Benim Adım KARTANESİ arial, helvetica, sansserifBenim adım kartanesi Bir bulutun karnından doğdum Ama hikâyem, Afrika’nın uçsuz bucaksız çöllerinde başladı “Bir kar tanesinin hikâyesi nasıl olur da çöllerde başlar? diye meraklandıysanız, anlatacaklarımı dinlemelisiniz Daha önce böyle bir hikâye dinlemiş olsanız bile, dinleyin beni Çünkü bir kar tanesinin hikâyesi, bir diğer kar tanesinin hikâyesiyle—kesin olun—katiyen aynı değildir arial, helvetica, sansserifBir gün çölde bir esinti çıktı Kum tepeleri, develer gibi ordan oraya yürüyor, bir yerde kaybolurken, bir başka yerde yeniden oluşuyordu Ben o zamanlar bir kum tanesinden çok daha küçük bir toz zerreciği idim Kendimi bir anda rüzgârın kanatları altında buldum Şipşak gökyüzüne yükseliyor, çölün benden uzaklaşmasını heyecanla seyrediyordum arial, helvetica, sansserifDaha önce, hiç bu değin yükseklere çıkmamıştım arial, helvetica, sansserifYükseldim yükseldim yükseldim arial, helvetica, sansserifYükseldim ve kendimi iri bembeyaz bir bulutun içinde buldum Bulut, ayrıca fazla nemli, ayrıca de çok soğuktu Özellikle de, benim gibi çölden gelen bir toz zerresi için arial, helvetica, sansserifBir dağ değin büyük olan bulut, gökyüzünde hızla yol alıyordu Denizler geçiyordum, dağlar geçiyordum, ormanlar geçiyordum, şehirler geçiyordum arial, helvetica, sansserifBİR GÜN umulmadık bir şey oldu Etrafımda ufacık buz zerrecikleri oluşmaya ve oluşan buz zerrecikleri bana yaklaşmaya başladı Adamakıllı yanıma yakında olacak olan buz zerrecikleri ise bana tutundu arial, helvetica, sansserifBana tutunan o buz zerreciklerine diğer buz zerrecikleri tutunuyordu Onlara da diğer buz zerrecikleri… Her tarafımdan ufacık kollar uzamaya başladı Sonradan, o kolların üzerlerinden başka kollar çıktı ve onlar da uzadı Uzayan o kolların üstünde ise, tekrar başka diğer kollar çıkmaktaydı arial, helvetica, sansserifKısa bir süre sonradan, etrafımda özgün güzellikte buzdan bir çiçek oluştu Sağıma soluma baktığımda, benimle birlikte gelen sayısız toz zerreciğinin her bir tanesinin, böyle bir çiçeğe dönüştürüldüğünü gördüm En fazla şaşırdığım şey ise, hiçbirimizin bir başkasına benzememesiydi Size, “Bir kar tanesinin hikâyesi, asla bir başka kar tanesinin hikâyesinin aynısı değildir demiştim yok mi? arial, helvetica, sansserifAşağıya inme zamanının gitgide artarak yaklaştığını hisediyordum Oysa, korkuyordum Biz burada milyarlarca kar tanesiydik Daima birlikte aşağıya nasıl inecektik? pek narin birer çiçeğe dönmüştük ama, yeryüzüne inerken kolumuz kanadımız kırılmayacak mıydı? Birbirimize çarpa çarpa şekilsiz iri kütleler oluşturup, aşağıda yaşayanların üzerine, bu dağ gibi buluttan, çığ gibi düşmememiz için, anlaşılan hiçbir sebep yoktu arial, helvetica, sansserifBir ses bana, “Korkma! dedi “Sen küçücük bir toz zerreciği idin Seni bir kum denizi içinden, alıp bir bulutun karnında eşsiz bir çiçeğe dönüştüren Allah’a itimat et Korkma! arial, helvetica, sansserifKorkmadım Kendimi bıraktım ve her zerremde, bir melek kanadının yumuşaklığını hissettim İçim, sonsuz bir huzurla doldu arial, helvetica, sansserifNihayet sıra geldi Buluttan aşağıya içten süzülmeye başladım Uçtum uçtum uçtum… arial, helvetica, sansserifUçtum ve içinde öyle fazla çocuğun, neşe içinde kuşlar gibi cıvıldaşıp oynaştığı iri bir bahçeye konuverdim arial, helvetica, sansserifÇocuklar dizlerine kadar gelen karın üzerinde koşuyor, kayıp düşüyor ve birbirlerine kar topları atıyorlardı Sonra içlerinden birkaçı, çok büyük kartopları yapmaya başladı Üç büyük kartopunu üst üste koyarak bir kardanadam yaptılar Kömürden gözleri ve, havuçtan burnu olan bir kardanadamdı bu Başında bir beresi, boynunda da, bir kaşkolu vardı arial, helvetica, sansserifİŞTE dostlar benim hikâyem bu değin Şu Anda o kardanadamın kömür gözlerinin tam ortasında duruyorum arial, helvetica, sansserifEvet biliyorum bu yalnızca kardan bir adam Üstelik çok yakında eriyip gidecek bir kardan adam Lakin yine de, beni, miniminnacık bir toz zerresiyken, bir bulutun karnında eşi yarı olmayan bir kar tanesine dönüştüren; sonradan bir meleğin kanatları aralarında, sağ salim yeryüzüne indiren ve kardan da olsa ve öyle yakında eriyip gidecek de olsa, ADAM olmayı nasip eden Rabbime hamd ediyorum arial, helvetica, sansserifÖzkan Öze