Hayatın sürdürülmesi, sıhhatin korunması için vücudumuzun gereksinimi olan kuvvet ve besin öğelerinin her birinin ehil ölçüde alınması ve vücutta iyi bir formda kullanılması iseEHLIYETLI ve ISTIKRARLI BESLENME olarak tanımlanır.
Besinleri oluşturan organik ve inorganik kimyasal hususlar, besin ögesi olarak tanımlanır.
BESİN ÖGELERİ
I.Karbonhidratlar (CHO),
II.Proteinler,
III.Yağlar,
IV.Mineraller,
V.Vitaminler (Vit),
VI.Su
?KARBONHİDRATLAR……............1 gramı 4 kcal güç verir.En ekonomik, en çabuk kullanılan ve ziyade O2 gerektirmeyen güç kaynağıdır.
?PROTEİNLER……………………… 1 gramı 4 kcal kuvvet verir.Doku ve hücre imalatı, onarımı ile enzim ve hormonların yapı taşıdır.
?YAĞLAR…………………………….1 gramı 9 kcal güç verir.Organizmanın kuvvet depolama halidir. Fazladan alınan besin öğeleri vücutta yağ olarak depolanırlar .Yağda eriyen (A, D, E, K) vit.vücutta kullanılmasını sağlar.
?VİTAMİNLER…….….................. Biyolojik aktiviteleri yüksek,büyüme, sıhhatin korunması için gerekli organik öğelerdir.
?MİNERALLER………….................Kemik, diş üzere sert dokuların yapıtaşıdır. Yumuşak dokularda kanın yapısında ve vücut sıvılarında elektrolit olarak bulunur.Su istikrarının korunmasında, hücre ve hücre membranın çalışmasında, hücresel elektrik potansiyelinin oluşturulmasında hizmet alırlar.
?SU …………………………………. Vücudumuzun %55-60 oluşturur.Organizmanın faaliyet göstereceği ortamı oluşturur.