1) Besinlerin içerisinde bulunan yağlar
2) Yiyecek hazırlanırken eklenen yağlar.
Et, süt, yoğurt, peynir, yumurta üzere hayvansal kaynaklı besinlerde görünmeyen yağlar mevcuttur. Bu yağlar doymuş yani “berbat yağlar” olarak kabul edilmektedir. O nedenle etin görünen yağlarını, tavuk ve hindinin derisini ayırmak; süt, yoğurt ve peynirin yarım yağlı velev yağsız (light) olanlarını tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı, tavuk / hindi derisi, sakatatlar ve et eserleri (salam, sucuk, pastırma, sosis) de doymuş yağ içerdiğinden; mümkün olduğunca bu besinlerden uzak durmakta yarar vardır. Sağlıklı bireyler tüketim sıklığı ve ölçüsüne dikkat ederek bazen kaçamak yapabilirler.
Buna karşılık sıvıyağlar doymamış yağ asitleri içermektedir. Doymamış yağlar ise “berbatın yeterlisi “olarak tanımlanmaktadır. Beşerler “ne de olsa sıvıyağ” diyerek yemeklere, salatalara yağ eklerken hiç ölçü kabı kullanmamaktadır. Sonuçta katı da olsa likit da olsa 1 gram yağ 9 kkal. kuvvet içermektedir. Halbuki karbonhidrat ve proteinlerin 1 gramı 4 kkal. güç içermektedir. Yağların güç içerikleri çok yüksek olduğundan kullanılan yağ zeytinyağı da olsa mucize bir yağ değildir, çoka kaçmadan ek edilmelidir. Sonuçta yağların ziyade tüketilmesi durumunda kişi kilo alır ve obeziteye bağlı olarak sıhhat problemleri ile karşılaşabilir. Bilindiği üzere zeytinyağı omega - 9 yağ asitleri içermektedir. Ancak vücut için omega - 3 ve omega - 6 yağ asitleri de elzem (esansiyel) olarak tanımlanmaktadır ve vücuda besinler yolu ile alınması mecburidir. Yalnızca zeytinyağı tüketmek de ehil değildir.
Önerilen orantılarda omega - 3, 6 ve 9 yağ asitlerini sağlamak ismine; haftada 2-3 kez balık yenilmesi, karışım yağlar kullanılması tavsiye edilmektedir. Ülkü karışım yağ nispetini sağlamak ismine meskeninizde bulunan rastgele bir kap yahut yağdanlığa, 2/3 nispetinde zeytinyağı yahut fındık yağı koyarak, üzerini mısırözü / ayçiçek yahut soya yağı ile tamamlayabilirsiniz. Elde edilen karışım yağı salata ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Önerilen; 1 kg zerzevat yemeğinde 2 yemek kaşığı, salatalarda ise kişi başı 1 tatlı kaşığı sıvıyağ eklenmesidir.
Katı margarinlerde kalp - damar sıhhati açısından son nokta zararlı olan trans yağ asitleri ve kolesterol bulunurken; sıvıyağlarda kolesterol bulunmadığı üzere kan lipitleri üzerinde olumlu tesirler sağlamaktadır.
Bunun yanında sıvıyağlar için belirtilen istikrar korunur ise;
Dimağ hücrelerinin gelişimi,
Kan kolesterol seviyesinin korunması,
Hipertansiyonun önlenmesi,
HDL (iyi) kolesterol düşüşünün önlenmesi,
Trigliserit seviyesinin korunması,
İnsülin direncinin azalması,
İltihabi rahatsızlıklarda yararlı tesirler görülmesi,
Görme ve kanın pıhtılaşması ile ilgili değerli sonuçlar elde edilebilir.