Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Bazı Domatesler Neden Daha Lezzetli?

Bazı Domatesler Neden Daha Lezzetli?
0
130

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
bilim-insanlari-yerli-domatesin-neden-daha-lezzetli-oldugunu-belirlediler-1557915367.jpg

Market alışverişine çıktığımız vakit, raflarda duran domatesleri hepimiz fark etmişizdir. Birisinin hali çok düzgündür, gayrısı ise daha bozuk bir hale sahiptir. Ancak tek fark elbette biçimleri değildir. Her ne kadar görünüşleri şık olmasa da, kimi devir yerli kimi hengam da tarla domatesi diye isimlendirilen bu domateslerin tadı da kokusu da bir diğerdir. Esasen bu iki çeşit domatesin fiyatı da umumide farklı olur. Bilim kişileri, bunun sebebini anlamak için bir çalışma yaptılar. Yapılan çalışmalarda, tarla domatesinin neden daha düzgün tada sahip oldukları ortaya çıktı.

Amerika'da yapılan çalışmalarda, 725 farklı domatesin genomları incelendi. Domatese tadını ve kokusunu veren, tazeliğini koruyan, akıllara gelebilecek ne kadar detay varsa hepsinin incelemesi yapıldı. Yapılan bu çalışmaların sonucunda, sera domateslerinin üretiminde, tad ve kaliteden çok uzun raf ömrüne ehemmiyet verildiği ortaya çıktı.

2feb1c40078a894db86cdbef9368a272258c55cc.jpeg

Yapılan araştırmada, yerli domateslerde bulunan ve münhasıran domatese lezzet veren 5000 genin, sera domateslerinde olmadığı belirlendi. Bu genlerden bir tanesi ise başkalarına nazaran çok daha kıymetliydi. TomLoxC olarak isimlendirilen bu gen, hem domatese lezzet veriyordu hem de domatese rengini veren pigmentlerle etkileşime giriyordu ve bu sayede de domatesler daha doğal bir renge sahip oluyordu.

Bu gen, yerli domateslerin yüzde 90'ından fazlasında bulunurken, ticari olarak yetiştirilen sera domateslerinde bulunmuyordu. Sürekli zirai ilaçlara maruz kalan sera domatesleri, yıllar içerisinde bu genlerini kaybetmişlerdi. Elbette bu genin olmaması, ticari domates yetiştiricileri için bir meal tabir etmiyordu. Bunun sebebi ise verilen ilaçlarla, domatese hem göz alıcı bir kırmızılık veriyordu hem görünüşleri çok daha düzgün oluyordu hem de dayanıklılıkları artıyordu.

Yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan botanikçi Zhangjun Fei, sera domateslerinde birincil önceliğin dayanıklılık olduğunu belirterek, bu durumun hengam içerisinde domateslerin genlerinde değişmelere yol açtığını, kimi genlerin kısman kimilerinin ise külliyen kaybolduğunu söyledi.




 

Similar threads

Yiyecekleri üretip tüketme şeklimiz son yarım yüzyılda pek çok değişime uğradı ve bu da meyvenin, zerzevatın tadını besbelli bir biçimde etkiledi. Üstelik yalnızca ülkemizde değil dünyanın birden fazla yerinde bu duruma rastlanıyor. Ulusal Bilim Derneği Bitki Genomu Araştırma Programı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
125
Domates Konservesi Nasıl Yapılır? İçin Malzemeler *15 kg tarla domatesi *Yarım kg ince sivri biber *Tuz Domates Konservesi Nasıl Yapılır? Yapılışı Domatesleri yıkayıp soydum Domatesler diri ve taze olmalı domatesin kalitesi lezzeti olumlu etkiliyor Benim domateslerim çok kolay soyuldu bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
46
CHP Milletvekili Aydın Özer, “Rusya, 150 bin tonluk kotanın dolmadığını ve 50 bin ton daha artırılmasını açıklarken, neden bizim bakanlıklarımız ağzını açmıyor?” dedi. İdlib'de arka arda gelen akınlarda 16 askerimiz şehit olurken, Rusya ile de bağlar gerildi. Yaşanan gerginlikle birlikte...
Cevaplar
0
Görüntüleme
41
Newcastle Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir küme bilim insanı, COVID-19'la ilgili dikkat cazip bir bulguya ulaştı. Birtakım insanların hayatlarına mal olan hastalığın kimi insanları neden etkilemediğinin anlaşılmasını kapsayan bu araştırma, bu durumun "HLA-DRB1*04:01" olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
76
D vitamininin beşerler için ne kadar kıymetli olduğu bilim insanları tarafından tekraren ispatlanmış bir gerçek. Bedenin güneş ile temasında otomatik olarak sentezlenen vitaminin eksikliği; kanser ve bunama gibi çok riskli hastalıklarla ilişkilendiriliyor. Bunun şuurunda olan bilim insanlarıysa...
Cevaplar
0
Görüntüleme
55
858,476Konular
981,262Mesajlar
29,554Kullanıcılar
MiklosSon üye
Üst Alt