Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Besin zehirlenmeleri

Besin zehirlenmeleri
0
134

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
Ağır iş temposu ve koşuşturmalı bir hayat son devirlerde çeşitli sıkıntılar ortaya çıkarmakta. Gün içerisinde yemek yapacak devir yahut imkan bulamayan bireyler mecburen restoranlarda yahut kafelerde beslenme muhtaçlığını karşılamakta. Bu da akıllara acep ak mi, sanki gerekli ortam koşulları sağlanabiliyor mu sorusunu getiriyor. Birçok işletme bu kuralları noktasına getirmediğinden besinlerde üreyen farklı bakteriler besin zehirlenmelerine sebep olur.

Besin zehirlenmelerine sebep olan 4 bakteri çeşidi vardır. Bunlardan birincisi ve en çok görüleni stafilokok bakterisidir. Et, süt, süt eserleri ve salatada ortaya çıkar. Besin alındıktan 2- 3 saat sonra belirtiler ortaya çıkar ve vücut kusma reaksiyonu gösterir.

Et, süt ve salatadan ortaya çıkan besin zehirlenmelerine sebep olan bir öteki bakteri çeşidi deshigella’dır. Gelgelelim bunun ortaya çıkma vadesi 1- 2 gündür. Bulantı, kusma, ateş, kramplar, karın ağrıları ve dışkıda kan formunda belirtileri görülür.

En önemli ve ölümcül besin zehirlenmesi clostridium botilinum bakterisinin sebep olduğu zehirlenmedir. Konservelerde, ette, zerzevat ve meyvede bulunabilir. Felç yapar teneffüsü maniler ve vefatla sonuçlanır.

Son olarak bacillus cereus isimli bakteriden bahsedebiliriz. Bu bakteri pirinçte bulunur ve besin zehirlenmesine sebep olur, bulantı ve kusmayla kendini gösterir.

Asit içeriği yüksek besinlerde ve yüksek sıcaklıkta bu bakteri tiplerinin yaşaması yahut üremesi engellenir. Bunlardan korunmak için ne üzere tedbirler alabiliriz asıl soru bu. Korunmak için kimi tedbirleri hayatımızda kalıcı bir konuma koymalıyız. Bu tedbirler;

Süt tüketirken sokak sütü olmamasına dikkat etmeliyiz zira sokak sütünü bakterilerden arındırmak için kullandığımız klasik metot olan kaynatma formülü sütün besin bedelinin düşmesine sebep olurken birebir hengamda gerekli sterilizasyonu da sağlamak mümkün olmayabilir. Salmonella’ya karşı tedbir almak istiyorsak sokak sütü mekanına pastörize yahut UHT usulü kullanılarak paketlenmiş süt ve süt eserleri tercih etmeliyiz.

Ana sütünden sonraki en kaliteli protein olan yumurtayı satın alırken çatlak olmamasına dikkat etmeliyiz ve kullanmadan evvel kesinlikle yıkamalıyız. Yumurtayı yıkayıp dolaba koymak gerçek değildir. Bu halde yaptığınız depolama süreci gözenekerden su alınması nedeniyle yumurtanın bozulmasına sebep olur. Yumurtayı kullanmadan çabucak evvel yıkamanız hakikat olacaktır.

E.coli çiğ yahut yeterli pişmemiş kıyma, pastörize olmayan süt ve süt eserleri ve son vakitlerde medyada sıklıkla önümüze çıkan olumsuz koşullardaki kaynak suları ile bulaşabilir. Bu nedenle sağlıklı kaynaklardan su almalısınız, Şahsî hijyene ehemmiyet vermeli ve pişmemiş et öbeği besinlerden uzak durmalısınız.

Etleri pişirirken ülkü pişme sıcaklığına gelmesine dikkat etmeliyiz (65°C). Tabi hanede yemek yaparken bu sıcaklığı ayarlama bahtımız olmayabilir yahut dışarıda yediğimiz vakit tam olarak ölçme talihimiz olmaz bu sebeple eti düzgün pişmiş tercih etmeliyiz.

Yemekleri kızartmak bölgesine eşit sıcaklıklarla pişiren fırın ve ızgara olarak tercih etmeliyiz.

Pişirip, daha sonra tüketeceğimiz yemekleri oda sıcaklığında tezgah ve/veya ocak üzerinde asla 2 saatten ziyade soğumaya bırakmamalıyız. Hava sıcaklıklarının arttığı yaz aylarında pişmiş yemekleri oda sıcaklığında 1 saatten ziyade bekletmemeliyiz.

Pestisit ve böcek ilacı nedeniyle zehirlenmeye maruz kalmamak için meyveleri tüketmeden evvel bol su ile yıkamalıyız.

Konserve yiyecekleri tüketmeden evvel bir ölçü ısıtmalıyız.

Bir kezden ziyade tekrar ısıtma süreci yapmamalıyız. Şayet yemek yine ısıtma süreci görecekse yiyeceğimiz ölçü ayrılıp ısıtılmalıdır.

Tahıl, kuru baklagil üzere kuru azıkları nemli ortamlarda bekletmemeliyiz. Kuru ve serin ortamlar bu besinlerde bakteri üremesini engelleyecektir. Ayrıyeten plastik mahalline cam kavanozlarda saklamak da daha mütenasip olacaktır.

BESİN ZEHİRLENMESİ OLUŞTU İSE;

Rastgele bir biçimde mide bulantısı, kusma, ateş, kramp, karın ağrısı ve kanlı ishal durumlarında en yakın sıhhat kuruluşuna gitmek gerekmektedir.

İshal ve kusma durumunda kesinlikle dinlenmeli ve arı su, ayran, maden suyu, şekersiz çay ile likit alımınızı arttırmalısınız.

İshaliniz varsa; pirinç lapası, yoğurt, muz, şeftali, haşlanmış patates tüketmelisiniz.

Bilmediğiniz bölgelerde yemek tüketiminden kaçınınız.

 
858,506Konular
982,995Mesajlar
33,104Kullanıcılar
droleSon üye
Üst Alt