Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

bebek beslenmesinde önemli noktalar!

bebek beslenmesinde önemli noktalar!
0
50

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
85
Puan
48
F-D Coin
0
bebek beslenmesinde manâlı noktalar! bebek kahvaltı tarifleri bebeklere kahvaltı bebek kahvaltısı kahvaltıları beslenmesinde ceviz BEBEKLERDE İŞTAHSIZLIK: Bebeklerimiz yemek için nazlandıklarında ya da yemek yemek yemeyi redettiklerinde onların yeterince beslenemediklerini düşünüp endişeleniyoruz Özellikle birincil yılın sonunda bazı bebeklerin yeme alışkanlıkları bütünüyle değişiyor Yemek Yemek seçebiliyor yada yemeği reddediyorlar Böylece yemek yemek zamanı anne ve bebek arasında tam bir mücadeleye dönüşüyor Uzmanlar bu durumda bebeğim gelişimi normalse artı endişelenmememizi söylüyorlar Aşağı Acıbadem Hastanesinin yayınladığı “Ye Oyna Dinç Ol adlı kitaptan aldığımız bir yazı var Yardımcı olacağını ümit ediyorum “Öyle fazla ebeveyn bebekleri ikinci yılında birden bire daha az yemeğe başlayıp yemeklere olan ilgisini kaybedince endişelenir, ama bu koşul hemencecik defalarca gelişmek için daha az yakıta duyulan ihtiyaçtan kaynaklanır Çoğunlukla bebekler birincil yıllarında öyle ya da böyle 75 kilo alır ve 25 cm uzarlar, oysa ikinci yılda yaklaşık 25 kilo alır ve 10 ila 12 cm uzarlar Eğer her öğünde porsiyonları özenle ölçüyorsanız ve çocuğunuz aniden bire bir seferde sadece bir kaç lokma yemeye başlarsa sizi endişelendirebilir Bu koşul normaldir Çalışmalar çocukların her öğünde farklı bambaşka yiyebileceğini ama başlıca günlük aldıkları kalori miktarı öyle ya da böyle sabit olacak şekilde gün içinde toplamda ne değin yediklerini ayarlıyabileceklerini ortaya çıkarmıştır İştahsızlık ama bir kaç öğün tekrar tekrar devam ediyorsa yada çocuğunuzun büyümesi normalin altında kalıyorsa sizi endişelendirmelidir Çocukları aç olmadıklarında yemek yemek yemeye zorlamanın gereği yoktur Eğer öğle yemeğinde yemek seçip yemezlerse sonradan ara öğünlerde daha fazla yiyerek toparlayabilirler Bunun istisnası çocuğun kendisi için yardımcı bir yiyeceği yemeği reddedip tatlıya devretmek istemesidir Tatlıların ve şekerlemelerin çocuğunuzun günlük yediği besinlerin oysa küçük bir kısmını oluşturduğundan belirlenmiş olun, yahut yemekleri geri çevirmeyi öğrenir Minik çocukların çok yemek yemeye uygun olmayan ufak mideleri vardır Ara öğünlerde gıda değeri olmayan yiyecekler yerine sebze ve meyveler gibi dinç gıdaları beslenmeye katınız “ BEBEKLERDE KAHVALTI: Kahvaltı sadece biz erişkinler için yok bebek beslenmesinde de atlanmaması gereken bir öğün Ilave gıdaya başladıktan bir süre daha sonra bebeklerimize kahvaltı belirlemek istiyoruz Önce çeyrek yumurta sarısı ile başlıyor daha sonrada arz ve çeşitleri arttırarak devam ediyoruz En sonunda öyle hoş soyut nasıl yediklerine bile şaştığımız bir kahvaltı maması elde ediyoruz Bir çoğumuz hazırladığımız bebek kahvaltısının ana unsuru olarak bebe bisküvilerini kullanıyoruz Ancak bisküvilerin bebek gelişimi için ne kadar yararlı olduğu tartışmaya açık Ben bebeğim 7 ayını bitirdiğinde kahvaltı vermeye başladım Ama bebek kahvaltısı için hazırlanan bisküvüleri uygulamak istemediğim için alternatifleri araştırdım Sonunda oğlumun beğenerek yediği bir kahvaltı hazırlamış oldum Aşağıdaki tarifi çeşitlendirmek olası Öbür kuru meyveler kullanabilirsinizBir yılın sonuna dürüst ayrıntılarıyla ezilmiş kabak çekirdeği, fındık, badem yada ceviz katabilirsiniz Tohum öğütücüsü ile iyice çekip un haline getirdikten sonra katın Bu tarifi haftada 3 gün veriyordum Diğer günler yulaf ezmesi ile yapığım lapa yada tam buğday unundan yapılan ekmek içi ile hazırladığım kahvaltıyı yediriyordum Kahvaltı Tarifi 2 adet kuru kayısı 1 yemek kaşığı darı unu 1 tatlı kaşığı tahin 1 çay kaşığı tereyağ 1 su bardağı su (200ml) id 1 tatlı kaşığı pekmez Kahvaltımızın hazırlanışı Kuru kayısıyı minik küçük doğrayıp bir cezvede su ile pişirin Tereyağını eritip mısır ununu hafif pembeleşene değin kavurun Kayısılı suyu darı ununa dökün huzlı hızlı karıştırarak topak olmasını engelleyin Kesintisiz karıştırarak kısık ateşte 10 dakika pişirin Mama muhallebi kıvamında olmalı, fazla katılaşırsa sıcak su ek edip azıcık daha pişirin Biraz soğuyunca tahin ve pekmezi ek edin Darı ununu kavurmadan direkt cezvedeki kuru meyveli suya katarak muhallebi pişirir gibi hazırlıyabilirsiniz EVDE YOĞURT YAPIMI: Bebekler yoğurt yemeye hazırlanmış olduklarında her anne evde yoğurt mayalamayı deniyor Bir kısmımız bir kaç denemeden sonradan vazgeçiyor Aralıksız süt alınıp yoğurt mayalanan bir evde büyümeme rağmen yoğurdun nasıl yapıldığına dikkat etmemiştim Bende bir çoğunuz gibi internetteki yoğurt tarifleri ile denemeler yaptım Ancak sulu bir muhallebi kıvamından öteye geçemedim Ben yoğurt mayalamak için açık süt alıyorum Bir kaç ineği olan temiz ve ineklerini doğal şekilde besleyen bir sütçü buldum Her hafta kendim gidip sütümü alıyorum ve kaynatarak kullanıyorum Bir fazla anne açık süt konusunda alıngan Yarı bizler bu sütlerle büyümemişiz gibi Oysaki kutu sütlerin üretimi esnasında daha çok süt almak için suni yemler kullanılıyor ve ineklerin bir birçok dingin bir ortamda yaşıyor Bu suni yemlere konan katkı maddeleri ile antibiyotikler süte geçiyor Ayrıca suni yemlerde genetiği değişmiş bir takım ürünlerde kullanılıyor Biz kendimiz bebeğimizi emzirirken her yediğimize nasıl uyarı ediyorsak benzer şekilde ona verdiğimiz her yiyeceğin kaynağını da en ince ayrıntısına kadar araştırmalıyız Yoğurt Nasıl Yapılır? Yoğurt yapılışında kayda değer nokta sütün sıcaklığı Süte parmağınızı sokup yediye dek sayın, eliniz sütün sıcaklığına dayanacak bir ısıda olmalı Sütün fazla ılık olması yoğurdun mayalanmasını engelliyor Küçük bir kasede bir çay kaşığı yoğurdu ılık süt ile tamamen ezerek hazırlamış olduğunuz bir litre ılık süte katın ve karıştırın Etrafını sıcaklığını muhafaza etmesini sağlayacak kalın bir örtü ile sarın, bir sofra bezine sarıp üstüne bir mont gibi bir şeylerde örtebilirsiniz Beş altı saat sonradan açın ve buzdolabına koyun Açtıktan sonra yoğurdu pozitif sarsmadan buzdolabına koyun ve bir vakit buzdolabında tutun Ben başlıca yoğurdu akşam üzeri mayalıyorum gece açıp dolaba koyuyorumSabaha değin dolapta bekleyince daha güzel oluyor MEYVELİ YOĞURT GERÇEĞİ: Meyveli yoğurtlar hem bebek beslenmesinde hemde bebek ürünleri pazarında kayda değer bir yere sahip Bir çoğumuz bebeklerimize bu hazırlanmış yoğurtları yediriyoruz Neden yedirmeyelim ama? Hazırlama derdi değil, pratik, her markette bulunuyor, içinde bebeklerimizin yemesi gereken hem meyve hemde yoğurt var Uzmanlar da öneriyor ve hepsinden önemlisi yavrularımız tatlarına bayılıyor Peki ama bu yoğurtlar ne dek sağlıklı? Meyveli yoğurt ve meyve sularının birçoğu çoğunlukla çürümüş, bundan böyle ve atılacak olan meyvelerden yapılıyor ise şanslı sayılırız Genelde içinde bulunduğu yazar meyvelerin tat ve kokusunu verecek kimyasal katkı maddeleri kullanılıyor Kutuların içinde uzun vakit dayanmasını sağlıyacak koruyucu, asit düzenleyici, kıvam arttırıcılar, antimikrobik maddeler ve tatlandırıcılar var Tatlandırıcıların zararları kanıtlanmış durumda ve alışılmışlık yaratıyor Tatlandırıcıların çoğunluğu genetiği değiştirilmiş mısırdan elde edilen mısır şekeri oluyor Şekerin zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz Kutuda şeker yerine üzüm şekeri şurubu, fruktoz, maltoz şurubu yazsa da sonuç aynı Evde meyveli yoğurt düzenlemek ise çok kolay Bir kase konut yapımı yoğurdun içine istediğiniz meyvenin püresini katabilirsiniz Tatlılaştırmak için ise bir tatlı kaşığı bal tatmin edici (Yalnız bir yaşını geçmiş bebekler için bal kullanın Bebeklerin bağırsakları 12 aylıktan önce bütün gelişmediği için, bal da yer alan bir takım bakteriler zararlı olabilir Bundan dolayı balın 12 aylıktan minik bebekler için kullanımı yerinde değildir) YULAFIN ÖNEMİ: Bebek yemekleri bir yandan yulaf, bizim kendi yemeklerimizde de fazla kullandığımız bir tahıl yok Bir arkadaşıma bebeğinin çorbasına yulaf ilave etmesini söylediğimde bana “niye benim bebeğim at mı? karşılığını vermişti Fiilen de yulaf ülkemizde daha çok hayvan yemi olarak biliniyor halbu ki bebekler için hazırlanan bütün tahıllı mamalarda yulaf çokça kullanılmakta Zengin Besin Kaynağı Yulaf Vikinglerin maddesel güçlerini kahvaltıda yedikler yulaf ezmesi ile hazırlanan lapaya borçlu oldukları söyleniyor Yulaf nebati protein kaynağıdır İçinde lipid, lif, mineral tuzlar, vitaminler ve B grubu vitaminleri vardır İçeriğindeki oleik asid ve B vitaminleri sinir hücrelerinin uyumlu çalışmasında rol oynuyor Mesela 100 gr yulaftaki gıda değerleri aşağıdaki gibidir 53 mg kalsiyum 405 mg fosfor 45 mg demir 268 mg potasyum bununla beraber yulaf iyi bir magnezyum deposudur Magnezyum çoğalma hormonu olarak bilinin auxina hormonu üretimine katılır Kalsiyum ve fosfor da kemik gelişimini hızlandırıyor Ahenkli yenilen yulaf vücudu tazeliyor Hücrelere enerji taşınmasında, dokulara kan aracılığı ile oksijen transferinde ve hasar görebilen yaşlı hücreleri yenilemede etkili Özellikle sık hastalanan bebeklere öneriliyor Ben kendi bebeğimin kahvaltısı için yulaf unu ile bir lapa hazırlıyordum ve öteki malzemelerini bu lapanın içine katıyordum Hazır bebe bisküvüleri kullanmak yerine bebeğinize sabahları daha doğal ve dinç bir bebek kahvaltısı aranje etmek elinizde ALINTI  
 
858,475Konular
981,255Mesajlar
29,554Kullanıcılar
MiklosSon üye
Üst Alt