iltasyazilim
FD Üye
Malzemeler
Hamuru için:
1 adet
yumurta
12 su bardağı
yoğurt
12 su bardağı
zeytinyağı
34 su bardağı
ılık süt
14 su bardağı
ılık su
12 paket
yaş maya (21 gram)
12 yemek kaşığı
toz şeker
3,5 su bardağı
un
12 tatlı kaşığı
tuz
İçi için:300 gram
az yağlı beyaz peynir
14 demet
maydanoz
Üzeri için:1 adet
yumurta sarısı
1 yemek kaşığı
ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı
çörek otu
Püf Noktası
Hazırladığınız poğaçaların büyüklüklerine göre adet sayısı değişiklik gösterebilirHamuru mayalandırma süresine dikkat edin, ılık olması gereken malzemeler dışında kullandığınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edinUnu yavaş yavaş ekleyip hamuru yoğurma işlemini sürdürün Kullandığınız un oranı 12 su bardağı kadar azalıp artabilir
Pişirme Önerisi
Bayatlamayan poğaçayı; peynir yerine kavrulmuş kıyma, közlenmiş patlıcan, haşlanmış patates gibi arzu ettiğiniz iç harçlarıyla da hazırlayabilirsiniz
Nasıl Yapılır?
Ilık su ve sütü geniş bir karıştırma kabına alın Yaş maya ve toz şekeri ekleyip karıştırdıktan sonra mayanın aktive olması için 10 dakika kadar bekletin
Maya tamamen eridikten sonra zeytinyağı, yoğurt, yumurta ve tuzu katın Tüm malzemeyi elinizle karıştırın
Elenmiş un ve tuzu azar azar ekleyip hamuru toparlanana kadar yoğurmaya başlayın
Yumuşak ve yapışmayacak bir kıvamda bir hamur elde ettiğiniz zaman üzerini nemli bir bezle kapatıp 50 dakika kadar oda ısısında dinlendirin
İç harç için; maydanoz yapraklarını incecik kıyın Rendelenmiş az yağlı beyaz peynirle karıştırın Arzu ettiğiniz baharatları ilave edin
Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp avuç içinizde açın Orta kısımlarına hazırladığınız iç harçtan bir tatlı kaşığı kadar katıp yuvarlayarak kapatın
Tepsiye aralıklı olarak dizdiğiniz hamurların üzerine ayçiçek yağıyla çırpılmış yumurta sarısı sürün Tepsi mayası olarak da bilinen son mayalandırma işlemi için 1015 dakika kadar bekletin
Önceden ısıtılmış 180 derecede 2530 dakika pişirin Sevdiklerinizle birlikte afiyetle yiyin
Hamuru için:
1 adet
yumurta
12 su bardağı
yoğurt
12 su bardağı
zeytinyağı
34 su bardağı
ılık süt
14 su bardağı
ılık su
12 paket
yaş maya (21 gram)
12 yemek kaşığı
toz şeker
3,5 su bardağı
un
12 tatlı kaşığı
tuz
İçi için:300 gram
az yağlı beyaz peynir
14 demet
maydanoz
Üzeri için:1 adet
yumurta sarısı
1 yemek kaşığı
ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı
çörek otu
Püf Noktası
Hazırladığınız poğaçaların büyüklüklerine göre adet sayısı değişiklik gösterebilirHamuru mayalandırma süresine dikkat edin, ılık olması gereken malzemeler dışında kullandığınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edinUnu yavaş yavaş ekleyip hamuru yoğurma işlemini sürdürün Kullandığınız un oranı 12 su bardağı kadar azalıp artabilir
Pişirme Önerisi
Bayatlamayan poğaçayı; peynir yerine kavrulmuş kıyma, közlenmiş patlıcan, haşlanmış patates gibi arzu ettiğiniz iç harçlarıyla da hazırlayabilirsiniz
Nasıl Yapılır?
Ilık su ve sütü geniş bir karıştırma kabına alın Yaş maya ve toz şekeri ekleyip karıştırdıktan sonra mayanın aktive olması için 10 dakika kadar bekletin
Maya tamamen eridikten sonra zeytinyağı, yoğurt, yumurta ve tuzu katın Tüm malzemeyi elinizle karıştırın
Elenmiş un ve tuzu azar azar ekleyip hamuru toparlanana kadar yoğurmaya başlayın
Yumuşak ve yapışmayacak bir kıvamda bir hamur elde ettiğiniz zaman üzerini nemli bir bezle kapatıp 50 dakika kadar oda ısısında dinlendirin
İç harç için; maydanoz yapraklarını incecik kıyın Rendelenmiş az yağlı beyaz peynirle karıştırın Arzu ettiğiniz baharatları ilave edin
Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp avuç içinizde açın Orta kısımlarına hazırladığınız iç harçtan bir tatlı kaşığı kadar katıp yuvarlayarak kapatın
Tepsiye aralıklı olarak dizdiğiniz hamurların üzerine ayçiçek yağıyla çırpılmış yumurta sarısı sürün Tepsi mayası olarak da bilinen son mayalandırma işlemi için 1015 dakika kadar bekletin
Önceden ısıtılmış 180 derecede 2530 dakika pişirin Sevdiklerinizle birlikte afiyetle yiyin