Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Bekr Sıdkı Visali Kimdir

Bekr Sıdkı Visali Kimdir
0
142

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Bekr Sıdkı Visali hayatı

Bekr Sıdkı Visali hakkında bilgi

Bekr Sıdkı Visali 1880 yılında Manisanın Kula ilcesinde doğdu Babası Mollazade Hacı Mehmed Efendidir Bekr Sıdkı Visali Anadoluda yetişen velilerdendir İlk tahsiline Kulada başladı İlim oğrenmek icin babasının rızası ile İstanbula gitti Fatih Camii Medresesinde uzun yıllar ilim oğrendikten sonra icazet, diploma aldı Bu arada tasavvuf yolunu, Sami Niyazi Uşşaki Efendiden oğrendi Onun sohbetlerinde kemale geldi

Hocası Sami Niyazi Uşşaki Efendi, talebelerine sık sık; “Akşam ne ruya gordun? diye sorardı Bir gun Bekr Sıdkı Efendiye sorunca; “Efendim ruyamda bir meydanlıkta at koşusu vardı Her at uzerinde bir kişi vardı Ben ise birbiri uzerine binmiş dort atın en ustundekine binmiştim Atlar koşuya başladıktan sonra, benim bindiğim atlar en one gecti ve hedefe en once vardım Orada bizlere bakan kalabalık, Bekr Efendi kazandı, diye bana iltifat ettiler diye anlattı Sami Niyazi Uşşaki de; “Oğlum Bekr! Sen dort ilme kavuşacaksın Birinci at şeriat, ikinci at tarikat, ucuncu at hakikat, dorduncu at ise marifet ilmine işarettir buyurdu

Bekr Sıdkı Visali, ilim tahsilini tamamladıktan sonra Kulaya dondu Bir muddet halı ticaretiyle meşgul oldu Fahri olarak, camilerde insanlara doğru yolu anlattı Bir sure sonra İzmire yerleşerek taliplerine ilim oğretti

Bir gun talebeleri ile sohbet ederken bir talebenin kalbine kotu bir vesvese geldi Bekr Sıdkı Efendi talebelerine tebessum ile bakıp sohbet ederken, kalbine kotu bir vesvese gelen talebeye bakmaz oldu Talebe o anda hatasını anlayıp, Allahu tealaya yalvardı ve sessizce gozyaşı doktu Bir sure sonra Bekr Visali Efendi tekrar o talebeye tebessum ile muamele ederek; “Hocanın yanında, kalbinizi kotu şeylerden koruyun buyurdu

İnsanlara doğru yolu anlatmakla omrunu geciren Bekr Visali Efendi, 1962 senesinde İzmirde vefat etti Bekr Sıdkı Efendinin şiirlerinin toplandığı Hakikat ve Marifet Sırları isimli bir anı vardır Divanından bazı bolumler:

KASÎDEİ VUSLAT

Allah Allah ilahi

Gosteresin cemali

Duştum fena mulkine

Cıkarırsın bekayı

Tevekkul dağı ucuncu

Cıkarır kalpten sivayı

Sabır suyu dorduncu

Tasfiye eder kalbini

Rıza bahcesi beşinci

Razıdır kahri lutfu

Teslim yuları altıncısı

Gorur onu Rabbihası

Gulistan marifet yedinci

İlmi ledundur dersi

Muhabbet bostan sekizinci

Girer meclisi nebiyi

Meratibi aşktır dokuzuncu

İcer şarabı aşkı

Vuslatı Cemal onuncu

Tamam olur miracı

Visali kemter kulunu

Tevfik eyle menzili

Guctur sulUkun yolu

Bekliyorum lutfunu

Allah Allah ilahi

Gosteresin Cemali

Duştum fena mulkune

Cıkarırsın bekayı

DUNYANIN PARASINA VE MALINA ALDANMAYIN

Ey gaflet uykusuna dalmışlar! Artık uykudan uyanınız Şimdi uyuyacak zaman değildir Ey kerim olan Allahu tealadan yuz cevirenler! Siz Ondan yuz cevirip haddi aşıyorsunuz Allahu tealanın sayısız nimetleri icindesiniz Dunyanın parasına, malına, mulkune kalbinizi bağlamayın Bir gun gelip, her şey yok olup, elinizden cıkacak Ancak Allahu teala ve Onun sevdiği, beğendiği ameller kalacaktır Ovalara ve collere sığmayan orduları olan nerede o azgın, taşkın Firavnlar? Nerede o gelmiş gecmiş krallar, hukumdarlar? Nerede onların medhedicileri? Nerede onların siyah bayrakları ve sancakları? Nerede o dunyanın doğusuna ve batısına sahib olan İskender? Nerede ilim irfan sahipleri? Nerede vefalı dostlar, kardeşler, yakınlar? Onların yaşadıkları yerleri gez gor ve onlardan haber sor Neticede hepsinin oldukleri haberini alırsın Ummetlerden nicesi toprak altında olup, kalbleri de hasret ile doludur Onlar himaye, koruma altında idi Onlar ve yaşadıkları vakitler de olup gitti Zaman, esef ederek onlar icin ağlamakta ve yaşlar dokmektedir Dun onların hepsi evlerinde yaşamakta idi Bu gun ise, toprak altında kemik ve toz yığını halindedirler Dunya durdukca salat ve selam, Muhammed aleyhisselamın ve alinin uzerine olsun

1) En Yakın Yol (Sıddık Naci Eren); s157

858,475Konular
981,251Mesajlar
29,551Kullanıcılar
Üst Alt