Doğal bitkisel yiyecekler, genellikle karbonhidrat acısından zengin olmalarına rağmen, protein ve yağ da icerirler Ortalama olarak sebzelerdeki kalorilerin yuzde 25′i proteinden gelir Orneğin; kıvırcık salata hem protein hem de yağ asitleri acısından zengindir ve vucudumuzun ihtiyacı olan sağlıklı yağları bize verir Temel yağlar ve sebze ve diğer bazı yiyeceklerin protein iceriği hakkında daha fazla bilgi almak icin altıncı bolume bakınız
Bircok buyuk olcekli epidemyolojik calışma, bazı bitkisel yiyeceklerin yılda en azından 500 bin Amerikalıyı etkileyen ya da olduren hastalıklara karşı vucudu korumada rol oynadığını gostermiştir
Diyetimizde sebze ve meyvelerin onemli olduğu konusunda hicbir kuşkuya yer yoktur artık Tuketilen sebze ve meyveler ne kadar cok ve ceşitliyse, kalp krizi, felc ve kansere o kadar az rastlanmaktadır Hangi yiyeceklerin hangi kansere yol actığı ve bazı kanser turlerinden belli tip yağların sorumlu olup olmadığı konusunda hala tartışma vardır, ama kesin olarak bildiğimiz bir şey var: Ciğ sebze ve meyvelerde kuvvetli antikanser ajanlar bulunmaktadır Araştırmalar tekrar tekrar bu yiyeceklerin tuketimi ile goğus, kolon, rektum, akciğer, mide, prostat ve pankreas kanserleri de dahil olmak uzere ceşitli kanserlerin az gorulmesi arasında ilişki olduğunu gostermektedirler Bunun anlamı, sebze ve meyve alımınızın artmasıyla kanser riskinizin azalacağıdır ve bu yiyeceklerden bol miktarda yemeye ne kadar erken yaşta başlarsanız, o kadar fazla korunmaya sahip olursunuz
İnsanlar genetik olarak cok miktarda doğal ve işlenmemiş bitkisel yiyecek alımına uyumludurlar Kanser bu uyumun sağlanmamasından kaynaklanan bir hastalıktır Birincil olarak, vucudun değişik bitkilerde bulunan onemli maddelerin eksikliğini cekmesinden kaynaklanır; bircoğu hala keşfedilmemiş olan bu maddeler vucudun normal korunma fonksiyonu icin gereklidir İnsanoğlu tarafından değişime uğratılmamış doğal yiyecekler oldukca karmaşıktırlar; o kadar karmaşıktırlar ki, yapıları ve icerdikleri bileşiklerin coğu tam olarak bilinmemektedir Orneğin bir domates on binden fazla farklı fitokimyasal icermektedir
Bitkilerde bulunan besinlerin hepsini ekstre edip bir hapa koymak asla mumkun olmayabilir Yiyecekten izole edilen besinler, doğanın onları “tasarladığı butun halleri kadar guclu bir hastalıktan koruma etkisine sahip olmayabilirler Sebze ve meyveler hassas bir sinerjiyle calışan değişik besinler icerirler ve bu besinlerin coğu ayrıştırılamaz ve ekstre edilemezler Ceşitli bitkisel yiyeceklerden gelen fıtokimyasallar birlikte etki ettiklerinde, kanserojenleri temizlemede ve kansere karşı korumada bireysel olarak alınan ayrıştırılmış bileşiklerden daha gucludurler
Bircok buyuk olcekli epidemyolojik calışma, bazı bitkisel yiyeceklerin yılda en azından 500 bin Amerikalıyı etkileyen ya da olduren hastalıklara karşı vucudu korumada rol oynadığını gostermiştir
Diyetimizde sebze ve meyvelerin onemli olduğu konusunda hicbir kuşkuya yer yoktur artık Tuketilen sebze ve meyveler ne kadar cok ve ceşitliyse, kalp krizi, felc ve kansere o kadar az rastlanmaktadır Hangi yiyeceklerin hangi kansere yol actığı ve bazı kanser turlerinden belli tip yağların sorumlu olup olmadığı konusunda hala tartışma vardır, ama kesin olarak bildiğimiz bir şey var: Ciğ sebze ve meyvelerde kuvvetli antikanser ajanlar bulunmaktadır Araştırmalar tekrar tekrar bu yiyeceklerin tuketimi ile goğus, kolon, rektum, akciğer, mide, prostat ve pankreas kanserleri de dahil olmak uzere ceşitli kanserlerin az gorulmesi arasında ilişki olduğunu gostermektedirler Bunun anlamı, sebze ve meyve alımınızın artmasıyla kanser riskinizin azalacağıdır ve bu yiyeceklerden bol miktarda yemeye ne kadar erken yaşta başlarsanız, o kadar fazla korunmaya sahip olursunuz
İnsanlar genetik olarak cok miktarda doğal ve işlenmemiş bitkisel yiyecek alımına uyumludurlar Kanser bu uyumun sağlanmamasından kaynaklanan bir hastalıktır Birincil olarak, vucudun değişik bitkilerde bulunan onemli maddelerin eksikliğini cekmesinden kaynaklanır; bircoğu hala keşfedilmemiş olan bu maddeler vucudun normal korunma fonksiyonu icin gereklidir İnsanoğlu tarafından değişime uğratılmamış doğal yiyecekler oldukca karmaşıktırlar; o kadar karmaşıktırlar ki, yapıları ve icerdikleri bileşiklerin coğu tam olarak bilinmemektedir Orneğin bir domates on binden fazla farklı fitokimyasal icermektedir
Bitkilerde bulunan besinlerin hepsini ekstre edip bir hapa koymak asla mumkun olmayabilir Yiyecekten izole edilen besinler, doğanın onları “tasarladığı butun halleri kadar guclu bir hastalıktan koruma etkisine sahip olmayabilirler Sebze ve meyveler hassas bir sinerjiyle calışan değişik besinler icerirler ve bu besinlerin coğu ayrıştırılamaz ve ekstre edilemezler Ceşitli bitkisel yiyeceklerden gelen fıtokimyasallar birlikte etki ettiklerinde, kanserojenleri temizlemede ve kansere karşı korumada bireysel olarak alınan ayrıştırılmış bileşiklerden daha gucludurler