Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Beraat kandili Hutbe

Beraat kandili Hutbe
0
113

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Temize Çıkma kandili Hutbesi

Patent kandili cuma hutbesi

Muhterem Müslümanlar!
Cenabı Hakk'ın kullarına maddî ikramları olduğu gibi manevî ihsanları da vardır Bu ihsana eren kimseler büyük bir mazhariyete nail olurlar

Rabbimizin bize olan maddî ve manevî lütufları İlâhî ikramları arasında kutsal geceler de vardır Bunlara «Gaz Lambası geceleri» adı verilmektedir Bu gecelerden biri de Berat gecesidir

Patent kelimesi berâet'in kısaltılmışıdır BERAT borçtan isnad edilen suçtan kurtulmak mânasına gelmektedir dahası berat devlet kadar vazifelilere bahşedilen ferman (ödev mucibi) ne; Ödenilen aidat karşılığında mükelleflere verilen makbuza da denilmektedir

Cenabı Adalet okuduğumuz âyeti kerimelerde buyurmaktadır ama:

«Ha nüm (Halâl ile haramı vesair hükümleri) dobra dobra gösteren (bu) kitaba ant ederim ki hakikat biz onu mübarek bir gecede indirdik Gerçek biz (onunla kâfirlerin uğrayacakları azabı) haber vericileriz (O bir gecedir fakat) her hikmetli iş nezdimizden sâdır olan bir emirle o vakit aynlır» (3)

Kur'ânı Kerim patent gecesinde Levhi Mahfuz'dan dargın ve bir tüm hâlinde dünya göğüne indirilmeye başlanmıştır Bu gecenin mübarek oluşunun başlıca sebebi de bundadır

Kur'ânı Azimüşşan inmezden önce insanoğlunun efkârını dalâlet kalbini küfür bulutlan kaplamıştı insan mabudı hakikîyi bırakmış taşlara ağaçlara ve putlara tapmaya başlamıştı Abdin ibadet ve itaat bağları kopmuş insan denilen varlık tefessüh edip kokmuştu

Canice ve rezaletler sayılamayacak dek çok yazılamayacak kadar basmakalıp idi

işte bu duruma gelen yeryüzüne Kur'ânı Kerim'in inmesinin birinci kademesi Şâbânı Şerifin onbeşinci gecesine rastlantı ettiğinden nedeniyle bu gece müstesna bir değer taşımaktadır Bu gece hürmetine çoğu günahlar bağışlandığı için BERAT GECESi adını almıştır

Ibni Mâce'nin Hazreti Ali (ra) den rivayet ettiği bir hadîsi şerifte buyrulmaktadır ama:
«Sabânın alt (onbeşinci) gecesi olduğu süre gecesinde (ibadet için) kalkınız Gündüzünde oruç tutunuz Zira Allahü Teâlâ gün batımı üe (beraber) dünya semasına rahmetiyle tecelli eder de (şöyle) buyurur: BiR MAĞFİRET DİLEYEN YOK MU ONU BAĞIŞLAYAYIM!

bîr rızık isteyecek yok mu ona rızık vereyim; bir acıklı YOK MU (istesin de) SAĞLIK DURUMU VEREYİM! Bu (ağırlama) tanyeri ağanncaya dek devam eder»

Muhterem Müslümanlar!
Bu gecede beş büyük haslet vardır:

Birincisi: Hikmetli her iş bu gece tefrik ve vazife sahiplerine tevzi olunur Levhi Mahfuz'daki İlâhî takdirler arasından o sene içinde akım edecek hadise ve şüunâtın istinsahına bu geceden itibaren başlanır ve Kadir gecesinde tamamlanır

Erzakla ilgili nüsha Mikâil aleyhisselâma harb yer sarsıntısı ve diğer felâketlerle ilgili nüsha Cebrail aleyhisselâma; kulların işleriyle ilgili nüsha Hazreti Azrail'e verilir

ikincisi: Bu gece yapılan ibadetin fazileti pek büyüktür Hazreti Âişe validemiz şöyle naklediyor: Bir gün Hazreti Peygamber yanıma girdi elbisesini çıkardı Azıcık durduktan sonra her tarafta giyindi Müştereklarımdan birinin yanında gidecek diye beni bir kıskançlıktır aldı O dışarı çıkınca ben de peşine takıldım Bakiü'lGarkad denilen kabristana vardı Mü'minlere ve şehidlere duâiar etti Kendi yaptığımdan kendim utandım ve «Anam babam sana feda olsun Sen Rabbinin rızası ardındaki bense dünya peşindeyim» diyerek geri döndüm Biraz sonra Resûlullah da içeri girdi Benim sıkça nefes alışımın sebebini sordu Kendisine olup bitenleri anlattım Buyurdular fakat:

«Allah'ın Resulü sana adaletsizlik edecek diye mi korkuyorsun?» Resûli Ekrem elbisesini çıkardıktan daha sonra «Bu gece ibadet yapmama müsaade eder misin?» dedi ben de:

«Anam babam sana feda olsun evet cevabını verdim» Namaz kümayk başladı Bir ara secdede öyle çok kaldı fakat endişelendim ve yoklarken elim ayağına dokunmuş olacak ancak kımıldadı Ben de hayatta olduğuna kanaat getirerek sevindim Secdede şöyle dua ediyor
du:
«Ya Allah azabından afvine sığınıyorum gadabından rızana iltica ediyorum Senden sana sığınıyorum Hiçbir senayı senin nefsine aleyhinde olan senana denk saymıyorum» Sabah olunca durumu kendisine haber verdim «Bunları ayrıca öğren hem de başkalarına öğret Bunları bana Cebrail öğretti» buyurdu

Üçüncüsü: Cenâbı Hak bu gecede Benî Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca ümmeti Muhammed'e rahmet eder
Dördüncüsü: Mağfiretin husulüdür Peygamber Efendimiz buyuruyor ki:

«Bana Cebrail aleyhisselâm geldi ve dedi ama: Şu Şaban ayının yansı (Berat) gecesi (değil mu?) O gecede Allah için Benî Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca azâdhlar vardır Allah bu geçer
müşrike fazla buğuzkâr kimseye akrabalık (münasebetin) i kesene cömertlik taslayana başlıca babasına isyan edene ve şarap düşkünü ayyaşa (rahmet nazarı ile) bakmaz»

Beşincisi: Bu gece Peygamber Efendimiz'e şefaat selâhiyetinin tamamı verildi Şöyle ancak: Peygamber Efendimiz Şaban ayının onücüncü gecesi ümmetine şefaat yapabilmek için Allahü Teâlâ'ya niyazda bulundu Kendisine ümmetinin üçte birine şefaat etme selâhiyeti verildi Ümmetine son derece düşkün yer alan Resûlullah daha artı kimseye şefaat edebilme arzusu ile yanıp tutuşmaktaydı Ondördüncü geceyi de ibadetle ihya ve Cenabı Hakk'a şefaat dileğini her yerde etti Ümmetinin üçte ikisine şefaat selâhiyeti verildi Âlemlere rahmet olarak gönderilen Efendimiz onbeşinci geceyi de ibadetle geçirdi ve Mevlâ'ya selâhiyetinin genişletilmesi için duada bulundu Bunun üzerine ümmetinin tamamına şefaat selâhiyeti verildi

Bu geceye değerinde kazandıran hususlardan biri de kıblenin Kudüs istikâmetinden Mescidi Haram tarafına çevrilmiş olmasıdır

İslâmiyetin başlangıcında namazlar Kudüs'e Beytü'lMakdis'e karşı eda edilmekte idi Resûlullah ceddi Hazreti İbrahim'in kıblesi bulunan Kabe'ye yönelerek namaz kılmak için açlık taşıyor ve vahye intiçeper ediyordu Bu hâl hicreti takiben on altı ayı aşkın bir zaman böyle devam etti

Hicretin ikinci senesi Şaban ayının onbeşinci günü Efendimiz Benî Seleme yurduna varmıştı Onların mescidinde öğle namazının farzını kıldırırken kıblenin değiştirilmesiyle ilgili şu âyeti kerime geldi:
«Biz yüzünü (vahye intizar ve iştiyakından) fazla defa göğe içten evirip çevirdiğini emin görüyoruz Hemen seni her halde hoşnud olacağın bir kıbleye döndürüyoruz (Namazda) yüzünü artık Mescidi Haram tarafına (Kâ'be semtine) çevir ilh» (4) Peygamber 'Efendimiz namaz içinde yönünü kıbleye Kâ'bei Muazzama tarafına çevirdi ve namazın çabuk kalan iki rek'atini Mescidi Haram'a doğru kıldı Bu mescide MESCÎDÜ'LKIBLETEYN adı verildi

(4) Sûrei Bakara 114
Bu gecenin feyzinden istifade olabilmek için kaza ve nafile namazlar kılmalı Kur'ân okumalı ve dua etmelidir Hatalarımıza tevbe edip Hakk'a yönelmeli ve yoksulları sevlndirmelidir

Özel Baskı *

858,497Konular
981,901Mesajlar
29,927Kullanıcılar
kalender1221Son üye
Üst Alt