

Istikrarsız beslenme sonucu oluşan şişmanlık zayıflık
Ülkü vücut tartımızı korumalıyız!!! Gün içinde tüketilen besinlerin içeriklerine, porsiyonlarına dikkat etmeliyiz. Mahsusen doymuş yağ içeriği ve karbonhidrat içeriği yüksek olan besinlerden uzak durmalıyız. Şişman bireylerde kanser riski olağan kilolu olan bireylere orantıyla daha çok görülür. Bilhassa; göğüs, kalınbarsak- rektum ve kan kanserleri şişman bireylerde daha sık görülmektedir.
Tüketilen besinlerin posa (Lif) içeriği
Posa (Lif) açısından güçlü azıkları gün içinde ziyade tüketmeliyiz. Posa bağırsaktaki kanser yapıcı unsurları kendi bünyesine alarak vücudumuzdan atılmasını sağlar. Beslenmedeki posa içeriği vücudu münhasıran kalınbarsak kanserleri riskinden koruduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.
Günlük alınan antioksidanların ölçüleri
Antioksidan olarak tesir gösteren bileşikler; A, C, E vitaminleri, Selenyum, Çinko, Kalsiyum, Flavanoidlerdir.
A vitamini; İmmün sistemin (bağışıklık sisteminin) uygun çalışmasını sağlar ve karsinojen unsurların tesirini önler. Çok tüketiminden kaçınmak gerekmektedir. Deri, göğüs, akciğer ve idrar yollarında kanser oluşum riskini azaltır.
C vitamini; Vücuda giren kimyasal karsinojen unsurların zararlı tesirini azaltır ve hücre harabiyetini pürüzler. Teneffüs ve yemek borusu, mide kanseri üzere illetlerin risklerini azaltır.
E vitamini; Yağların oksitlenmesini koruyarak vücudumuzdaki hücrelerin yapısını korur.
Flavanoidler; Karsinojen hususlardan vücudu korur. Zerzevat ve meyvelere renk veren pigmentlerin bileşikleridir.
Çinko: A vitamininin tesirini artırır. A vitamininin antikanser tesirini güçlendirir ve savunma sistemlerini güçlendirerek yeni oluşan kanser hücrelerinin öldürülmesine yardımcı olur.
Selenyum; Yağ asitlerinin oksitlenmesini maniler; E vitamini tesiri gösterir gelgelelim yüksek dozda alınması; tümör büyütücü tesir gösterir.
Kalsiyum; Bağırsaklardaki yabancı unsurların karsinojenik tesirini azaltır. Kemik ve kalın barsak kanser riskini azaltır.
Tüketilen besinlerin pişirme-işleme sistemleri, besinlerde üreyen küf-toksinler
Pişirme Yanlışları; Pişirme ve sürece formülleri (yağda kızartma, tuzlama, tütsüleme gibi) sonucunda besinlerde karsinojen hususlar oluşur.
Depolama Cürümleri; Bir besini gereğinden çok alıp bekletme, nemli mahallerde saklama, depolama koşullarına uyulmaması, besinlerde küf ve toksik unsurlar oluşturur.
Alkol tasarrufu
Alkol tüketimi, münhasıran ziyade ölçüde tüketenlerde, karaciğer kanseri riskini arttırır. Alkol alımı sigara ile birlikte birleştiğinde; ağız, gırtlak, boğaz ve yemek borusu kanseri risklerini artırıcı tesir göstermektedir.
Tuz tasarrufu
Tuzlu tüketme alışkanlığı mide kanseri riskini arttırabilmektedir.