iltasyazilim
FD Üye
Bebeklerde süt yerine kullanılan mamalar
Bebeklerde süt yerine mamalar
Bebeklerde süt
Hayvan sütlerinden anne sütü yerine kullanılan mamalar yapılmakta ve bir takım mineral ve vitaminlerce zenginleştirilmekte, kısa sürede bozulmayacak biçimde, kutulara konulmaktadır Kutular üzerinde, mamanın bileşimi, nasıl kullanılacağı, hangi aylarda ne değin suya kaç ölçek konacağı yazılıdır Kutuda ölçek de bulunur Anne sütü yerine kullanılan bu mamalar çeşitli isimler aşağıda satılır Sıradan bebeklerin beslenmesinde kullanılmak üzere yapılanlar yanında, çelimsiz ve hasta bebekler için hazırlanan mamalar da vardır Ülkemizde de değişik mamalar yapılmaktadır
Hiçbir mama anne sütünün yerini tutamaz Anne sütü bulunduğu sürece, bebekleri mamalarla beslemeye özenmemelidir Bu konudaki tüzük ve yönetmeliklere, emin standartlara uygunluğu ambalajı veya etiketi üzerinde gösterilmemiş hazır mamalar kullanılmamalıdır
Süt tozu süt suyunun tümüne yakın bir bölümünün özel yöntemlerle uçurulmasıyla elde edilir Süttozu, madeni kaplarda ve özel plastik torbalarda hava almayacak ambalajlar içinde satılır Yağlı ve yağsız süttozları vardır yağsız olanı yağlı olanından daha uzun süre bozulmadan dayanır Kapalı olarak serin yerde saklanır Süttozundan içme sütü yapılabilir, yoğurt ve sütlü tatlılar yapmada da yararlanılır Süt bulunmadığı zamanlarda çocuk beslenmesinde de süttozu kullanılabilir Süttozu ambalajındaki tarifeye kadar sulandırılır Süttozundan süt elde etmede, kaynatıldıktan sonradan ılıtılmış su kullanılır Bayatlamış, bozulmuş, koku oluşmuş süttozu, çocuk beslenmesinde ve diğer amaçla kullanılmamalıdır
Yoğurt ; Süt,önce açıklandıgı gibi 510 dakika kaynatılır Kaynatma süresi 10 dakika geçmez Elin dayanacağı sıcaklıkta, 1 litre süte bir çorba kaşığı değin yoğurt en ince ayrıntısına kadar ezilerek katılır Karıştırıldıktan sonra kapağı kapatılıp kalın bir örtüyle sarılır ve mayalanmaya bırakılır Yoğurt 56 saat içinde tutar Serin yerde bekletiliristenirse,süttozundan da yogurt yapılır
Çocuğa her yaşta yoğurt verilebilir Sıcak mevsimlerde soğutucu olmazsa ailelerin sütü bozulmadan bekletmeleri zordur Yoğurt ise basit bozulmaz zararlı mikroplar kolay üremez Jurnal yapılmış yoğurt ,çırpılarak süt bebeğe verilir
Alışılagelmiş süt alan bebeklerde 1,52,0 aylıktan sonradan yoğurt verilebilir Önce bir çorba kaşığı dek verilebilecek miktarı bir nehir bardağına çıkarılır Yoğurt ara sıra az miktarda şekerde konabilir
Muhallebi ise pirinç unundan veya buğday unundan yapılabilir Silme yemek kaşığı un, bir orta büyüklükte su bardağı dek sütte ezilir,ateşte karıştırılarak pşirilir Ateşten indirilmeye yakın bir silme yemek kaşıgı dan şeker eklenir
Bebeğe muhallebi verilmeye 1,5 2,5 aylıktan daha sonra başlanabilirönce çorba kaşıgı dek verilmeye başlanarak bir küçük kaseye çıkarılırMuhallebi şişeden (biberondan) sulu yapılır, un eksik olur *
Bebeklerde süt yerine mamalar
Bebeklerde süt
Hayvan sütlerinden anne sütü yerine kullanılan mamalar yapılmakta ve bir takım mineral ve vitaminlerce zenginleştirilmekte, kısa sürede bozulmayacak biçimde, kutulara konulmaktadır Kutular üzerinde, mamanın bileşimi, nasıl kullanılacağı, hangi aylarda ne değin suya kaç ölçek konacağı yazılıdır Kutuda ölçek de bulunur Anne sütü yerine kullanılan bu mamalar çeşitli isimler aşağıda satılır Sıradan bebeklerin beslenmesinde kullanılmak üzere yapılanlar yanında, çelimsiz ve hasta bebekler için hazırlanan mamalar da vardır Ülkemizde de değişik mamalar yapılmaktadır
Hiçbir mama anne sütünün yerini tutamaz Anne sütü bulunduğu sürece, bebekleri mamalarla beslemeye özenmemelidir Bu konudaki tüzük ve yönetmeliklere, emin standartlara uygunluğu ambalajı veya etiketi üzerinde gösterilmemiş hazır mamalar kullanılmamalıdır
Süt tozu süt suyunun tümüne yakın bir bölümünün özel yöntemlerle uçurulmasıyla elde edilir Süttozu, madeni kaplarda ve özel plastik torbalarda hava almayacak ambalajlar içinde satılır Yağlı ve yağsız süttozları vardır yağsız olanı yağlı olanından daha uzun süre bozulmadan dayanır Kapalı olarak serin yerde saklanır Süttozundan içme sütü yapılabilir, yoğurt ve sütlü tatlılar yapmada da yararlanılır Süt bulunmadığı zamanlarda çocuk beslenmesinde de süttozu kullanılabilir Süttozu ambalajındaki tarifeye kadar sulandırılır Süttozundan süt elde etmede, kaynatıldıktan sonradan ılıtılmış su kullanılır Bayatlamış, bozulmuş, koku oluşmuş süttozu, çocuk beslenmesinde ve diğer amaçla kullanılmamalıdır
Yoğurt ; Süt,önce açıklandıgı gibi 510 dakika kaynatılır Kaynatma süresi 10 dakika geçmez Elin dayanacağı sıcaklıkta, 1 litre süte bir çorba kaşığı değin yoğurt en ince ayrıntısına kadar ezilerek katılır Karıştırıldıktan sonra kapağı kapatılıp kalın bir örtüyle sarılır ve mayalanmaya bırakılır Yoğurt 56 saat içinde tutar Serin yerde bekletiliristenirse,süttozundan da yogurt yapılır
Çocuğa her yaşta yoğurt verilebilir Sıcak mevsimlerde soğutucu olmazsa ailelerin sütü bozulmadan bekletmeleri zordur Yoğurt ise basit bozulmaz zararlı mikroplar kolay üremez Jurnal yapılmış yoğurt ,çırpılarak süt bebeğe verilir
Alışılagelmiş süt alan bebeklerde 1,52,0 aylıktan sonradan yoğurt verilebilir Önce bir çorba kaşığı dek verilebilecek miktarı bir nehir bardağına çıkarılır Yoğurt ara sıra az miktarda şekerde konabilir
Muhallebi ise pirinç unundan veya buğday unundan yapılabilir Silme yemek kaşığı un, bir orta büyüklükte su bardağı dek sütte ezilir,ateşte karıştırılarak pşirilir Ateşten indirilmeye yakın bir silme yemek kaşıgı dan şeker eklenir
Bebeğe muhallebi verilmeye 1,5 2,5 aylıktan daha sonra başlanabilirönce çorba kaşıgı dek verilmeye başlanarak bir küçük kaseye çıkarılırMuhallebi şişeden (biberondan) sulu yapılır, un eksik olur *