Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

BDDK'nın apar topar hamlesi ne anlama geliyor?

BDDK'nın apar topar hamlesi ne anlama geliyor?

teknolojiuzmani

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
99
Yok%2Dboyle%2Dyonetim%2DBir%2Dbaskan%2Dbir%2Duye%2D%2D198916%2Ejpg

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) vadesine 7 gün ve daha az kalan swap süreçlerinde limiti yüzde 25’ten yüzde 10’a indirdi.

BDDK, bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz, öbür bacağı TL olan, vadesine 7 gün yahut daha kısa mühlet kalan, vadede TL satım istikametindeki para swapı, forward, opsiyon ve öteki türev süreç fiyatları toplamının yasal özkaynaklarının yüzde 10'unu geçmeyeceği bildirildi. Bu oran daha evvel yüzde 25 düzeyindeydi. 

BDDK'nın bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptıkları TL alım ve satım süreçlerine ait duyurusu, bankanın resmi internet sitesinde yayımlandı. 

BDDK'nın swap atılımını pahalandıran analistler, TL'deki zayıflık nedeniyle atılan bu adımın uzun vadede yabancı girişini engelleyeceğini düşünüyor. Ayrıyeten, Londra piyasası tesirinin azaltılmasının hedeflendiği belirtiliyor.

Dünya gazetesinden Selçuk Altun’un haberine nazaran BDDK'nın bu adımıyla ilgili açıklamada bulunan uzmanlar, kesin amacın TL'deki oynaklığı ortadan kaldırmak olduğu konusunda hemfikir. Fakat, bu adım "uzun vadede yabancı girişini kısıtlayıcı hamle" olarak da bedellendiriliyor.

Öteki taraftan, bu atak ile Londra piyasasının tesirinin azaltılmasının hedeflendiğini aktaran uzmanlar, son günlerdeki döviz talebinin değerli kısmının yerli kurumsal kaynaklı olduğunu belirterek "araç+amaç" karışıklığı yaşandığı görüşünü de lisana getiriyor.

"UZUN VADEDE YABANCI GİRİŞİNİ KISITLAR"

DÜNYA'ya değerlendirmede bulunan Marbaş Menkul Bedeller FX ve VİOP Müdürü Soner Kuru, şunları söyledi; 

"Kurda takip edilen yükselişe ait olarak spot piyasadan TL kiralayıp dolara karşı satıp kurun yükselmesi ve bundan spekülatif yarar elde etme imkanını kısıtlayan bir gelişme. Benzeri tedbirler daha evvel de alınmıştı. Fakat, bu kararda yurtdışı yerleşiklerin TL uzun durum alabilmelerine de hafif bir kısıtlama gelmiş, yani süreç hacminin Türkiye içine kaydırılması ve bilhassa Londra piyasasının tesirinin azaltılması amaçlanmış. Bu tip tedbirler kısa vadede hedefe hizmet etse de, uzun vadede yabancı girişini kısıtlayıcı ataklar olarak kıymetlendiriyoruz."

"ALGI AÇISINDAN OLUMSUZ"

Mart ayında da bir swap atağı olduğunu hatırlatan Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan ise, "Swap piyasasına müdahale olduğu için algı açısından olumsuz olabilir" değerlendirmesinde bulundur. Erkan, "Malum günlerde artan bir kur oynaklığı var. Bu oynaklık volatilitenin tarihi taban yapıp kura da sıkışma getirmesinden sonra son günlerde arttı ve kur artış eğilimine yük verdi. Artık swap piyasasına müdahale ediliyor. Bu adım; TL satmayı, TL kısa durum almayı zorlaştıryor, sonlandırıyor. TL satım istikametinde limit özkaynağın %10’unu geçmeyecek formda ayarlanmış. TL alım istikametinde ise %25 korunmuş. Temel maksat kur oynaklığını azaltmak" diye konuştu.

"AMAÇ + ARAÇ KARIŞTI GİBİ"

Garanti Yatırım Araştırma ve Yatırım Danışmanlığı Koordinatörü Tufan Cömert de toplumsal medya hesabından BDDK'nın swap düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Cömert'in paylaşımları şu halde;

"BDDK düzenlemesi ile ilgili aydınlatılması gereken bir kaç nokta var. Birinci okuduğumda mart ayındaki üzere spekülatif döviz alımını engelleme gayreti olarak yorumladım, lakin metni dikkatle okuyup üstatların yorumlarını görünce başım karıştı. Evvelkinden farklı olarak bu defa TL tutan ve vadede bunu bir Türk bankasına satan yabancılara da kısıtlama gelmiş oluyor. En son emel bu süreçleri Türkiye'ye kaydırmak, lakin bu türlü olunca esasen uygulamalardan başı karışmış yabancı daha da şaşırıyor maalesef. Öte yandan swap süreçleri için söylediklerim forward ve opsiyonları düşününce o kadar da manalı gelmiyor. Kaldı ki bugünkü döviz talebinin değerli kısmı yerli kurumsal kaynaklı. Bu türlü olunca amaç+araç karıştı üzere güya. Yarın detaylı bir açıklama gelir diye umuyorum."

858,497Konular
981,950Mesajlar
29,947Kullanıcılar
Pelin06432Son üye
Üst Alt