Annelerin evde pratik ve kolay hazırlayabileceği en nefis mama tariflerini sizler için derledik. Ek gıda dönemindeki bebeğinizin anne sütü haricindeki besinleri daha kolay benimseyebilmesi yani damak tadına daha kolay uyum sağlaması için hoşuna gidebileceğini düşündüğümüz mama tariflerini haberimizin detaylarında bulabilirsiniz! Bebekler için evde kolay mama nasıl yapılır? En lezzetli ve pratik mama nasıl yapılır? Besleyici ve tok tutan mama tarifleri... Ek gıdaya geçiş yapan bebeklerin mamalarına ekleyebileceğiniz bir miktar maden suyunun etkisini biliyor muydunuz? İşte bebek mamalarına maden suyu eklemenin yararı...
Ek gıda dönemine geçmiş olan bebekler için evde kolay ve pratik olarak yapılabilecek tariflerle bebeğinizin hem karnını hem de gözünü doyurabilirsiniz. Anne sütünden sonra ek gıda tüketimine henüz alışamayan bebeklerin damak zevkine uyumlu olması açısından hazırlanabilecek enfes tatlardan birisi de püre ve muhallebilerdir. Parmak yiyeceklerin dışında pratik bir şekilde hazırlanabilen bebek mamaları, besleyici ve tok tutucu özellikleri ile tercih edilebilir. Annelerin mutfakta zamanını almadan şipşak pişireceği mama tarifleri arasından en lezzetli olanlarını sizler ve bebekleriniz için derlemeye çalıştık. Evde kolay mama tarifi nasıl yapılır? Ek gıda dönemi için pratik mama tarifleri neler? Bebek maması ve muhallebisi nasıl yapılır? Evde kolay ve pratik bebek maması tarifleri...
BEBEKLER İÇİN HAVUÇLU VE KABAKLI MAMA TARİFİ:
MALZEMELER:
1 adet küçük boy kabak
1 adet orta boy havuç
1 yemek kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1,5 su bardağı su
YAPILIŞI:
Mamayı hazırlamak için ilk önce havuçların kabuklarını soyun, ardından havuçla beraber kabakları küp küp doğrayın. Tencerenin içine karışımı ekleyip üzerine pirinç ve su koyun. Sebzeler iyice yumuşadıktan sonra şişene kadar pişirin. Daha sonra suyu ekleyip blenderda püre kıvamı elde edin.
Son işlem olarak karışıma zeytinyağı ekleyin ve karıştırıp bebeğinize yedirin.
BEBEKLER İÇİN KOLAY MUHALLEBİ TARİFİ:
MALZEMELER:
½ çay bardağı anne sütü ya da devam sütü
1 su bardağı soğuk su
1 yemek kaşığı yulaf unu
1 yemek kaşığı pirinç unu
2 yemek kaşığı organik üzüm pekmezi
YAPILIŞI:
Yulaf unu, su ve pirinç ununu tencerede karıştırın. Un kaybolduktan sonra kısık ateşte pişirin. Kıvam alınca soğumasını bekleyin daha sonra pekmez ve süt ekleyin. Çırptıktan sonra Ilıyınca bebeğinize yedirin.
BİSKÜVİLİ MEYVE MAMASI TARİFİ:
5 adet bebe bisküvisi
½ muz
½ elma
1 adet ceviz içi
1 tatlı kaşığı harnup pekmezi
YAPILIŞI:
Rendelenmiş elma, çatalla ezilmiş muz ve kırıklanmış bebe bisküvisini harmanlayın. Ceviz içini havanda güzelce dövüp toz haline getirin. Tozu meyve püresinin katın. Pekmezini de koyup hepsini karıştırın. Öğle yemeği için gayet ideal
NOT: İçerisinde kullanılan malzemelerin bebeğe herhangi bir yan etkisi olmaması için doktor onayı alarak tüketilmelidir.
BEBEĞİNİZİN MAMASINA MADEN SUYU EKLERSENİZ...
İlk altı ayda yalnızca anne sütü alınması gerektiğini belirten uzmanlar, ek gıdaya geçiş döneminde mamaya az miktarda maden suyunun ilave edilmesinin bebek için faydalı olacağına dikkat çekiyor. Bebeğin vücudunun ihtiyaç duyduğu mineral desteğinin sağlanması konusunda etkili olan maden suyu, kemik sağlığı içinde oldukça faydalıdır.
İçerisinde kalsiyum, magnezyum, klorür, sodyum ve sülfat gibi maddelerin vücudun temel ihtiyaç duyduğu mineraller olduğu biliniyor. Sadece bebeklik döneminde değil yetişkinlikte de tüketilmesi gereken bir kaynaktır.
BEBEK BESLENMESİNDE DOĞRU VE YANLIŞLAR
Yeni doğanlarda bebeğin sağlığıyla ilgili bir problemle karşılaşılmadığı takdirde ilk altı ayda yalnızca anne sütü alınması yeterlidir. Altı aydan sonra ek besinlere geçiş döneminde annelerin bebeklerinin sağlıklı beslenmeleri konusunda kafaları karışabilmektedir.
Peki bebeklerin beslenmesiyle ilgili yanlış bilinen doğrular nelerdir?
YANLIŞ: Damak tadının gelişmesi için 6. aydan önce ek besinlere geçilmeli
DOĞRU: Erken dönemde ek gıdalara başlamak, bebeklerin farklı tatlara alışmasını sağlamaz.
YANLIŞ: Kuru fasulye ve mercimek gibi kuru baklagiller gaz yapar
DOĞRU: Bebeğinize 8. ayından sonra kuru baklagilleri çok iyi pişirip kabuklarını çıkartarak püre olarak verebilirsiniz. Haftada 1 ya da 2 gün ana öğününü bu şekilde hazırlayabilirsiniz.
YANLIŞ: Ek besine geçiş pirinç unlu muhallebi ile başlanmalı
DOĞRU: Ek besinlere geçildiğinde tüketilmesi gereken ideal bir sebze ya da meyve gibi besin önceliği yoktur.