bereketi varmi +2Bereketi Var mı? Benî İsrail zamanında salih bir kimsenin üç tane oğlu varmış Bir gün o zat ağır hastalanır ve bundan böyle hayatından ümid kesilince büyük oğlu, ufak kardeşlerini çağırır ve: Ey kardeşlerim, pederimizin oldukça malı var Lakin bugün kendisinin hizmeti ise ağırdır İsterseniz sizler malına varis olun ve hizmetini bana bırakın, isterseniz malı bana verin hizmetini sizler yapın, der Kardeşleri malı almayı seçim ederler Babalarının hizmetini büyük biraderlerine bırakırlar Büyük kardeşleri salih bir kimse olduğu için pederinin hizmetini kendisine nimet, ganimet ve ibadet bilir Vefatına kadar bu hizmeti yapar Lakin ailesinin bu işe hiç gönlü razı olmaz ve malı almadığı için O'nunla münakaşa eder O ise ailesine: Ey hatun, ben babama servet için hizmet etmiyorum Fakat Allah rızası için hizmet edip hayır duasını olmak istiyorum Hayır sizin bildiğinizin hilafınadır Bir kimsenin dünya dolusu malı olsa da bereketi olmasa, onda hayır yoktur Hayır ama berekettedir, der Babasına hizmette hiç kibir etmeden devam eder Bir gece rüyasında kendisine şöyle derler: Git, filan yerde yüz akçe vardır Onu al nafaka yap Onda bolluk var mıdır? Hayır yoktur Bolluk olmayan şey bana lâzım değildir, der Bu hali ailesine söyleyince, bayan yeniden almadığı için O'nunla çekişme eder Ertesi gece rüyasında yine, «Filan yerde 10 akçe vardır, git al» denilir O yeniden bolluk olup olmadığını sorar Bereket olmadığını anlayınca yine almaz Üçüncü gece ise yeniden «Filan yerde bir altun vardır, onu al da harçlık yap» denilir O da bereketi olup olmadığını sorunca «Fazla bereketlidir» cevabını alınca, hemencecik gider ve onu alır Sabahtan ise altun ile pazara gider ve iki tane balık alır Evine getirip karınlarını yardığı zaman görür fakat, balıkların karnında fazla kıymetli ve iki dirhem ağırlığında kırmızı cevher var Birisini anında pazara götürüp satmak ister Lakin hiç kimsenin almaya gücü yetmez Nihayet 30 bin akçe kıymeti ile padişaha satar Akçeleri alarak eve gelir ve Cenabı Hak'ka şükürler eder Padişah o cevherin bir eşini daha araştırır lakin hiç kimsede bulamaz Her Tarafta O'na soralım ola ki vardır diyerek gelirler Fakat o bende vardır, lâkin 70 bin akçeden altında vermem der ve öylece satar Son derece zengin olur Rüyasında: «Ey kişi, Cenabı Hak'kın sana bu dek lütuf ve ihsanı fakat, pederine ihlas ile etmiş olduğun hizmet sebebi iledir Âhirette olunacak ihsanı ise açıklamak olası değildir İşte bunun gibi bir kişi ebeveynine hizmeti kendisine nimet bilirse iki dünyada da devlet ve nimete nail olur (2) +2Berberin İhlâsı Birisi ona kazanç sorar: 'İhlâsı kimden öğrendiniz?' Mekkei Mükerreme'de harçlıksız kalmıştım Basra'dan para bekliyordum lakin gelmemişti Saçım sakalım çok uzamıştı Bir berbere girdim 'Peşin peşin söyliyeyim param yok' dedim, 'Allah rızası için saçlarımı düzeltebilir misin?' Berber o anda mevki sahibi birini traş etmekteydi Onu bırakıp bana başladı Adam itiraz etti Berber 'Kusura bakmayınız efendim' dedi, 'Sizi ücreti mukabilinde traş ediyorum Fakat bu genç Allah rızası için istedi' Berber dahasını da yaptı, bana harçlık verdi Aradan birkaç gün geçti, beklediğim para geldi Ona bir kese altın götürdüm 'Asla alamam' dedi, 'İnan Allah'ın rızası, daha değerli' Meclisine gelenlerden biri mübareği denemek ister Aklınca güç bir soru hazırlar ve sorar Mübarek 'sözle mi yanıt verelim' der, 'yoksa halle mi?' İkisi de olsun Eğer kendi kendini deneseydin, bizi denemeye lüzum görmezdin Kalbindeki değişimi de mi farketmedin? Peki hâl ile cevabınız nasıl olacak? Yüzüne bak anlarsın Adam aynayı eline aldığında kendini tanıyamaz, çünkü yüzü simsiyahtır Diğer Taraftan bu yola olan muhabbetinden eser kalmamıştır fakat bu tard oldu demektir Büyükleri incitmek böylesine dehşet bir cürettir işte Aradığına yan Adamın biri Cüneydi Bağdadi'ye gelip 'Nerede o eski kardeşlikler' der, 'Hani, Allah için sevenler?' Eğer sıkıntılarına katlanacak birini arıyorsan bulamazsın fakat sıkıntılarına katlanacağın dostlar arıyorsan çoktur Cüneydi Bağdadi'nin talebelerinden biri şeytanın vesveselerine kapılıp kemâle geldiğini zanneder Birbirinden cazip rüyalar görmeye başlar ve bunları arkadaşlarına da nakleder Cüneydi Bağdadi Hazretleri onun durumuna çok üzülür Talebesinin ayağına dek gider ve 'Eğer rüyanda seni cennete götürürlerse üç kere 'La havle' oku' diye tenbih eder Gerçekten o gece rüyasında onu alıp cennete götürürler Aklına hocasının sözü kazanç 'La havle' okuduğu anda kendini çöplükler, pislikler içinde bulur İçine düştüğü durumu anlar ve tevbe eder Mübârek, 'Herkese bir mürşidi Kâmil lâzımdır' der 'aksi halde mel'ûn iblis musallat olur ve oyuncak eder' Talebelerinden biri sorar: 'Hiç ibadet ve tâat yapmadan Allah'ın (Celle Celalüh) lütfuna kavuşmak mümkün müdür? Zaten gelen bütün nimetler Allah'ın lütfudur Bizim gibi acizlerin ibadetlerinden ne olsun Son nefes, zor nefes Kutsal ölüm edeceği gün fazla korkulu ve üzgündürler Yüzleri kül gibi olmuş rengi uçmuştur Talebeleri bu halden çok ürkerler Hatta içlerinden biri 'Aman efendim' der, 'biz sizin şefaatiniz ile kurtulmayı ümid ediyoruz Eğer siz bu kadar can sıkıntısı çekerseniz bizim halimiz nice olur? Ey dostlarım yetmiş yıllık ibadetimi kıldan ince bir ipe astılar Kâh o yana, kâh bu yana sallanıyor ve ben bu esintinin kabul yeli mi, red rüzgârı mı olduğunu bilemiyorum Naaşını yıkayan talebesi su ulaştırmak için mübarek gözlerini aralamaya çalışır dile kazanç, 'Kendini yorma' derler, 'Cüneydin gözü Allah'ın zikri ile kapanmıştır ve onun didarını görmeden açılmaz' Talebelerinden biri onu rüyasında görür Ilgiyle sorar: Efendim, Allahü teâlâ size nasıl muamele etti? İlim ve marifet doymuş sözlerimin hiçbir faydası olmadı Sadece gece kıldığım namazlar imdadıma yetişti