Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Besin Zehirlenmesi

Besin Zehirlenmesi
0
147

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68


Besin zehirlenmesi nedir?

Besin zehirlenmesi bazı bakteri, virus ve parazitlerin veya toksinlerinin ya da bazı kimyasal maddelerin besinler veya su yoluyla alınmasından saatler veya günler sonrasında ortaya çıkan daha çok ishal, kusma ve karın ağrısı ile kendini gösteren bir hastalık tablosudur. Ancak bu durum bazen çok daha ağır seyredebilir. Clostridium botulinum adlı bakterinin alınmasından sonra felçlerle kendini gösteren ve ağır bir hastalık tablosu olan botulismus, Amanita phalloides isimli bir mantarın yenmesinden sonra ise ağır karaciğer yetersizliği sonrasında ölüm görülebilir. Besin zehirlenmesi aynı besinleri yiyen çok kişide aynı anda ortaya çıkar.

Hangi besinlerle besin zehirlenmesi görülebilir?

Çeşitli mikroorganizmalarla kontamine olmuş olan et, tavuk, balık, deniz ürünleri, süt, peynir, yumurta, makarna, pirinç, çeşitli sebzeler, salata, konserveler, bal, su ve mantar başta olmak üzere çok çeşitli besinlerin yenmesinden sonra besin zehirlenmesi görülebilir.

Hangi mikroorganizmalar besin zehirlenmesinden sorumludur?

Salmonella (et, tavuk, yumurta, süt, salata), Shigella (balık, salata), Yersinia (süt), Vibrio parahemolyticus (deniz ürünleri), Campylobacter (su, et, süt, tavuk) ve Clostridium botulinum (evde yapılan sebze ve meyva konserveleri, balık, bal) gibi bakteriler, rotavirus, Norwalk virus ve adenovirus gibi viruslar (su) ve giardia, amip gibi parazitlerle bulaşmış besinler zehirlenmeye yol açabilir.

Mantar zehirlenmesi nedir?

Mantar zehirlenmesi, Amanita, Galerina, Lepiota gibi zehirli bazı mantar türlerinin yenmesinden dakikalar, saatler bazen de günler sonra kusma, ishal, terleme, karın ağrısı, çarpıntı, allerjik belirtiler, bronş spazmı, havale geçirme, ağır karaciğer ve böbrek yetersizliği ve koma gibi bulgularla kendini gösteren bir tablodur. Bazı mantarlarla olan zehirlenmeler hafif seyrederken , amanita gibi bazı mantarlar ölümcül olabilir.

Besin zehirlenmesinden nasıl korunabiliriz?

Besin zehirlenmesinden korunmanın birinci şartı içilen veya kullanılan suyun temiz olmasıdır. Ayrıca tüketilen tüm besinlerin (et, süt, yumurta...) taze olması ve uygun koşullarda hazırlanmış ve saklanmış olması gerekmektedir. Konservelerin üzerindeki son kullanım tarihine dikkat edilmeli, kutusu bombeleşmiş, üzeri paslanmış olanlar tüketilmemelidir. Botulismus yapan Clostridium isimli mikroorganizma evde yapılan konserveler ve bal yoluyla bulaştığı için evde yapılan konservelere ihtiyatla yaklaşılmalı ve küçük çocuklara bal verilmemelidir. Mantar zehirlenmesinden korunmak için ne olduğu bilinmeyen mantarlar tüketilmemeli kaynağı bilinen kültür mantarı tercih edilmelidir.

Besin zehirlenmesi olduğu düşünülen bir kişiye ne gibi ilk yardım yapılabilir?

Besin zehirlenmesi şüphesi varsa o kişi kusturulmalı ve en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır. Yapılacak tetkikler için şüpheli besin de birlikte götürülmelidir. Hastahane şartlarında hasta kişinin ilk değerlendirmeden sonra midesi yıkanmalı ve destek tedavisine alınmalıdır. Zehirlenmenin türüne göre yapılacak tedavi değişir. Bazen basit tedbirlerle iyileşme sağlanabileceği gibi bazı mantar zehirlenmelerinde son çare olarak karaciğer nakli dahi gerekebilir. Besin zehirlenmelerinin ölümle sonuçlanabileceği hiç akıldan çıkarılmamalıdır.











 

Similar threads

Mantar zehirlenmesi kaç saatte belli olur? Mantar zehirlenmesi sonbahar ve ilkbahar aylarında çok sık görülür Mantarlar nemli ortamları severler Mantar alımından sonra, bazen iki, bazen altı, bazen de yirmi dört saat sonra içerisinde zehirlenme meydana gelebilir Mantarın çeşidi, mantarın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
82
Besin zehirlenmesi, bakteriler yahut bu bakterilerin ürettiği toksinleri içeren besinlerin tüketilmesi sonucunda bedenin verdiği olağan dışı reaksiyona denir. Besin zehirlenmelerinde en sık karşılaşılan belirtiler mide bulantısı, kusma, ishal, bulanık görme, midede kramp stilinde olmaktadır. En...
Cevaplar
0
Görüntüleme
85
Besin zehirlenmesi birçok kişinin başına gelebilecek tehlikeli bir durumdur. Genel itibariyle yaz mevsiminde artış gösteren sıcaklık ve nem nedeniyle evimizde bekletilen bazı besinlerde birtakım bakteriler üreyebilmektedir. Bu durumda da besin zehirlenmelerine yol açabilmektedir. Besin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
176
Ölümcül hastalıklara sebep olabilen mantar zehirlenmelerinde, kesinlikle zamanında müdahale yapılması gerekir Birçok mantar türünün zehirli olması nedeniyle, güvenilir yerlerden mantarın alınması ve bilinmeyen mantarların yenmemesi doğru olacaktır Mantarı yedikten sonra bulantı ve kusma gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
125
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan besin zehirlenmelerine dikkat! Besin zehirlenmesi, bakteri veya toksinle kontamine olmuş herhangi bir yiyecek ve içecek tüketildiğinde meydana gelen durumdur. Besin zehirlenmelerine neden olan 4 farklı bakteri türü vardır. Süt ve süt ürünleri, et ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
126
858,499Konular
982,584Mesajlar
30,351Kullanıcılar
kerimcan98Son üye
Üst Alt