Bendir bendir çeşitleri bendirin özellikleri bendirin tarihçesi tarihçesi fiyatları Bendir Bendir, Alışılmış Türk Müziğinde kullanılan esas vurmalı ritim çalgılarından biridir Zilsiz büyük tef, nakkare ve kudümle birlikte kullanılır Derisinin iç yüzüne boydan boya gerilen kiriş doğruca benzer anda iki değişik tını çıkarabilir Bendir, Herzamanki Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi zikr musikisinde daire ya da def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (bilhassa Fas ve Cezayir'e) özgü biçimidir Mağrip Arapçasından alınan bendir adı Türkiye'de 1980'lerden sonradan yaygın kullanıma kavuşmuştur Genel Olarak 40 ila 55 cm çapında daire şeklindeki bir kasnağa cilt germek suretiyle üretim edilen bendirin keskin bir özelliği, rezonans temin etmek nedeniyle iç tarafına gerilen iplerdir Aynı çalgı 12 yüzyıldan itibaren Ortaçağ Avrupa müziğinde timbre veya tymbre (Fransızca) adıyla yaygın olarak kullanılmıştır Arapça adın Fransızcadan aktarılmış olması kuvvetli olasılıktır Türkiye'de son dönemlerde başvuru alanı yaygınlaşmaya başlamış olup , ilahi müziğinin yanına Türk Halk Müziği'nde en çok kullanılan ritim aleti olmuşturBunun yanına Türkçe rock parçalarda da ara sıra görülebilmektedir Standart çapı 52 cm'dir Ses kalitesi bendirin kasnağına ve maddesine göre değişir Plastikten veya deriden yapılır Deriden yapılan bendirlerde kasnaklardaki vidaları sıktıkça ses tonu değişir, bununla beraber anlamakkibrit yardımıyla cilt 2 dakika dek ısıtıldığı süre daha nitelikli ses elde edilir 154923 154923 bendir5c924ef9bbbendir5c924ef9bb http:uploadwikimediaorgwikipediacommonsthumb669Bendir580pxBendir