iltasyazilim
FD Üye
Beş duyu organımızın devlete ait
GÖZ
Göz insanın en manâlı organlarından biridir İnsan algılamasının takriben %80 ’i bu organ göre sağlanır Gözler baştan savma küre biçiminde yaklaşık 25 mm çapında ve her biri 78 gr ağırlıkta olan organlardır Göz Kasları , Gözün hareketi hareket ettirici kaslar tarafından sağlanır Bu kasların görevi; kasılarak gözü kaldırmak ve bakışı yukarı çevirmek ve gözü indirerek bakışı aşağıya yöneltmektir
KULAK
Anatomik ve fonksiyonel olarak kulak üç kısma ayrılır; Dış, Orta ve İç kulak Kulak kanalının ucunda kulak zarı ve bu zarın derhal ardından orta kulak boşluğu bulunur Bu boşluk içinde sesleri içi kulağa ileten üç adet kemikçik bulunur Kulağın manâlı bir elemanı da orta kulak ile burun boşluğu arasında bulunan östaki kanalı olup bu kanal orta kulak boşluğunun hava almasını sağlayan tek kapıdır ve kulak hastalıklarının bir kısmının oluşmasında manâlı bir rol oynar Östaki kanalı yolu ile orta kulağa oksijenli taze hava girişi de olur yani kulak bu kanaldan hava alır
BURUN
Koku alma organı burundur Burun boşluğu iki delikle dışarı açılır Mukus salgısı burun boşluğunun duvarlarını ve kılları nemli miktar Böylece burundan giren benekli havanın hem temizlenmesi ayrıca de kuru havanın nemlenmesi sağlanıp hava solunuma uygun ışık halkası getirilir
Her iki burun boşluğunun üstteki tarafında, koku alma alanı olarak tanıdık sarı alan bulunur Bu bölgede koku reseptörleri vardır Koku reseptörleri, sadece mukus içinde eriyerek kendisiyle bağlantı edebilen maddelerle uyarılabilirler
DİL
Yediğimiz ve içtiğimiz değişik maddelerin tatlarını almamıza asistan olan tat tomurcukları dil üzerinde ve damağın geri bölgesinde yerleşmişlerdir İnsan tarafından ayırt edilen tatlar genellikle Tatlı, Ekşi, Tuz ve Acı olmak üzere dört grupta toplanır
İnsanların bir kısmı bir takım maddelerin tatlarını alamazlar Bu şart bir değişiklik LEZZET KÖRLÜĞÜolarak adlandırılabilir
DERI
Deride yer alan ve sıcaklık hissini ayırt eden alıcılar vardır Sıcaklık ve soğukluk duyusunu bölge alıcılar tez yorulurlar Mesela bir elimizi sıcak diğerini soğuk suya sokar,bir zaman sonra ikisini aniden ılık suya batırırsak soğuk sudan çıkan elimiz ,ılık suyu sıcak, sıcak sudan meydana çıkan elimiz ise soğuk hisseder Deri aşağı ter salgılamaya yarayan ter bezleri ile cildin nemini sağlayan yağ bezleri bulunur
Kıl ile kıl kökündeki asap teli, bir tip dokunma alıcısıdır Bir kılıfın hafif hareketi kıl kökünü saran sinir telini uyarır *
GÖZ
Göz insanın en manâlı organlarından biridir İnsan algılamasının takriben %80 ’i bu organ göre sağlanır Gözler baştan savma küre biçiminde yaklaşık 25 mm çapında ve her biri 78 gr ağırlıkta olan organlardır Göz Kasları , Gözün hareketi hareket ettirici kaslar tarafından sağlanır Bu kasların görevi; kasılarak gözü kaldırmak ve bakışı yukarı çevirmek ve gözü indirerek bakışı aşağıya yöneltmektir
KULAK
Anatomik ve fonksiyonel olarak kulak üç kısma ayrılır; Dış, Orta ve İç kulak Kulak kanalının ucunda kulak zarı ve bu zarın derhal ardından orta kulak boşluğu bulunur Bu boşluk içinde sesleri içi kulağa ileten üç adet kemikçik bulunur Kulağın manâlı bir elemanı da orta kulak ile burun boşluğu arasında bulunan östaki kanalı olup bu kanal orta kulak boşluğunun hava almasını sağlayan tek kapıdır ve kulak hastalıklarının bir kısmının oluşmasında manâlı bir rol oynar Östaki kanalı yolu ile orta kulağa oksijenli taze hava girişi de olur yani kulak bu kanaldan hava alır
BURUN
Koku alma organı burundur Burun boşluğu iki delikle dışarı açılır Mukus salgısı burun boşluğunun duvarlarını ve kılları nemli miktar Böylece burundan giren benekli havanın hem temizlenmesi ayrıca de kuru havanın nemlenmesi sağlanıp hava solunuma uygun ışık halkası getirilir
Her iki burun boşluğunun üstteki tarafında, koku alma alanı olarak tanıdık sarı alan bulunur Bu bölgede koku reseptörleri vardır Koku reseptörleri, sadece mukus içinde eriyerek kendisiyle bağlantı edebilen maddelerle uyarılabilirler
DİL
Yediğimiz ve içtiğimiz değişik maddelerin tatlarını almamıza asistan olan tat tomurcukları dil üzerinde ve damağın geri bölgesinde yerleşmişlerdir İnsan tarafından ayırt edilen tatlar genellikle Tatlı, Ekşi, Tuz ve Acı olmak üzere dört grupta toplanır
İnsanların bir kısmı bir takım maddelerin tatlarını alamazlar Bu şart bir değişiklik LEZZET KÖRLÜĞÜolarak adlandırılabilir
DERI
Deride yer alan ve sıcaklık hissini ayırt eden alıcılar vardır Sıcaklık ve soğukluk duyusunu bölge alıcılar tez yorulurlar Mesela bir elimizi sıcak diğerini soğuk suya sokar,bir zaman sonra ikisini aniden ılık suya batırırsak soğuk sudan çıkan elimiz ,ılık suyu sıcak, sıcak sudan meydana çıkan elimiz ise soğuk hisseder Deri aşağı ter salgılamaya yarayan ter bezleri ile cildin nemini sağlayan yağ bezleri bulunur
Kıl ile kıl kökündeki asap teli, bir tip dokunma alıcısıdır Bir kılıfın hafif hareketi kıl kökünü saran sinir telini uyarır *