Günlük güç gereksinimi şahsî olarak değişmekle birlikte hamilelikte artması gerekir. Lakin bu sınırsız yemek yahut iki kişilik yemek manasına gelmez. Gebeler için günlük 2500- 2700 arası kalori önerilmektedir. Bunun çeşitli yiyecek kaynaklarında gelmesi gerekliliğini unutmamak gerekir.
0 - 3 aylar
0 - 3 ay arası günlük 100 kalorilik bir artış bu muhtaçlığı karşılamaya kâfi. Birçok değerli vitamin, mineral ve nutrientler hamilelik öncesine nazaran bu devirde daha çokça ehemmiyet kazanır. Bunları tamamlayabilmek için temel besin kümelerini günlük beslenme sistemine katmak ve prenatal multivitaminlerin kullanılması önerilir. Kimi mineraller vardır ki hamilelik periyodunda mahsusen büyük ehemmiyet taşırlar.
Mahsusen besin kıymeti yüksek azıklar tüketmek, proteinden ve kalsiyumdan zenginden beslenmek gerekliliği artar.
Folik asit ananın kan volümünü artırmak ve bebeği nöral tüp deformasyonlarına karşı korumak için gereklidir. Yalnızca besinler bu devirde ki artmış gereksinimi karşılamaya yetmezler. Bu yüzden gebe kalmayı planlayan ana adaylarına 3 ay evvelden folik asit tasarrufu ve hamileliğin birinci 3 ayına kadar devamı önerilir.
Mide bulantılarını engellemek için soğuk ve kokusuz yiyecekler tercih edilmelidir. Özelikle zencefil çayı bu periyotta ki bulantı şikâyetlerinin giderilmesine yardımcı olur. Mide yanması üzere durumların önüne geçebilmek için bir oturuşta ölçüsüz büyük porsiyon yemekten ve gece yatmaya yakın (en azından yatmadan 2 saat evvel yeme vakası bitirilmelidir) yemek yemekten kaçınılmalıdır. Ziyade baharatlı ve acılı ve asitli yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ayrıyeten kafein alımının da denetim altına alınması mide yanmalarını denetim altına almaya yardımcı olacaktır.
Bu periyotta uzak durulması gereken yiyecekler
- Ton balığı, kılıç balığı üzere ağır metal içeren büyük balık ve dip balık cinsleri, suşi üzere çiğ yenen balıklar, şarküteri etleri üzere az pişmiş etler ve çiğ yumurta tüketilmemelidir.
- Yumuşak ve pastörize edilmemiş peynir cinsleri ve sütler, saklama koşulları inançlı olmayan dondurmalar ve süt eserleri tüketilmemelidir.
- Alkol ve kafein tüketimine bilhassa ihtimam gösterilmeli ve hamilelik haberi alınır alınmaz alkol tüketimi külliyen kesilmeli, kafein alımı ise mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır.
- Kaynağı meçhul karışık bitki çayları ve kafein, sinameki ve mate içeren bitki çayları tüketilmemelidir.
3 -6 aylar
Bu devirde hekiminizin müsaade verdiği orantıda tertipli egzersiz yapmaya, sağlıklı beslenme programınızı pratiğe devam .
Bu devirde hekiminizin önerdiği pre-natal multi vitamininizi, folik asitinizi ve demir desteğinizi almaya devam etmelisiniz.
Kansızlık hamilelikte görülen en yaygın sorunlardan biridir. Hasebiyle bu devirde demirden güçlü beslenmek şayet gerekiyor ise hekiminiz tarafından demir desteği almak önerilebilir.
Beslenmenizi 3 Ana öğün ve 2-3 ara öğün olacak formda düzenlemeye çalışın.
Bu devirde günlük yekun kalori gereksinimindeki artış 100 kaloriden 300 kaloriye çıkarılmalıdır. Yani günlük ortalama 2500 kalori tüketen bir gebenin muhtaçlığı bu periyotta 2800 kaloriye çıkar.
Düşük kaloriden kaçınılmalıdır unutmayın validenin yağ depoları bebek için çok büyük değer taşır. Düşük kalorili beslenmeler kanda keton nispetin artmasına ve bebekte zekâ geriliklerine yol açabilmektedir.
Hekiminizin müsaade verdiği nispette hafif zorlanmadan yapabileceğiniz egzersizler (yavaş yürüyüşler, yüzme gibi) sizin ve bebeğinizin sıhhatine çok şey katacaktır. Bunların yanında hamilelik yogası, pilates üzere egzersizler de önerilen egzersizler içerisinde nokta alır.
Proteinden, liften, kalsiyumdan ve kompleks karbonhidratlardan güçlü besin kıymeti yüksek besinlerden oluşan beslenmeniz bu devirde bebeğin gelişimi üzerine büyük tesirlere sahiptir. Bu mevzuda size makul beslenme programı için bir beslenme eksperine danışabilirsiniz.
Pastorize edilmemiş besinlerden, çiğ yahut az pişmiş et, tavuk yahut balığa mahsusen dikkat edilmelidir. Konutta pişirme tekniklerinde çiğ yenecek sebzelerin mahsusen bu tıp besinlerle temas etmemesine, farklı kesme tahtası ve bıçak kullanmaya itina gösterilmelidir. Nişastalı ve protein içeren azıkların oda sıcaklığında 2 saatten ziyade kalması azık zehirlenmelerine yol açabilir.
6 -9 aylar
Öteki devirlerde olduğu üzere sağlıklı beslenme kuralları içerisinde beslenmeye devam edilmelidir.
Zerzevat ve Meyveler— Günlük 7 porsiyon civarında bu 2 besin kümesinde tüketilmesi önerilir. (örneğin 3 porsiyon meyve ve 4 porsiyon zerzevat gibi)
Zerzevat ve meyveler lif, vitamin ve mineral depolarıdır. C vitamininden varlıklı olup bebeğinizin ve sizin diş ve gayrı dokularınızın daha sağlıklı olmasına destek olur. C vitamini tıpkı devranda yara düzgünleşmesini hızlandıracağı üzere demirinde emilimini de artırır. C vitamininden varlıklı zerzevat ve meyvelere örnek olarak çilek, kavun, portakal, domates, biber, yeşillikler, lahana ve brokoli sayılabilir. Zerzevat ve meyveler başkaca beslenmenize lif ve mineral desteği sağlayarak daha enerjik olmanızı sağlar Buna ek olarak koyu yeşil sebzeler A vitamininden, demirden ve folik asit üzere hamilelik devri için çok değerli nutrientleri içerir.
0 - 3 aylar
0 - 3 ay arası günlük 100 kalorilik bir artış bu muhtaçlığı karşılamaya kâfi. Birçok değerli vitamin, mineral ve nutrientler hamilelik öncesine nazaran bu devirde daha çokça ehemmiyet kazanır. Bunları tamamlayabilmek için temel besin kümelerini günlük beslenme sistemine katmak ve prenatal multivitaminlerin kullanılması önerilir. Kimi mineraller vardır ki hamilelik periyodunda mahsusen büyük ehemmiyet taşırlar.
Mahsusen besin kıymeti yüksek azıklar tüketmek, proteinden ve kalsiyumdan zenginden beslenmek gerekliliği artar.
Folik asit ananın kan volümünü artırmak ve bebeği nöral tüp deformasyonlarına karşı korumak için gereklidir. Yalnızca besinler bu devirde ki artmış gereksinimi karşılamaya yetmezler. Bu yüzden gebe kalmayı planlayan ana adaylarına 3 ay evvelden folik asit tasarrufu ve hamileliğin birinci 3 ayına kadar devamı önerilir.
Mide bulantılarını engellemek için soğuk ve kokusuz yiyecekler tercih edilmelidir. Özelikle zencefil çayı bu periyotta ki bulantı şikâyetlerinin giderilmesine yardımcı olur. Mide yanması üzere durumların önüne geçebilmek için bir oturuşta ölçüsüz büyük porsiyon yemekten ve gece yatmaya yakın (en azından yatmadan 2 saat evvel yeme vakası bitirilmelidir) yemek yemekten kaçınılmalıdır. Ziyade baharatlı ve acılı ve asitli yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ayrıyeten kafein alımının da denetim altına alınması mide yanmalarını denetim altına almaya yardımcı olacaktır.
Bu periyotta uzak durulması gereken yiyecekler
- Ton balığı, kılıç balığı üzere ağır metal içeren büyük balık ve dip balık cinsleri, suşi üzere çiğ yenen balıklar, şarküteri etleri üzere az pişmiş etler ve çiğ yumurta tüketilmemelidir.
- Yumuşak ve pastörize edilmemiş peynir cinsleri ve sütler, saklama koşulları inançlı olmayan dondurmalar ve süt eserleri tüketilmemelidir.
- Alkol ve kafein tüketimine bilhassa ihtimam gösterilmeli ve hamilelik haberi alınır alınmaz alkol tüketimi külliyen kesilmeli, kafein alımı ise mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır.
- Kaynağı meçhul karışık bitki çayları ve kafein, sinameki ve mate içeren bitki çayları tüketilmemelidir.
3 -6 aylar
Bu devirde hekiminizin müsaade verdiği orantıda tertipli egzersiz yapmaya, sağlıklı beslenme programınızı pratiğe devam .
Bu devirde hekiminizin önerdiği pre-natal multi vitamininizi, folik asitinizi ve demir desteğinizi almaya devam etmelisiniz.
Kansızlık hamilelikte görülen en yaygın sorunlardan biridir. Hasebiyle bu devirde demirden güçlü beslenmek şayet gerekiyor ise hekiminiz tarafından demir desteği almak önerilebilir.
Beslenmenizi 3 Ana öğün ve 2-3 ara öğün olacak formda düzenlemeye çalışın.
Bu devirde günlük yekun kalori gereksinimindeki artış 100 kaloriden 300 kaloriye çıkarılmalıdır. Yani günlük ortalama 2500 kalori tüketen bir gebenin muhtaçlığı bu periyotta 2800 kaloriye çıkar.
Düşük kaloriden kaçınılmalıdır unutmayın validenin yağ depoları bebek için çok büyük değer taşır. Düşük kalorili beslenmeler kanda keton nispetin artmasına ve bebekte zekâ geriliklerine yol açabilmektedir.
Hekiminizin müsaade verdiği nispette hafif zorlanmadan yapabileceğiniz egzersizler (yavaş yürüyüşler, yüzme gibi) sizin ve bebeğinizin sıhhatine çok şey katacaktır. Bunların yanında hamilelik yogası, pilates üzere egzersizler de önerilen egzersizler içerisinde nokta alır.
Proteinden, liften, kalsiyumdan ve kompleks karbonhidratlardan güçlü besin kıymeti yüksek besinlerden oluşan beslenmeniz bu devirde bebeğin gelişimi üzerine büyük tesirlere sahiptir. Bu mevzuda size makul beslenme programı için bir beslenme eksperine danışabilirsiniz.
Pastorize edilmemiş besinlerden, çiğ yahut az pişmiş et, tavuk yahut balığa mahsusen dikkat edilmelidir. Konutta pişirme tekniklerinde çiğ yenecek sebzelerin mahsusen bu tıp besinlerle temas etmemesine, farklı kesme tahtası ve bıçak kullanmaya itina gösterilmelidir. Nişastalı ve protein içeren azıkların oda sıcaklığında 2 saatten ziyade kalması azık zehirlenmelerine yol açabilir.
6 -9 aylar
Öteki devirlerde olduğu üzere sağlıklı beslenme kuralları içerisinde beslenmeye devam edilmelidir.
Zerzevat ve Meyveler— Günlük 7 porsiyon civarında bu 2 besin kümesinde tüketilmesi önerilir. (örneğin 3 porsiyon meyve ve 4 porsiyon zerzevat gibi)
Zerzevat ve meyveler lif, vitamin ve mineral depolarıdır. C vitamininden varlıklı olup bebeğinizin ve sizin diş ve gayrı dokularınızın daha sağlıklı olmasına destek olur. C vitamini tıpkı devranda yara düzgünleşmesini hızlandıracağı üzere demirinde emilimini de artırır. C vitamininden varlıklı zerzevat ve meyvelere örnek olarak çilek, kavun, portakal, domates, biber, yeşillikler, lahana ve brokoli sayılabilir. Zerzevat ve meyveler başkaca beslenmenize lif ve mineral desteği sağlayarak daha enerjik olmanızı sağlar Buna ek olarak koyu yeşil sebzeler A vitamininden, demirden ve folik asit üzere hamilelik devri için çok değerli nutrientleri içerir.