız varsa beslenmenize daha çok dikkat etmeniz gerekir. İkram edilen hamurlu tatlılar, çikolatalar, şekerlemeler yerine sütlü tatlıları tercih etmek ve porsiyonları küçültmek iyi bir çözüm olacaktır. Tatlı tüketimi kan şekeri dengesinde bozulmalara neden olabilir, kan şekerini dengede tutmak için tatlının yanında protein içeren bir besin tüketmemiz gerekmektedir.

Peki, bayram ziyaretlerine gittiğimiz zaman nelere dikkat edelim? Evde öğün atlamayarak bayram ziyaretine gitmek gereğinden fazla tatlı tüketimini önlemenize yardım edecek bir yöntemdir. Diğer bir konu ise çay, kahve ve asitli içeceklerin tüketimidir. Artan çay, kahve, asitli içeceklerin tüketimi beraberinde uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları gibi hastalıkları getirir. Bu içecekler yerine ıhlamur, ada çayı, rezene gibi doğal bitki çaylarını tüketmek iyi bir alternatif olacaktır. Su tüketimi bayramda da dikkat edilmesi gereken bir konudur. Çünkü çay, kahve diüretik (idrar atıcı) içeceklerdir. Günde 2-2,5 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir.

Yaşam kalitemizin devamlılığı için sağlıklı olmak şarttır. Sağlıklı yaşamının temelinde de yediklerimize dikkat etmemizin yanında fiziksel aktivitede gelmektedir. Bayram boyunca günlük yürüyüşlere dikkat edilmelidir.

Kurban etleri kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Hayvanlarda bulunan mikroorganizmaların ölüm süresi 1 gün içinde gerçekleşmektedir. Hayvan kesildiği zaman et ölüm sertliği (rigormortis) denen bir sertlikte olur. Kavurma ve kırmızı etlerin en azından öğle öğünlerinde tüketilmesine dikkat edilmelidir. Etlerin yanında rafine şeker içeren pilav-makarna yerine bulgur, asitli içeceklerin yerine ise ayran-yoğurt tercih edilmelidir. Kahvaltıda hemen kesilmiş eti yemek yerine peynir, domates, salatalık, tahıllı ekmek, süt, sebzelerden oluşan hafif bir kahvaltıyı tercih etmek daha doğru olacaktır. Akşam öğününde ise sebze, kuru baklagiller gibi posadan zengin besinlerin tüketilmesi gerekmektedir.

Etler proteinlerin önemli bir kaynağıdır. Protein, yağ gibi besin öğelerini içerirken demir, çinko, magnezyum gibi mineralleri de içerir. Fakat E ve C vitaminlerini içermezler bu nedenle etlerin sebzeler ile pişirilmesi ve besin çeşitliliğinin sağlanması önemlidir.

Organ etlerinin doymuş yağ oranı yüksektir ve karaciğerde toksik madde birikimi yüksek oranda olduğu için tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Etler içinde yağ dokusu bulundurur. Görünür yağlardan temizlenmiş olsa bile etin yağ yüzdesi %20 oranındadır. Bu nedenle et yemeklerine ek olarak yağ konulmasına gerek yoktur. Özellikle doymuş yağ oranı yüksek olan kuyruk yağı ve tereyağının tüketilmemesine dikkat edilmelidir.

Bu yağlar kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, mide rahatsızlıkları gibi hastalıklara neden olmaktadır. Yapılan son çalışmalar yağlı kırmızı et tüketiminin kan yağında ve ürik asit düzeyinde artışa neden olduğunu göstermiştir.

Etin ne kadar tüketildiğinin yanında hangi yöntemlerle pişirildiği de önemlidir. Kızartma, kavurma gibi yöntemler sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Ve kanserojen maddelerin oluşumunu hızlandırmaktadır. Yanlış pişirme yöntemleri bireylerde kolon ve mide kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır. Izgara, haşlama gibi yöntemler tercih edilmelidir. Etler mangalda pişirilecekse kömürleşmemesine dikkat edilmelidir. Etin ateşe yakın olması B1, folikasit, B12 vitaminlerinde kayıplara neden olmaktadır. Izgara yaparken et ile ateş arasında 15 cm mesafe olması besin kaybının az olmasını sağlayacaktır.

Etlerin bıçaklarının ve doğrama tahtalarının diğer besinlerinkinden farklı olmasına ve çiğ et suyunun başka besinle temas etmemesine dikkat edilmelidir. Etlerin saklanması da çok önemli bir yere sahiptir. Kesilen etler küçük parçalar halinde buzdolabı poşetlerinde muhafaza edilebilir. Buzlukta -2 derecede yaklaşık bir hafta muhafaza edilebilir, -32 derecede dondurulduktan sonra -18 derecede maksimum 3 ay saklanabilir. Etin çözdürülme işlemi de buzdolabının alt bölmesinde veya mikrodalgada uygulanmalıdır.

Herkese mutlu, sağlıklı bayramlar diliyorum.


 

Similar threads

Dini bayramımız olan kurban bayramının bizler için manevi değeri büyüktür. Bayram yaklaşırken insanları saran telaş bayram boyunca devam eder. Bayram telaşı öğünlerin atlanmasına, bayram ziyaretleri ise beslenme alışkanlıklarımızın değişmesine neden olur. Kurban bayramında yaşanan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
113
Kurban Bayramı’nda beslenme noktasında önemli gördüğüm noktaları kısaca başlıklar halinde açıklamaya çalıştım. Herkese sağlıklı bayramlar diliyorum. İYİ KALİTE PROTEİN: Kurban Bayramı günlerinde kırmızı et tüketimi artabiliyor. Kırmızı et; iyi kalite hayvansal protein içermesinin yanı sıra...
Cevaplar
0
Görüntüleme
129
Bayramlar beslenme ihlallerinin en kolay yapıldığı dönemlerdir. Aile bireylerinin bir araya gelişi ile artan besin çeşitliliği, bir yandan da  tatil dönemi olmasından dolayı öğün saatlerindeki değişiklikler beslenme düzenimizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu olumsuzlukları en aza indirmek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
124
Bayramlar bizleri tüm akrabalarımız ile kucaklaştıran sevgi dolu coşkulu bir o kadarda bizleri heyecanlandıran günlerimizdir… Tüm ailenin bir araya geldiği kahvaltı sofralarında ise ağır, kızartılmış hamur işleri, yağlı pastane ürünleri, bal, kaymak, sucuk ve salamlı omletlerin yer aldığı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
183
Oruç sürecinde açlık mühletinin uzun olması, yeme sisteminin değişmesi, öğün sayısının ve sıklığının azalması bedene kâfi güç alınamadığı sinyalini vererek güç tasarrufu yapmak hedefiyle metabolizma suratını yavaşlatır ve bu nedenle şahıslar oruç sonrası daha süratli kilo almaya müsait...
Cevaplar
0
Görüntüleme
116
858,460Konular
981,104Mesajlar
29,527Kullanıcılar
ConsternatedSon üye
Üst Alt