Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Berat Kandili, kandiliniz mübarek olsun, 15 Temmuz

Berat Kandili, kandiliniz mübarek olsun, 15 Temmuz
0
111

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Patent Kandili, kandiliniz mübarek olsun, 15 Temmuz 2019
Patent Kandili olan bu mübarek geceyi nasıl ihya edeceğiz?
temize çıkma kandiline özelTemize Çıkma Kandili Namazı
Temize Çıkma Kandili Duası
Patent Gecesi Yapılıcak İbadetler

'Apaçık kitaba yemin olsun fakat, Biz Kur'anı kutsal bir gecede indirdik Biz, gerçekten uyarıcıyız O mübarek gecede, her hikmetli meslek katımızdan bir emirle ayırt edilir'(Duhan, 4414)

Ayette geçen, 'kutsal gece'den kasıt; Berat gecesidir Kur'ânın bu gecede, Yedinci semadan dünya semasına indirildi Kadir gecesinde ise ilk önce Peygamber Efendimize indirilmeye başlandı
Bu gecenin, dört adı vardır Kutsal gece, Berae gecesiSakk gecesi, Rahmet gecesi Ve denildi ama bununla Kadir Gecesi arasında kırk gün vardır Berae ve Sakk gecesi denilmesi hakkında da denilmiştir oysa, haraç en ince ayrıntısına kadar alındığı vakit beraetlerini (temize çıkmalarını) dile getiren bir sened yazıldığı gibi, Allah Teâlâ da bu gece mümin kullarına beraet yazar Ve denilmiştir ama bu gecede beş özellik vardır:

Bu gecenin beş özelliği vardır:

1) Bu gecede manâlı işlerin seçimi ve ayırımı yapılır

2) Bu geceyi ibadetle geçirenlere asistan olması amacıyla Allah tarafından melekler gönderilir

3) Bu gece bağışlanma ve af gecesidir

4) Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti fazla büyüktür

5) Bu gecede Peygamberimize şefaat yetkisinin tamamı verilmiştir Bu yetkinin üçte biri Şaban'ın onüçüncü günü, üçte biri Şaban'ın ondördüncü günü, geri kalan üçte biri de Şaban'ın onbeşinci günü verilmiştir

Hazreti Âişe (ranha) bu gecenin fazileti hakkında şunları anlatıyor:
Günün birinde Hazreti Peygamber yanıma girdi Elbisesini çıkardı Aradan vakit geçmeden her tarafta giyindi Bunun üzerine beni kararsızlık, kıskançlık sardı Ortaklarımdan birinin yanına gidecek sandım ve peşini peşine düşüp takip ettim Medine ’nin kabristanı olan Bakîu ’lGarkad ’da kendisine eriştim Mü ’minlere ve şehidlere istiğfar ve dua ediyordu Kendi kendime: ‘Anam babam sana feda olsun! Sen Rabb ’ının rızası uğrunda, ben ise dünya peşindeyim! ’ diyerek döndüm nefes nefese eve girdim Arkamdan da Resülüllah (tez) girdi

Neden böyle hızlı nefes alıyorsun? ’ dedi

Ben,

Anam babam uğruna feda olsun Yanıma gelip elbisenizi çıkardıktan sonradan her yerde giyindiniz, beni kıskançlık tuttu Ortaklarımdan birinin yanına gideceğinizi zannettim Nihayet sizi kabristana sırası gelmişken gördüm,dedim

Resul–ü Ekrem,

Resülüllah sana adaletsizlik edecek diye mi korkuyorsun? ’ dedi

Gerisinde Cibril geldi ve şöyle dedi:

Bu gece Şa ’bân ’ın on beşinci gecesidir Cenabı Adalet bu gecede Benî Kelb kabilesi koyunlarının sayısı dek kimseyi cehennemden âzâd eder Fakat bu gece Allah; müşriklerin, kincilerin, akrabalarıyla münasebeti kesenlerin, yaşam ve ihtişamlarına mağrur olanların, asıl ve babalarına isyan edenlerin, içki düşkünlerinin yüzlerine bakmaz

Resul–ü Ekrem, elbisesini çıkardı

Bu gece ibadet etmeme müsaade eder misiniz? buyurdu

Evet, sana anam babam feda olsun, dedim

Peygamber namaza kalktı Secdeye kapanıp uzun müddet kaldı Endişelendim, elimle yokladım Elim, ayağının altına dokununca kımıldadı Ben de sevindim Secdede şöyle niyaz ettiğini işittim:

‘Allah ’ım! azabından afvına, gazabından rızana sığınıyorum Sen ’den tekrar Sana iltica ediyorum Şânın yücedir Sana yaptığım senayı Senin kendine yaptığın senaya eşit bulmuyorum Sana lâyık bir surette hamd etmekten âcizim ’

Sabahleyin olunca bunları Resul–ü Ekrem ’e söyledim O da,

Yâ Âişe, bunları öğrendin mi? dedi

Evet yâ Resülüllah, dedim

Resuli Ekrem;

Bunları hem öğren ayrıca de başkalarına öğret Zira bunları bana Cibril öğretti ve secdede bunları okumamı ta ’lîm buyurdu ’ dedi

Sevgili Peygamberimiz (sav) buyuruyor:

Her kim bu gece yüz rekat namaz kılarsa yüce Allah ona yüz melek gönderir Otuzu ona cenneti müjdeler, otuzu ona cehennem azabından güvence verir Otuzu da ondan dünya afetlerini savarlar, On'u da ondan şeytanın tuzaklarını hilelerini savarlar

Ulu Allah bu gece ümmetine pek rahmet eder oysa Kelb kabilesinin koyunlarının kılları sayısınca

Ulu Allah bu gece bütün müslümanlara mağfiret buyurur ama kâhin, sihirbaz, yoksa çok kin güden ya da içkiye düşkün olan, yoksa esasbabasını inciten, ya da zinaya ısrarla devamlı müstesna

'Şaban ayının 15 gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun Çünkü yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve; 'tevbe eden yok mu! Onu affedeyim Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim, hastalığından şifa isteyen değil mu ona şifa vereyim Değil mu şunu isteyen değil mu bunu isteyen' der Bu koşul, sabaha değin devam eder'
'Ameller, bu ayda âlemlerin Rabb'ı yüce Allah'a talep edilir Ben de amellerimin oruçlu iken Allah'a arzedilmesini isterim'

Patent Kandili olan bu kutsal geceyi nasıl ihya edeceğiz?
1Yatsı ve Sabahtan namazlarını mutlak surette cemaatle kılmalıyız ki, geceyi sabaha dek ibadet etmiş olalım

2 Geceyi oruçlu olarak karşılayalım ve ertesi günü de oruç tutalım

3 Bir jurnal kaza namazı kılalım

4 Berâat gecesinde 100 rek'atlı Hayır Namazı vardır oysa, kılan kimse o yıl ölürse, şehitlik mertebesine nâil olur

Hayır Namazı

Hedef

Yâ Rabbî, amaç ettim senin rızâi şerîfin için namaza Beni afvı ilâhîne, feyzi ilâhîne mazhar eyle Sıkıntıi kalbden, dünya ve âhiret sıkıntılarından halâs eyleyip süedâ defterine kaydeyle, Allâhü Ekber'

Kılınışı

Her rek'atte Fâtihai şerîfeden sonradan 10 İhlâsı şerîf okunur

İki rek'atte bir selâm verilerek 100 rek'atte tamamlanır

Her rek'atte 100 İhlâsı şerîf okumak sûretiyle 10 rek'at olarak da kılınabilir

(Hz Allâh'ın HÛ ismi şerîfinin ebced hesâbına göre adedi olan) 11 şey, (TÂHÂ'nın ebced hesâbıyla adedi olan) 14 kez okunur (TÂHÂ Resûlullah (sav) Efendimiz'in ismidir

İstiğfârı şerîf: 14 kere
Salevâtı şerîfe: 14 defa
Fâtihai şerîfe (besmeleyle): 14 kere
Âyetü'lKürsî (besmeleyle): 14 kere

Lekad câeküm' (besmeleyle): 14 kez

14 kez 'Yâsîn' dedikten sonra 1 Yâsîni Şerîf
İhlâsı şerîf (besmeleyle): 14 kere
Kul eûzu birabbilfelak' (besmeleyle): 14 defa
Kul eûzu birabbinnâs' (besmeleyle): 14 kere

14 kere

Allâahümme salli alâa seyyidinâa Muhammedin ve alâa âali seyyidinâa Muhammedin salâaten tünciinâa bihâa min cemî'ılehvâali ve'l âafâat Ve takdıy lenâa bihâa cemî'alhaacâat ve tütahhirunâa bihâa min cemî'ısseyyi'âat ve terfeunâa bihâa ındeke a'ledderecâat ve tübelliğunâa bihâa aksa'l gaayâat Min cemî'ılhayrâti fi'lhayâati ve ba'delmemâat İnneke alâa külli şey'in kadiyr

Mânâsı:

Allâh'ım, Efendimiz Muhammed'e ve ehli beytine bizi tüm nefret ve âfetlerden kurtaracağın, tüm ihtiyaçlarımızı göndereceğin, tüm günahlarımızdan temizleyeceğin, nezdindeki derecelerin en yücesine yükselteceğin, hayatta ve ölümden sonradan bütün hayırların nihâyetine ulaştıracağın şekilde râhmet eyle Belirli sen her şeye kaadirsin“

Bunlardan daha sonra duâ yapılır
5 Berâat Gecesi, bu gecede bari bir Tesbih Namazı kılınır

BERAT KANDİLİ DUASI

Euzü billahi mine'şşeytani'rracîm Bismillahi'rrahmani'rrahîm

Ey Bizleri varlığa erdiren,

Var olmadaki baki zevki gönüllerimize duyuran,

Güzeller Güzeli Rabbimiz!

Sana ebedi hamd ü senalar olsun

Kainatın Onur Tablosu peygamber efendimize Ebedi salat ü selam olsun

Gufranla ufkumuzda tüllenen şu kutsal berat ve gufran gecesinde bir defa daha dergahı ilahînin önünde el açıp yalvarıyoruz:

YA İLAHE'LALEMİN!

Bize verdiğin isteme duygusu ve istenenleri vereceğin inancıyla rahmetinin vüs'ati genişliğindeki kapına dayanıyor, şu kutsal patent gecesinde bir kere daha halimizi arz etmek istiyoruz Halimiz Sana ayan, söyleyeceklerimiz bildiklerinin bir kısmını açıklama Beklediğimiz asırlardan beri bizi kıvrım kıvrım kıvrandıran dertlerimize deva icabet buyur ey Rahîm ü Rahman!

EY ÇARESİZLER ÇARESİ!

Senin dualara icabet etme mecburiyetin yoktur; fakat bizim ona ihtiyacımız hissettiklerimizden de çoktur Tüm dileklerimizi kabul buyur ve bunları kabulünü vicdanlarımıza duyur; aç ve yalnızlıkla tir tir titreyen kalblerimizi iman ve itminanla doyur

Ciddi bir yol almış sayılmasak da yıllar var daima yollardayız Ufkumuz gam ve kederle tülleniyor Önümüzdeki engebeler beşer takatini aşkın görünüyor Ümmeti Muhammed (aleyhissalatü ve'tteslîmat) biçare, derbeder ve ızdırap içinde, müslümanlık gelenek ve göreneklerin darlığına hükümlü, ibadet ü taat kültür televvünlü, duygular, düşünceler fantezilere emanet, mücadelelerin esası da çıkarlar, menfaatler, ırkî mülahazalara dayalı Sen bizlere çıkar yol lutfeyle ya rabbi!

YA RAB!

Önümüzdeki şu upuzun hayat yolculuğunda, bizi kendi kavrama ve ihsaslarımızın darlığıyla başbaşa bırakma; akıllarımızı inhiraf ve sürçmelerden, nefislerimizi cismanîliğin baskılarından, gönüllerimizi de heva ve heveslerin öldürücü oklarından sıyanet eyle Kapının kullarını; ilimde kibir u gururdan, ibadette riya ve gafletten ve duygularına renk attıran ülfetten koru Senin yolunda yürüyor gibi görünüp Senden yürüyüp gitmek, gurbet atmosferinde içiçe firkat yaşamak, hep rızadan laf edip gazap gerisinde koşmak ne acıdır! Sen bizi kazanç yolu sayılan bu tür haybet vadilerinde ömür tüketmekten muhafaza buyur ya Rabbi

EY GÜNAHLARI BAĞIŞLAYAN!

Şu mübarek gece hürmetine Bizleri bağışla, pek bir dünyada hayata gözlerimizi açtık ve pek bir alemde yaşıyoruz ancak, önümüzde kapan, arkamızda tuzak; uğrayıp geçtiğimiz tekrar leziz, iblis ve aynı takımdan binlerce ifrit ağını germiş av bekliyor; yol boyu yüzlerce fitne ocağı ve isidumanı gelip sinelerimize oturuyor İnayetine ihtiyacımız açık, çaresizliğimiz her halimizden emin; bizleri bereyara almadan hedefe ancak Sen ulaştırabilir ve bu güne değin elli kere çatlamış, kırılmış ruh dünyamızı da fakat Sen tamir edebilirsin İçimizi Sana döküyor, kusurlarımızı Sana açıyor ve bize her tarafta insan olma yollarını göstermeni diliyoruz ya Rabbi!

EY KENDİSİNE YÜKSELEN ELLERİ BOŞ ÇEVİRMEYEN!

Bir süre farklı düştükten sonra dönüp Sana gelenleri kovmayacağını vadediyorsun Sana yönelenlere her zaman “Gelin, gelin diyorsun Ey Rab! Böyle emekleye emekleye sürünmeyi de gelme kabul edeceksen, müsaade buyur “Biz de geldik diyelim Geldik ve Sana, yolların amansızlığını, leziz, şeytan ve hevanın imansızlığını, bizim de dermansızlığımızı şikayet ediyoruz Özellikle, daima hatalara açık duran, masiyetlere meyyal yer alan ve ululuğuna aleyhinde daima saygısız davranan, serkeş nefsimizi Sana şikayet ediyoruz Sen bizleri nefsin ve şeytanın şerrinden muhafaza buyur ya rabbi!

Bizleri büyükküçük hatalardan, günahlardan ve emirlerine karşı isyan kokan hitabe ve davranışlardan arındır ya Rabbi lisanlarımızı yalandan, gıybetten, Senin sevmediğin, memnun olmadığın bütün kirli sözlerden temizle Kalblerimizi gösterişten ve iki yüzlülükten muhafaza buyur ya Rabbi!

Her hal ve tavrımızı rızan istikametinde eyle Niyetlerimizi ihlaslı kıl ve bize lütfettiğin tüm şeylerde de bereket ihsan eyle ya Rabbi!
EY TALİHSİZLERİN SIĞINAĞI, EY ÂCİZLERİN GÜÇ KAYNAĞI, EY DERTLİLERİN TABİBİ VE EY YOLDA KALMIŞLARIN YOL GÖSTERENİ!

ŞU ANDA duygularımız derbeder, davranışlarımız uyumsuz, ruhlarımız kirli, ayaklarımız titrek, ellerimiz mefluç, çoğumuz itibarıyla ümitlerimiz sarsık, havalar bozbulanık, mağripler hicranla tül tül, maşrıklar lütfuna kalmış İşte böyle bir dağınıklık içinde Sana geldik Böyle gelenlerin ilki değiliz, sonuncusu da olmayacağız Rahmetin, bu acayip pişmanların ümit kapısı, bizler de bu kapının önündeki liyakatsiz dilenciler Şimdiye dek gelip Senin kapında gereksinim izhar edenlerden abes dönen hiç olmamış; hiçbir kaçkın ve pişman da o kapıdan kovulmamıştır O kapı Senin kapın, onun başkalarından farkı da her gelene affındır Bizi hilm ü silminle güçlendir Zalimlere de varlığını duyur

EY HER DUADA BULUNANA İCABET EDEN ULULUK TAHTININ SULTANI!

Şu kutsal berat gecesinde binler, yüz binler Senin karşında an durarak ellerimizi Sana açıyor ve külliyet kesbetmiş niyaz edalı soluklarımızla, kullarına daima açık yer alan, hiç olmazsa aralık duran rahmet desenli kapının tokmağına inleyerek dokunuyor ve Biz geldikdiyoruz Herkesi ve her şeyi görüp gözettiğine, her sese ve herkese acıma ettiğine gönülden inanarak kaçkınlığımızı muvakkat dahi olsa görmüyor, günahlarımızı af çağlayanların içinde tasavvur ediyor, karıştırdığımız haltlara değil, Senin afv u safhına bakıyor ve ümitlerimizi ona bağlıyoruz; Enîsimiz Sen isen, çevrenin vahşetinden bize ne! Her yanda şeytan ve avenesi içten içe homurdanıp duruyorlarmış, Sen bizimle olduktan daha sonra ne açıklama eder fakat! Sen her şeyin biricik hakimisin ve hükmünü engelleyecek bir kuvvet de yoktur Sen saltanat dairen içinde en küçük şeyleri görür, en zayıf sesleri işitir, hiçbir şeyi ve hiçbir kimseyi cevapsız bırakmazsın

EY YÜCELER YÜCESİ!

Sen biliyorsun, biz de bunun farkındayız; ömrümüzün hasenat kefesi bomboş, o kadar çoğumuz itibarıyla bir ihlas bezginliği içindeyiz Çoğumuz tedbirsiz, bedbin, dünsüzyarınsız sefil birer halzede gibi aktüellik ile iç içeyiz Her halimizde alayiş, şaşaa, köpük köpük heva ve heves; sürekli zevk u sefaya, makama, mansıba, şöhrete, şana ve dünyevî hülyalara oynuyoruz Yığınların rüya ve hülyaları ekonomi ve rahat; taptıkları da dolar, dinar ve euro Ruhlar meflûç, kalbler kötürüm, basîret fakat, görüşler benekli, davranışlar da tam buna tarafından Gece ve gündüz gibi iki yüzlü yaşıyoruz, ak görünüyor kapkara davranıyoruz; idare ve siyaset deyip hem ışık türküleri söylüyor keza de karanlık ağıtları mırıldanıyoruz Devirlere, dönemlere kadar renkten renge giriyor, bukalemunları şaşırtacak marifetler (!) sergiliyor ve aldatmayı beceri kabul ediyoruz

EY RAB!

Ellerimizağızlarımız, gözlerimizkulaklarımız, dillerimizdudaklarımız yaratılış gayelerinden fersah fersah uzak ve adeta nankörlüğe kilitli; eller memnû meyvelerde, ağızlar harama açık duruyor; gözler başkalarının kusur müfettişi yalan revaçta, hıyanet adiyattan bir şey, hakkın ismi var yalnızca; hak sayyadı bîinsafların hazırladığı kapanların önüne saçılmış birkaç dane gibi bir şey; vefa Kafdağı'nın ardından, ahde derin saygı unutulup da bir köşede kalmış; buna karşılık adaletsizlik firavunları utandıracak dorukta Makam sevgisi, şöhret hissi, dar etme düşüncesi, tenperverlik duygusu boyunlarımızda az kalsın çelikten bir kement; her biri birer gayya olan bu duygulardan bir türlü kurtulamıyor ve mahiyeti nefsü'lemriyemize göre kendimiz olamıyoruz Dünya ve ukba kazancı namına ne ciddî bir hesap ne de istikrarlı bir plana sahibiz Kazançlar kuşağında aralıksız kaybediyoruz; kaybederken de muhtemel daha kötü durumlarla avunma olmaya çalışıyoruz Zamanı itham, şartlara lanetler yağdırma da farklı bir teselli yolu

Bütün bunlara rağmen ya Rab! , bizi bize bırakmaman en büyük dileğimiz Kendimiz edip kendimiz bulsak da, rahmetin, istihkaklarımıza lütuf televvünlü haklar bahşedecek vüs'atte Sen bizlere lütfunla muamelede bulun ya Rabbi!

Dua edenlere cevap veren Sen, ızdırapları dindirip ihtiyaçları gideren Sen, devrilenleri kaldırıp doğrultan Sen, çatlayıp kırılanları sarıpsarmalayıp deva olan de Sensin! Senden bambaşka kalışımız ruhumuza renk attırdı; nefsanîlik ve gaflet, ibadetlerimizin mana ve özünü alıp götürdü; samimiyetsizlik dualarımızın kolunukanadını kırdı Sinelerimiz bomboş, düşüncelerimiz tutarsız, kalbî ve ruhî hastalıklarımız bizi yere sermek üzere Var eden Sensin, değil eden de Sen; uzaktan tutan Sensin, yaklaştıran da Sen; Sen bizi biz etmeseydin biz bu duyduklarımızı duyamaz ve bize imanın neşesini tattırmasaydın şu söylediklerimizi mırıldanamazdık Verdiklerin vereceklerinin referansı; diliyor ve dileniyoruz, bize yakınlığını duyur ve benliğimizde Sana karşısında yaklaşma heyecanları uyar

EY RAB!

Elimizden tut, dostlarının yüzüne baktığın gibi bize de rahmetinle teveccühte bulun iç dünyamızı varlığının ziyasıyla nurlandır ve bizi Sensizliğin zulmetlerinden, zindanlarından halas eyle; halas eyle ve eşiğine baş koymuş kapının şu vefalı kullarını yalnız bırakma Senden kalblerimize ışık, iradelerimize zor, düşüncelerimize güzergah, niyetlerimize de hulûs istiyoruz Bizleri iç dünyamızla her tarafta inşa ederek ruhlarımıza ahseni takvîm sırrını duyur

EY AFFI TECZİYESİNİN ÖNÜNDE RAHMET TAHTININ SULTANI!

Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca günahkarın affedileceği bu mukaddes berat gecesinde bizleri de bağışla, böylece bir dünyada hayata gözlerimizi açtık ve öyle bir alemde yaşıyoruz ama, önümüzde tuzak, arkamızda kapan; uğrayıp geçtiğimiz tekrar nefis, şeytan ve aynı takımdan binlerce ifrit ağını germiş av bekliyor; yol boyu yüzlerce fitne ocağı ve isidumanı gelip sinelerimize oturuyor İnayetine ihtiyacımız açık, çaresizliğimiz her halimizden emin; bizleri yarabere almadan hedefe ancak Sen ulaştırabilir ve bugüne dek elli defa çatlamış, kırılmış ruh dünyamızı da fakat Sen tamir edebilirsin İçimizi Sana döküyor, kusurlarımızı Sana açıyor ve bize yeniden insan olma yollarını göstermeni diliyoruz

Ey yüceler yücesi!

Efendimiz Hazreti Muhammed'e, Mualla aile efradına ve bütün ashabı güzînine salat u selamlama ederek bunları Senden dileniyoruz; dualarımızı kabul buyur ya rabbi!

Amin amin amin

velhamdü lillahi Rabbil alemine'lfatiha *