nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Besinler Vücudumuzda Nasıl Taşınır ?
Büyüyebilmek ve vücudumuzun dinç çalışmasını sağlayacak enerjiyi üretebilmek için besleniriz Enerji vücudumuzun her yerinde üretilir: Parmak uçlarımızdan kafamıza dek böylece besinlerin vücudumuzun her yerine taşınması gerekir Beslenme, kan aracılığı ile vücudumuzun her noktasına ulaşır
Besinlerin kana karışabilmesi için çok küçük parçalara ayrılması gerekir Bu işle görevli organlar, besinleri çeşitli işlemlerden geçirerek kana karışabilecek ayla getirir
Sindirim
Karbonhidrat, yağ ve protein gibi besinlerin kana karışabilecek hâle gelmesine sindirim denir Bu işi sindirimde görevli inşa ve organlar gerçekleştirir Sindirimi aracısız olarak gerçekleştiren organlar sindirim kanalı adı aşağı incelenir Diğerleri ise sindirime tezgâhtar organlar olarak adlandırılır
Sindirim Kanalı
Ağız : Ağzımızın içerisinde dil ve dişler vardır
Dişler , koparıp parçalar ve öğütür
Tükürük , besinleri ıslatıp kayganlaştırarak basit yutulmasını sağlar Ayrıca tükürük bir takım besinlerin sindirimini çiğnenirken başlatır
Dil , besinlerin çiğnenmesine ve yutulmasına asistan olur Yediklerimizi yutağa içten iterek yutulmasını sağlar Ayrıca besinlerin tadını da dilimizle alırız
Yutak : Ağızdan sonra gelen boşluktur Ağızdan gelen lokmaları yemek yemek borusuna iletir Yutak bununla beraber soluduğumuz havayı solgun borusuna iletir Bu anlamda yutak, hava ve beslenme trafiğini yoklama eder
Yemek Yemek Borusu : Yutaktan mideye dek uzanır 20 25 cm uzunluğundadır Özel hareketlerle besinleri mideye taşır
Mide : Karın boşluğunun üstteki bölümünde yer alır Yediğimiz besinler bir süre midede kalır yani mide bir zaman besinleri depolar Kasılıp gevşeme hareketleri yaparak besinleri bulamaç hâline (çorba kıvamı) getirir
Mide tarafından salgılanan yakıcı ve eritici özelliğe sahip mide öz suyu da besinlerin ezilip bulamaç hâline gelmesine muavin olur Ayrıca besinlerle midemize gelen mikropları öldürür Çorba kıvamındaki bu karışımı mide, ince bağırsağa gönderir
İnce Bağırsak Karın boşluğunda yer alır Değişik salgıların etkisiyle besinler ince bağırsakta emilecek duruma gelir iyice parçalanan besinler burada kana geçer Besinlerin yardımcı kısımları emilince geriye doğru kalan kısım kalın bağırsağa gönderilir
Kalın Bağırsak: İnce bağırsakta emilmeyen, işe yaramayan artık maddeler kalın bağırsağa gönderilir Bu posanın içinde kalan su ve mineraller kalın bağırsakta emilerek kana karışır Geriye kalan katı hâldeki maddeler dışkı olarak anüsten atılır
Peyderpey Sindirim Olayı
1 Besinler, dişler göre parçalanarak öğütülür Tükürük salgısı ile ıslanır, kayganlaşır, yutulacak hâle gelir Dil ile yutağa doğru itilir
2 Yutakta, gırtlak kapağı solgun borusunu kapatarak lokmanın yemek borusuna geçmesini sağlar
3 Besinler buradan yavaş yavaş iner Mide kapağı açılınca da mideye girer
4 Kasılıp gevşeyerek ve salgıladığı mide öz suyu ile besinleri bulamaç hâline getirir Besinler mide çıkış kapısından ince bağırsağa geçer
5 Değişik salgılarla besinler kana karışacak ışık halkası gelir, ince bağırsakta ilerlerken besinlerin yardımsever kısımları emilerek kana karışır
6 Posa olan maddelerde kalan su ve minareller kalın bağırsakta emilerek kana geçer, en ince ayrıntısına kadar katılaşan posa anüsten dışkı olarak dışarı atılır
Anekdot: Sindirim, ağızda başlayıp anüste son bulan bir süreçtir
Sindirime Asistan Organlar
Karaciğer ve pankreas sindirici enzimlerle besinlerin sindirimine muavin olur Bu organlar salgılarını ince bağırsağa boşaltarak besinlerin emilimini sağlar *
Büyüyebilmek ve vücudumuzun dinç çalışmasını sağlayacak enerjiyi üretebilmek için besleniriz Enerji vücudumuzun her yerinde üretilir: Parmak uçlarımızdan kafamıza dek böylece besinlerin vücudumuzun her yerine taşınması gerekir Beslenme, kan aracılığı ile vücudumuzun her noktasına ulaşır
Besinlerin kana karışabilmesi için çok küçük parçalara ayrılması gerekir Bu işle görevli organlar, besinleri çeşitli işlemlerden geçirerek kana karışabilecek ayla getirir
Sindirim
Karbonhidrat, yağ ve protein gibi besinlerin kana karışabilecek hâle gelmesine sindirim denir Bu işi sindirimde görevli inşa ve organlar gerçekleştirir Sindirimi aracısız olarak gerçekleştiren organlar sindirim kanalı adı aşağı incelenir Diğerleri ise sindirime tezgâhtar organlar olarak adlandırılır
Sindirim Kanalı
Ağız : Ağzımızın içerisinde dil ve dişler vardır
Dişler , koparıp parçalar ve öğütür
Tükürük , besinleri ıslatıp kayganlaştırarak basit yutulmasını sağlar Ayrıca tükürük bir takım besinlerin sindirimini çiğnenirken başlatır
Dil , besinlerin çiğnenmesine ve yutulmasına asistan olur Yediklerimizi yutağa içten iterek yutulmasını sağlar Ayrıca besinlerin tadını da dilimizle alırız
Yutak : Ağızdan sonra gelen boşluktur Ağızdan gelen lokmaları yemek yemek borusuna iletir Yutak bununla beraber soluduğumuz havayı solgun borusuna iletir Bu anlamda yutak, hava ve beslenme trafiğini yoklama eder
Yemek Yemek Borusu : Yutaktan mideye dek uzanır 20 25 cm uzunluğundadır Özel hareketlerle besinleri mideye taşır
Mide : Karın boşluğunun üstteki bölümünde yer alır Yediğimiz besinler bir süre midede kalır yani mide bir zaman besinleri depolar Kasılıp gevşeme hareketleri yaparak besinleri bulamaç hâline (çorba kıvamı) getirir
Mide tarafından salgılanan yakıcı ve eritici özelliğe sahip mide öz suyu da besinlerin ezilip bulamaç hâline gelmesine muavin olur Ayrıca besinlerle midemize gelen mikropları öldürür Çorba kıvamındaki bu karışımı mide, ince bağırsağa gönderir
İnce Bağırsak Karın boşluğunda yer alır Değişik salgıların etkisiyle besinler ince bağırsakta emilecek duruma gelir iyice parçalanan besinler burada kana geçer Besinlerin yardımcı kısımları emilince geriye doğru kalan kısım kalın bağırsağa gönderilir
Kalın Bağırsak: İnce bağırsakta emilmeyen, işe yaramayan artık maddeler kalın bağırsağa gönderilir Bu posanın içinde kalan su ve mineraller kalın bağırsakta emilerek kana karışır Geriye kalan katı hâldeki maddeler dışkı olarak anüsten atılır
Peyderpey Sindirim Olayı
1 Besinler, dişler göre parçalanarak öğütülür Tükürük salgısı ile ıslanır, kayganlaşır, yutulacak hâle gelir Dil ile yutağa doğru itilir
2 Yutakta, gırtlak kapağı solgun borusunu kapatarak lokmanın yemek borusuna geçmesini sağlar
3 Besinler buradan yavaş yavaş iner Mide kapağı açılınca da mideye girer
4 Kasılıp gevşeyerek ve salgıladığı mide öz suyu ile besinleri bulamaç hâline getirir Besinler mide çıkış kapısından ince bağırsağa geçer
5 Değişik salgılarla besinler kana karışacak ışık halkası gelir, ince bağırsakta ilerlerken besinlerin yardımsever kısımları emilerek kana karışır
6 Posa olan maddelerde kalan su ve minareller kalın bağırsakta emilerek kana geçer, en ince ayrıntısına kadar katılaşan posa anüsten dışkı olarak dışarı atılır
Anekdot: Sindirim, ağızda başlayıp anüste son bulan bir süreçtir
Sindirime Asistan Organlar
Karaciğer ve pankreas sindirici enzimlerle besinlerin sindirimine muavin olur Bu organlar salgılarını ince bağırsağa boşaltarak besinlerin emilimini sağlar *