

BÜTÜN BESİN KÜMELERINI KULLANMAYA IHTIMAM GÖSTERİN
Evlatlarımızın beslenme çantanızda et,süt,sebze ve meyve kümesinin olmasına dikkat etmelisiniz. Dışarıdan alacağı hamburger ve gibisi yiyecekler konumuna meskende hazırlanmış ton balıklı,tavuklu,peynirli sandviçler hem besin pahası açısından hem de hijyen açısından daha sahih bir tercih olacaktır.Hazırladığınız sandviçlerin içerisini mevsimine nazaran sebzelerle renklendirmek hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olacaktır. Menüyü ayran ve ya yoğurt üzere süt öbeği olan bir besinle tamamlayın ve ara öğünde tüketmek üzere mevsimine münasip bir porsiyon meyve ek etmeyi unutmayın.
ŞEKER İÇERİĞİ YÜKSEK BESİNLERE DİKKAT
Hazır meyve suları, gazlı içecekler, krema ve şeker orantısı yüksek olan sıcak içecekler alanına süt, ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suları kullanmak daha yanlışsız bir tercih olacaktır. Başkaca çikolata, şekerleme, bisküviler ve hazır pastane eserleri bölgesine evlatlarımızın hem tatlı gereksinimini hem de vitamin ve mineral gereksinimini karşılamasına yardımcı olacak kuru meyveleri tercih etmelisiniz.
DAHA ZEKİ EVLATLAR İÇİN
Zihin açıklığı olsun diye evlatlarınıza içirdiğiniz şuruplar ve haplar mahalline doğal yollarla bu gereksinimlerini karşılayabilirsiniz. Beslenme çantasına ek edilecek bir çay bardağı ceviz,fındık ve badem üzere kuruyemişler evlatlarınızın omega muhtaçlığını karşılar.Ayrıca bisküvi,kraker ve cips tipi eserlere daha az yönelmesini sağlar.
POSAYI İHMAL ETMEYİN
Gün içerisinde sulu yemek yeme imkanı bulamayan evlatlarımız için zerzevat ve meyveler kurtarıcıdır. Her beslenme çantasında kesinlikle havuç,salatalık ve bunun üzere kolay taşınabilir bir zerzevat ve mevsimine elverişli 2 porsiyon meyve bulunmalıdır.Böylece evlatlarımızın hem vitamin ve mineral hem de posa muhtaçlığını karşılamış oluruz.
VÜCUT SU ORANTISI SAĞLIKLI OLMANIN GÖSTERGESİDİR
Yeni doğan bir bebeğin vücudunun yaklaşık %90’ı sudan oluşmakta ve vakitle bu su nispeti bölgesini yağa bırakmaya başlamaktadır. Büyüme çağında bir evladın su orantısı yaklaşık % 70 iken yetişkinlerde % 55-65 aralığına, 60 yaş ve üzerinde ise %45-50 aralığına kadar düşmektedir. Vücutta su orantısının düşmesi başta yağ orantısının yükselmesi olmak üzere pek çok sıhhat meselesine taban hazırlamaktadır.Bu nedenle mahsusen beslenme alışkanlıklarının formlandığı bu periyotta günde 2-2.5 lt aralığında su tüketimi çok kıymetlidir. Yani beslenme çantalarında kesinlikle suya mahal açmalısınız.
HİJYEN VE PORSİYON DENETIMI KURAL
Tüketilen yiyeceğin besin pahası kadar kıymetli olan farklı bir nokta ise hijyen ve saklama koşullarıdır. Yiyecekleri hazırlarken münhasıran et ve et eserlerinin uygun pişmiş olması ve kullanılan beslenme çantasının yiyecekleri soğuk tutan çantalardan olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde mahsusen tavuk üzere süratli bozulan et eserleri besin zehirlenmelerine sebep olabilir. Ayrıyeten kullanılan eserlerin son kullanma tarihi çantalara yerleştirilmeden son defa denetim edilmelidir. Günümüzün en değerli sıhhat sorunlarından birisi olan obezitenin yaygınlaşmasının sebeplerinden birisi kuvveti yüksek besinlerin büyük porsiyonlarda tüketilmesidir. Bu nedenle hazırladığımız besinlerin yüksek ölçüde yağ içermemesine ve evladın yaş öbeğine nazaran elverişli porsiyon ölçülerinde olmasına dikkat edilmelidir.
Günün büyük kısmını dışarıda geçiren evlatlarımızın daha yanlışsız tercihler yapmasını sağlamak için harekete geçin ve sağlıklı beslenme çantası hazırlayın. Hepinize sağlıklı ve mesut bir yıl diliyorum.