![109446.jpg](https://asset.doktorsitesi.com/media/cache/articleView/uploads/makale/109446.jpg)
Kolik , gaz sancısı ve bağırsak gazı tüm bebeklerde görülebilir.
Olağan sağlıklı olan haftada en az 3 gün süren ve hergün 3 saatten ziyade ağlama buhranları infantil koliktir. Kolik bir sonluluk halidir. Yeni doğan bebeklerin pek çok bahiste kapasiteleri düşüktür. Bu yediklerini hazmetme konusunda da muteberdir. Tek besini ana sütü olan bebek validesini emdikçe laktoz tüketmiş olur, laktoz bebeğin yegane besin kaynağıdır. alar, hazmettirir. Bebeklerde gereğince bu sütteki besini parçalyacak enzim kâfi gelmeyebilir. Bu nedenle bir çok bebekte bağırsak gazı oluşur.
Başını omzunuza yaslayın ve minik darbelerle vurun!
Bebek validesini emerken her iki göğüs arasında ve emzirme bittiğinde gazı çıkartılmalıdır.
1-Bebeğin güya etrafı seyrediyormuş üzere başını ananın omzuna yaslaması ve bu sırada ananın, bebeğin iki kürek kemiği arasına el ayasıyla minik darbelerle vurmasıdır.
2-İkinci sistemse, bebeği dizüstü yatırıp yeniden iki kürek kemiği arasına el ayasıyla minik darbelerle vurmaktır.
Bebeğin gazının oluşacağı durumlar
Bebeğin süt şekeri olan laktozu çetin hazmedebilmesinin dışında, telaşlı ve sık emme olabilecek sırasında hava yutması, anada bariz bağırsak gazı olması ya da bağırsak gazına neden besinler tüketmesi durumunda da bebeğin kolaylıkla gazlandığı görülür.
Bebeğin gazı çıkartmasına yardımcı olmanın yanı sıra bebek sırtüstü yattığında bebeğe bisiklet çevirir üzere pasif bacak hareketleri yaptırmak,
bebeğin emme anında hava yutmasını engellemek,
bebeğin karnına sıcak bez koyduktan ve karnı ısındıktan sonra münasebetli masaj yağıyla masaj yapmak.
Bu maksatla hazırlanmış, içeriği yalnızca kimyon olan masaj merhemi eczanelerde bulunmaktadır. Validenin sigara, koyu çay ve kahve, bakliyat, karpuz, kavun, mayalı hamurlar üzere bebeğin gazlanması ve keyfinin kaçmasına neden olacak besinlerden kaçınması gerekir.
Kolik ağrısı ne vakte kadar sürer?
Bebek umumide 3 haftalık olduğunda kolik bunalımları başlar ve en ziyade üç aylık olana kadar devam eder. Umumide bu bunalımlar akşamüzeri saatleri ve gece olur, bebek saatlerce ağlar.
Bebek ana ve pederine tevellüt sancısını tekrar yaşatır ve bebek hanedeki varlığını herkesin dimağına kalıcı olarak işler. Bu huzursuzluğun sebebi yeni doğan bebeğin gelişiminin tam olmamasıdır. Bebeklerin dimağı birinci aylar içerisinde çok etkindir, dimağda beyin hücreleri mevcuttur amahücreler arasındaki ilişkiler yeni yeni oluşmaktadır.
Yeni doğan bebekler etraflarındaki uyaranları süzmekte zorlanırlar. Erişkinler kol saatinin cilde uyguladığı basıncı isterlerse hissedebilirler, caddenin gürültüsünü duymamazlıktan gelebilirler. Bir bebek dimağı bu uyaran süzme kapasaitesini çok güzel gösteremez ve sonuçta tüm gün boyunca muhitinde oluşan ihtarları düzenlemediğinden akşam üzeri huzursuz olur. Sıcak günlerde arabayla çeşit atmak, uzaktan ritmik ses çıkarak saç kurutma makinesi ya da aspiratör çalıştırmak, kimi ritmik müzikler dinletmek bebeği sakinleştirebilir. Kolik buhranları ile baş etmek için doktor görüşü almak kaidedir.
Ana adayı için beslenme teklifleri
Loğusa her gün en az 3 litre olmak koşuluyla bol likit almalıdır. Hoşaf ve komposto üzere içeceklerle, minerallerden varlıklı kuru kayısı ve kuru erik tüketilmelidir. Sabahları her gün bir yumurta yenmelidir. Vücudun üretemediği ve besinlerle alınması gereken tüm protein ögeleri yumurtada mevcuttur.Peynir, reçel, bal, domates ve maydanoz sabahları kesinlikle tüketilmesi gereken çeşitlerdir.
Her gün et tüketilmelidir: Balık,hindi,kuzu eti ihmal edilmemelidir.
Makarna ve abartılı olmayan ölçüde yoğurt tüketilmelidir.
Üzüm,mandalina,armut,şeftali,kayısı,kiraz,malta eriği, Trabzon hurması çiğ olarak tüketilebilecek meyvelerdir.
Salata olarak domates, marul, maydanız, dereotu, semizotu ve mısır tercih edilmelidir.
Taze fasulye, ıspanak, semizotu, kabak, bezelye, bamya ve enginar, bol bol tüketilmesi gereken sebzelerdir.
Hem validede hem de bebekte bağırsak gazı ve de kabızlık oluşmaması hedefiyle ananın tüketirken dikkat etmesi gereken besinler şöyledir: Süt ve sütlü tatlılar (sütteki laktoza karşı hassasiyet varsa yoğurt ve peynir dahil), gazlı içecekler, alkollü içecekler, bakliyat, soğan, soya, turp, brokoli, her cins lahana, karnabahar,patlıcan, elma, muz, karpuz,kavun, havuç, ramazan pidesi üzere mayalı hamurlar, kereviz ve salatalık.