Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Beslenmemizde yağların önemi

Beslenmemizde yağların önemi
0
140

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
3426.jpg
3426.jpg
Sıkça duyduğumuz doymuş – doymamış yağların arasındaki fark nedir? Sıhhat açısından üstün özellikler taşıyan yağlar hangileri? Sanki zeytinyağı mucize bir yağ mıdır? Bu metinde yağlar hakkında pek çok habere ulaşacaksınız. İç organların dış darbelerden korunması, vücut ısısının kontrolü, eklemlerin kayganlığının sağlanması açısından vücut için gerekli olan yağların azı karar, birçok zarar. Yerküre Sıhhat Örgütü; güç vermelerinin yanı sıra, yağda eriyen vitaminlerin tasarrufu ve elzem (esansiyel) yağ asitlerinin vücuda temini için günlük kuvvetin %25-30’unun yağlardan karşılanması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu yağlar vücuda 2 halde alınmaktadır.

1) Besinlerin içerisinde bulunan yağlar

2) Yiyecek hazırlanırken eklenen yağlar.

Et, süt, yoğurt, peynir, yumurta üzere hayvansal kaynaklı besinlerde görünmeyen yağlar mevcuttur. Bu yağlar doymuş yani “berbat yağlar” olarak kabul edilmektedir. O nedenle etin görünen yağlarını, tavuk ve hindinin derisini ayırmak; süt, yoğurt ve peynirin yarım yağlı velev yağsız (light) olanlarını tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı, tavuk / hindi derisi, sakatatlar ve et eserleri (salam, sucuk, pastırma, sosis) de doymuş yağ içerdiğinden; mümkün olduğunca bu besinlerden uzak durmakta yarar vardır. Sağlıklı bireyler tüketim sıklığı ve ölçüsüne dikkat ederek bazen kaçamak yapabilirler.

Buna karşılık sıvıyağlar doymamış yağ asitleri içermektedir. Doymamış yağlar ise “berbatın yeterlisi “olarak tanımlanmaktadır. Beşerler “ne de olsa sıvıyağ” diyerek yemeklere, salatalara yağ eklerken hiç ölçü kabı kullanmamaktadır. Sonuçta katı da olsa likit da olsa 1 gram yağ 9 kkal. kuvvet içermektedir. Halbuki karbonhidrat ve proteinlerin 1 gramı 4 kkal. güç içermektedir. Yağların güç içerikleri çok yüksek olduğundan kullanılan yağ zeytinyağı da olsa mucize bir yağ değildir, çoka kaçmadan ek edilmelidir. Sonuçta yağların ziyade tüketilmesi durumunda kişi kilo alır ve obeziteye bağlı olarak sıhhat problemleri ile karşılaşabilir. Bilindiği üzere zeytinyağı omega - 9 yağ asitleri içermektedir. Ancak vücut için omega - 3 ve omega - 6 yağ asitleri de elzem (esansiyel) olarak tanımlanmaktadır ve vücuda besinler yolu ile alınması mecburidir. Yalnızca zeytinyağı tüketmek de ehil değildir.

Önerilen orantılarda omega - 3, 6 ve 9 yağ asitlerini sağlamak ismine; haftada 2-3 kez balık yenilmesi, karışım yağlar kullanılması tavsiye edilmektedir. Ülkü karışım yağ nispetini sağlamak ismine meskeninizde bulunan rastgele bir kap yahut yağdanlığa, 2/3 nispetinde zeytinyağı yahut fındık yağı koyarak, üzerini mısırözü / ayçiçek yahut soya yağı ile tamamlayabilirsiniz. Elde edilen karışım yağı salata ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Önerilen; 1 kg zerzevat yemeğinde 2 yemek kaşığı, salatalarda ise kişi başı 1 tatlı kaşığı sıvıyağ eklenmesidir.

Katı margarinlerde kalp - damar sıhhati açısından son nokta zararlı olan trans yağ asitleri ve kolesterol bulunurken; sıvıyağlarda kolesterol bulunmadığı üzere kan lipitleri üzerinde olumlu tesirler sağlamaktadır.

Bunun yanında sıvıyağlar için belirtilen istikrar korunur ise;

Dimağ hücrelerinin gelişimi,

Kan kolesterol seviyesinin korunması,

Hipertansiyonun önlenmesi,

HDL (iyi) kolesterol düşüşünün önlenmesi,

Trigliserit seviyesinin korunması,

İnsülin direncinin azalması,

İltihabi rahatsızlıklarda yararlı tesirler görülmesi,

Görme ve kanın pıhtılaşması ile ilgili değerli sonuçlar elde edilebilir.

 

Similar threads

BESLENMEDE YAĞLARIN KIYMETI Sıkça duyulan doymuş - doymamış yağların arasındaki fark nedir? Sıhhat açısından üstün özellikler taşıyan yağlar hangileridir? Acep zeytinyağı mucize bir yağ mıdır? Bu yazı ile yağlar hakkında pek çok malumata ulaşmak mümkün. İç organların dış darbelerden korunması...
Cevaplar
0
Görüntüleme
179
Yağlar vücudumuz için gerekli olan enerjinin en önemli kaynaklarındandır. Her bir gram yağda 9 kalori bulunur. Önerilen günlük yağ alımı günlük gereksinim olan kalorinin % 25-35'ini karşılayacak miktarlarda olmalıdır. Yağlar, yağ asitlerinden oluşurlar. Doymuş yağ asitleri ile tekli doymamış...
Cevaplar
0
Görüntüleme
143
Zeytinyağı hakkında Zeytinyağın ana bileşeni doymamış yağ asididir. Bunun yanında palmitik asit de içerir (doymuş yağ asididir). Olgunlaşmış zeytin, toprak ve hava kaidelerine bağlı olarak yüzde 15-35 yağ içerir. Zeytinyağı + 6 raddede donar ve 300 radde ise ısı noktasıdır. Zeytinyağını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
167
Yağlar insan vücudunun biyolojik muhtaçlıkları için diyetle alınması farz olan en kıymetli besin öğelerinden biri. Vücuda sağladıkları kalori bakımından gayrı temel besin öğelerinden daha zenginler. Bir gram yağ yaklaşık 9 kalori sağlar ki bu ölçü karbonhidrat ve proteinlerin birer gramının...
Cevaplar
0
Görüntüleme
119
Trans Ve Doymuş Yağların Zararları, Trans Ve Doymuş Yağlar Depresyon Yapıyor Trans Ve Doymuş Yağ Depresyon Yapar Trans yağ ve doymuş yağ asitleri bakımından zengin yiyeceklerle beslenmenin depresyon riskini artırabileceği belirlendi İspanya'daki Las Palmas de Gran Canaria...
Cevaplar
0
Görüntüleme
63
858,463Konular
981,123Mesajlar
29,532Kullanıcılar
Üst Alt