Etraf ve Şehircilik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı “Belediyelere birinci kez atanacak memurların imtihan ve atama yönetmeliği”nin yeni düzenlemesi yürürlüğe girdi.
Yeni yönetmeliğe nazaran, bundan sonra belediyeler ve bağlı kuruluşlar ile bunların üyesi olduğu mahalli yönetim birliklerinin takımlarına yapılacak atamalarda hem İçişleri Bakanlığı hem de Etraf ve Şehircilik Bakanlığı'ndan müsaade alınacak. Vilayet özel yönetimleri ile bunların üyesi olduğu mahalli yönetim birliklerinin takımlarına yapılacak atamalarda İçişleri Bakanlığı'ndan müsaade alınacak.
Vilayet özel yönetimleri ile belediyelerin birlikte üye oldukları mahalli yönetim birliklerinin takımları için ise Etraf ve Şehircilik Bakanlığı'ndan müsaade alınacak. Bakanlıklardan müsaade çıkmaması halinde takımlara atama yapılamayacak. Belediyeler daha evvel bu mevzuda yalnızca İçişleri Bakanlığı ile muhatap oluyordu.
5 KATI ADAY YARIŞACAK
Belediyeler, atama yapılacak takım sayıları ile bu takımların sınıf, unvan ve derecelerini Resmî Gazete ile ilan edecek. Bu ilanlar belediyelerin ve Cumhurbaşkanınca belirlenen kurumun internet sitesinden duyurulacak.
Belediyeler, adayları KPSS puanlarına nazaran sıralayarak, en yüksek puanlı adaydan başlamak üzere atama yapılacak boş takım sayısının 5 katı oranında adayı imtihana çağıracak.
İmtihana girmeye hak kazanan adaylar ve KPSS puanları yönetimin internet sitesinde ilan edilecek. Atama bekleyen memur adayları, atamaların en yüksek puan alandan başlayarak sıralamayla alınmasını, torpil ihtimallerinin yaşandığı kelamlı imtihanların ise kaldırılmasını bekliyorlardı. Lakin yeni yönetmelikte bu beklentileri karşılayacak değişiklikler yok.
Erdoğan Süzer/Sözcü