Makarnalara, köfteli tanımlara velev fırında yapılan tüm yemeklere yakışan, damaklarda iz bırakan enfes beşamel sosu hanede yapılır mı diye merak edenler için hem pratik hem de enfes bir tanımı sizlerle paylaşıyoruz. Yanlışsız kıvamı tutturmak için beşamel sos yapılışındaki püf noktalara kesinlikle dikkat etmelisiniz. Hazırladığımız tanımı deneyince siz de tam kıvamında olduğunu göreceksiniz.
İsmini Fransız Hükümdarı XIV. Louis'in sarayında baş mabeyinci sıfatıyla vazife alan Marquis Béchamel'e borçlu olan enfes beşamel sosu, un ve tereyağı ile yapılan bir sostur. Çok esaslı ve eski beşamel sos, adeta tüm yemeklerde kullanılıyor. Kıvamını tutturmak güçlükle üzere gözükse de bir kaç küçük püf noktasıyla hazırlaması nispeten kolay. Yerküre mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında bölge alan bu sos patates, kabak, havuç, biber, domates velev bezelyeye bile yakışıyor. Neredeyse bütün zerzevatları beşamel sosla harmanlayarak süper yemekler ortaya koyabilirsiniz. Peki beşamel sosu nasıl yapılır? Beşamel sosun püf noktaları nelerdir?
BEŞAMEL SOS TANIMI:
GEREÇLER
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
Yarım adet küçük uzunluk kuru soğan
1/4 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı taze çekilmiş renkli tane karabiber
YAPILIŞI
Soğuk sütü sos tavasına alıp, kuru soğan ilavesiyle kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Süt ısındığında soğanı alıp ılınması için bir kenarda bekletin.
Tereyağını farklı bir tavada kısık ateşte eritin. Yağ eridiğinde unu katıp kavurmaya başlayın.
Renk meydana kadar una ılık sütü azar azar ekleyip bir çırpma teliyle süratlice karıştırın.
Sütün tamamını katıp karıştırma sürecini topaklanmaması için sürdürdüğünüz sosu, tuz ve taze çekilmiş renkli tane karabiberle tatlandırın.
Yoğunlaşana kadar pişirdikten sonra sosu ocaktan alın.
Afiyet olsun...