Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Beslenme-kanser ilişkisi

Beslenme-kanser ilişkisi
0
138

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
1483.jpg
1483.jpg
Kanser oluşumu birçok nedene bağlıdır. Genetik faktörler kadar yanlış beslenme de kansere yol açan nedenlerden biridir. Yapılan çalışmalar; beslenmenin, birçok kanserlerde % 10 ile %70 arasında tesirli olduğunu göstermektedir. Şimdi genlerimizde bulunan şifreleri değiştiremesek de, beslenmemizi düzenleyerek kanserden korunabiliriz.

Istikrarsız beslenme sonucu oluşan şişmanlık – zayıflık

Ülkü vücut tartımızı korumalıyız!!! Gün içinde tüketilen besinlerin içeriklerine, porsiyonlarına dikkat etmeliyiz. Mahsusen doymuş yağ içeriği ve karbonhidrat içeriği yüksek olan besinlerden uzak durmalıyız. Şişman bireylerde kanser riski olağan kilolu olan bireylere orantıyla daha çok görülür. Bilhassa; göğüs, kalınbarsak- rektum ve kan kanserleri şişman bireylerde daha sık görülmektedir.

Tüketilen besinlerin posa (Lif) içeriği

Posa (Lif) açısından güçlü azıkları gün içinde ziyade tüketmeliyiz. Posa bağırsaktaki kanser yapıcı unsurları kendi bünyesine alarak vücudumuzdan atılmasını sağlar. Beslenmedeki posa içeriği vücudu münhasıran kalınbarsak kanserleri riskinden koruduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

Günlük alınan antioksidanların ölçüleri

Antioksidan olarak tesir gösteren bileşikler; A, C, E vitaminleri, Selenyum, Çinko, Kalsiyum, Flavanoidlerdir.

A vitamini; İmmün sistemin (bağışıklık sisteminin) uygun çalışmasını sağlar ve karsinojen unsurların tesirini önler. Çok tüketiminden kaçınmak gerekmektedir. Deri, göğüs, akciğer ve idrar yollarında kanser oluşum riskini azaltır.

C vitamini; Vücuda giren kimyasal karsinojen unsurların zararlı tesirini azaltır ve hücre harabiyetini pürüzler. Teneffüs ve yemek borusu, mide kanseri üzere illetlerin risklerini azaltır.

E vitamini; Yağların oksitlenmesini koruyarak vücudumuzdaki hücrelerin yapısını korur.

Flavanoidler; Karsinojen hususlardan vücudu korur. Zerzevat ve meyvelere renk veren pigmentlerin bileşikleridir.

Çinko: A vitamininin tesirini artırır. A vitamininin antikanser tesirini güçlendirir ve savunma sistemlerini güçlendirerek yeni oluşan kanser hücrelerinin öldürülmesine yardımcı olur.

Selenyum; Yağ asitlerinin oksitlenmesini maniler; E vitamini tesiri gösterir gelgelelim yüksek dozda alınması; tümör büyütücü tesir gösterir.

Kalsiyum; Bağırsaklardaki yabancı unsurların karsinojenik tesirini azaltır. Kemik ve kalın barsak kanser riskini azaltır.

Tüketilen besinlerin pişirme-işleme sistemleri, besinlerde üreyen küf-toksinler

Pişirme Yanlışları; Pişirme ve sürece formülleri (yağda kızartma, tuzlama, tütsüleme gibi) sonucunda besinlerde karsinojen hususlar oluşur.

Depolama Cürümleri; Bir besini gereğinden çok alıp bekletme, nemli mahallerde saklama, depolama koşullarına uyulmaması, besinlerde küf ve toksik unsurlar oluşturur.

Alkol tasarrufu

Alkol tüketimi, münhasıran ziyade ölçüde tüketenlerde, karaciğer kanseri riskini arttırır. Alkol alımı sigara ile birlikte birleştiğinde; ağız, gırtlak, boğaz ve yemek borusu kanseri risklerini artırıcı tesir göstermektedir.

Tuz tasarrufu

Tuzlu tüketme alışkanlığı mide kanseri riskini arttırabilmektedir.

 

Similar threads

Kanser; denetimsiz çoğalan hücrelerin sıradan işlevi olan hücreleri öldürmeleri sonucu ortaya çıkan, birçok tipi tanımlanan bir hastalık kümesidir. Vücuttaki tüm doku ve organlarda kanser gelişebilir. Halk sıhhati yanından kanserin değeri, marazın öldürücü olma nispetinin yüksekliği ve sık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
119
Tümör, organizmadaki birtakım hücrelerin denetimsiz çoğalmasıdır. Besin depoları denetimsiz harcanır !!! Kanser Oluşumuna Beslenmenin Tesiri :Diyet posası, kullanılan ek hususları ( nitrit, nitrat ), küf ve toksinler ( aflatoksin ), yiyeceği pişirme ve hazırlama yolları. ( kızartmalar )...
Cevaplar
0
Görüntüleme
139
Kanser denetimsiz çoğalan hücrelerin alışılagelmiş işlevi olan hücreleri öldürmeleri sonucu ortaya çıkan bir hastalık durumudur. Vücuttaki tüm doku ve organlarda kanser gelişebilir. Kanser kalıtımsan faktörler yanında sigara, etraf kirliliği, beslenme üzere çevresel faktörlerin tesirinde de...
Cevaplar
0
Görüntüleme
156
KANSER NEDİR? Kanser; 200’den çokça çeşidi tanımlanan, kendine mahsus belirtileri bulunan, denetimsiz çoğalan hücrelerin sıradan işlevi olan hücreleri öldürmeleri sonucu ortaya çıkan önemli bir rahatsızlıktır. Kanser, yaş ve cinsiyet öbeklerine nazaran farklı biçimlerde görülebilir. Erkeklerde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
141
Kanser riskini azaltan antioksidanlar: 1. A vitamini ve Karotenoidler 2. B Vitaminleri 3. C Vitamini 4. E Vitamini 5. D Vitamini Kaynakları: 1. Yeşil sarı meyveler, karaciğer, süt yağı, yumurta sarısı, havuç, kayısı, bal kabağı, domates, protakal, greyfurt 2. Tahıl eserleri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
125
858,497Konular
982,553Mesajlar
30,289Kullanıcılar
rogeneSon üye
Üst Alt