![bebeklerde-huysuzluk-buyume-ataklari.jpg](http://cdn.pudra.com/8801/620x400/bebeklerde-huysuzluk-buyume-ataklari.jpg)
Büyüme ve gelişme evlat sıhhatinin en değerli göstergesidir. Büyümenin en süratli olduğu devir ana karnındaki devirdir. Bebeklerde birinci altı ayda büyüme ana karnındaki fetusun büyümesi üzere süratlidir. Altıncı aydan sonra büyüme suratı düşmeye başlar.
Birinci yaşta tartı veladet tartısının üç katına ulaşır, uzunluk ise tevellüt uzunluğunun yüzde 50'si kadar, ortalama 25 santim kadar uzar. Tekrar birinci yaşta dimağ gelişimi de çok süratlidir. Baş etrafı 12 santim kadar artar. İlerleyen aylarda dönme, oturma, emekleme, yürüme, konuşma üzere beceriler kazanırlar. Büyüme kimi periyotlarda daha süratlidir.
Büyüme atakları nedir? Büyüme atakları hangi aylarda olur?
- Bebeğin daha süratli kilo aldığı, uzunluğunun uzadığı, baş muhitinin büyüdüğü, yeni beceriler kazandığı periyotlara büyüme atağı denir.
- Büyüme atakları 1-3 hafta, 6-8 hafta, 3-6 ay civarı ortaya çıkar, birkaç gün kadar sürer.
- Büyüme atağı periyotlarında bebekler daha iştahlı olur.
- Üç saat ara ile emen bebek daha sık emmek isteyebilir. Velev valideler, "sütüm yetmiyor" derdine kapılabilir. Lakin unutmayalım ki bebek emdikçe, uyaran artığı için ana sütü artar.
- Mama ile beslenen bebekler ise evvelki aldığı ölçüler ile doymaz, daha çokça isteyebilir. Ek azık ile beslenen bebeklerde de porsiyonlar büyür.
- Büyüme atağı periyodunda bebeğin uyku nizamı değişir. Kimi bebekler daha sık uyanırlar, gece birkaç sefer uyanarak emmek isteyebilirler.
- Gündüz uykuları azalabilir, daha huysuzdurlar. Birtakım bebekler ise daha uzun uyuyabilir. Bazen de mızmız olurlar, hiçbir şey onları şad etmez.
- Bebek, büyüme atağı devirlerinde yeni beceriler kazanır. Örneğin oyuncağını yakalayabildiği, dönmeye başladığı yahut desteksiz oturabildiği fark edilir.
Hastalıklarda da bebeklerde huzursuzluk, uykusuzluk, sık uyanma üzere misal durumlar olur. Büyüme ataklarını bunlarla karıştırmamak gerekir. Mahsusen ateş varsa kesinlikle evlat doktoruna danışılmalıdır.
Yakınmalar büyüme atağı ile ilgili ise ana sabırlı olmalıdır. Sütüm azaldı mı telaşı validenin süt imalatını etkileyebilir. Ana beslenmesine dikkat etmeli, bol likit almalı, süt prodüksiyonunu artıran çaylar ve besinler yemelidir. Sonuçta bebeğini sık emmesi de süt ölçüsünü artır.
Uyumayan, huzursuz, mızmız bebeklerde ailenin öbür bireyleri anaya yardımcı olabilir. Anadaki uykusuzluk ve yorgunluk da süt imalatını azaltır.
Büyüme atağı süreksiz bir periyottur. Valideler sabırla yaklaşmalıdır. Bebeğiniz size ne yapmanız gerektiğini söyler. Bazen daha çokça kucak, emmek isteyebilirler. Bebeğinizi dinlemeniz bu devri atlatmanıza yardımcı olacaktır.